Vanha (vanhentunut) valta ja uusi mahdollisuus

Uutisten mukaan nuoret eivät halua eivätkä näe aihetta liittyä ammattiliittoihin. Puolueidenkaan jäsenyys ei kiinnosta. Nuori polvi seuraa maailmaa omalla tavallaan ja on samalla sitoutumatta oikein mihinkään.

Vanhoja, kultakautensa taakse jättäneitä korporaatioita edustavat jähmeät puolueet, ammattijärjestöt molemmin puolin sekä valitettavasti myös juuri äsken syntynyt KIKY. Niin hallitus- kuin myös oppositiopuolueet pyrkivät tarttumaan valtaansa. Maakuntauudistus ei ole mitään muuta kuin tavoite saada yksi uusi hallintokerros lisää, omia paikkamandaatteja. Samalla poistuu pesuveden mukana suorittavan portaan työpaikkoja, sieltä missä kansalaiset niiden palveluja tarvitsisivat. Sote- ja maakuntauudistus maksatetaan siirtämällä ”mummot kotiin”.

Kuntavaalien ilmoittautumisia pyydetään, kerätään ja vastaanotetaan. Kuitenkaan en ole havainnut yhdenkään puolueen ottaneen selkeästi esille tulevien kunnanvaltuutettujen roolin mahdollisen sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen. Mm. Lempäälässä puhutaan tulevasta roolista hyvinvoinnin hoitamisessa, siihen keskittymisestä. Toivon jonkun avaavan, mitä se tarkoittaa liian lujalla vauhdilla velkaantuneessa kunnassa, jonka verotuloista uhataan viedä yli puolet maakuntaan. Lempäälässä elämme talouden tervehdyttämisen vaihetta – siihen sopii todella huonosti tulevaisuuden epäselvät olosuhteet.

Nuoret sukupolvet haluavat hoitaa asiansa itse. Tehokkuuteen liittyvät matalat organisaatiot. Vahva ja avoin paikallinen hallinto toimii ihmisten arjessa ”näkymättömänä” mutta luotettavana yhteiskunnallisen kontekstin tukimuurina. Näistä näkökulmista katsoen vahvat kunnat yhdistettynä paikalliseen työehdoista sopimiseen on oikea suunta Suomen kehitykselle. Tämä malli tuottaa työpaikkoja yrityksiin, se tehostaa yhteiskunnallista toimintaa sekä rupeaa tuottamaan kauan kaivattuja vientituloja. Näin myös pystytään järjestämään sosiaalipalveluja niitä tarvitseville ilman syömävelkaa.

Ihmisen oma vastuu omasta toiminnasta on aina tuottanut hedelmää. Vastakkaista esimerkkiä voi katsoa aivan kaikkien sosialististen maiden historiasta.

Heska Korhonen

Lempäälä