Lempäälän kanava tyhjennetään

Lempäälän kanavan korjaustyöt kestävät kaksi kuukautta. Kuva: Katariina Onnela

Lempäälän kanavan korjaustyöt kestävät kaksi kuukautta. Kuva: Katariina Onnela

Lempäälän kanavaa kunnostetaan syksyllä 12.9. – 13.11.2016. Kunnostuksen aikana kanava suljetaan ja tyhjennetään.

Vanajaveden vedenkorkeus on jo tällä hetkellä 10 cm ajankohtaa alempana. Kunnostukseen varautumiseksi vedenkorkeutta alennetaan jatkossa noin 5 cm viikossa. Kunnostuksen alkaessa Vanajaveden vedenkorkeus tulee olemaan noin 15-25 cm tavanomaisia syyskorkeuksia alempana. Vaikutus vedenkorkeuksiin näkyy Lempäälästä Hämeenlinnaan saakka.

Tietoa kanavakunnostuksesta ja sen vaikutuksista on koottu osoitteeseen
http://www.ymparisto.fi/lempaalankanava

Kanavan kunnostuksesta vastaa Liikennevirasto. Kunnostuksen tavoitteena on parantaa kanavan rakenteita sekä kanavan käytössä tarvittavia laitteita. Tarkoituksena on asentaa yläportin peilipinnan sisäpuolelle sekä yläportin porttikomeroihin lämmityselementit helpottamaan talviaikaista porttien liikuttelua vedenkorkeuden säätämiseksi. Lisäksi poistetaan uittojohteita veden roiskumisen vähentämiseksi ja sitä kautta vähennetään porttiin kertyvän jään määrää. Molempien porttiparien tiivistys uusitaan, vedenalaiset osat pinnoitetaan sekä tarkastetaan porttilaakerit, teräsrakenteet, betonimuurit ja muut sulun vedenalaiset osat. Sulun tyhjentämisen jälkeen selviää vasta lopullisesti mitä muuta suunnitellun lisäksi kunnostuksessa mahdollisesti tehdään.

Lempäälän kanavalla on kesäisin aktiivista liikennekäyttöä, mutta se on myös tärkeä Vanajaveden korkeuksien säännöstelemisessä.

– Kesällä Vanajaveden korkeutta säädetään pääsääntöisesti Lempäälässä sijaitsevan Herralanvirran padon avulla, mutta sen kapasiteetti ei riitä alkuunkaan suurempien vesimäärien juoksuttamiseen. Siksi kaksi kuukautta kestävään kunnostukseen tulee varautua riittävästi etukäteen. Näin mahdolliset pitkäaikaiset sateet eivät aiheuta tulvavahinkoja järven rannoilla, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kunnostuksen ajaksi Vanajaveden vedenkorkeus lasketaan noin 15-25 cm tavanomaista alemmaksi. Vedenkorkeuden laskeminen aloitetaan jo elo-syyskuun vaihteessa. Kunnostus joudutaan ajoittamaan osittain vesiliikennekaudelle, koska myöhemmin syksyllä sateista voi aiheutua tulvaongelmia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?