Lempäälä-räpin isä Joona Vainio kuvaa ammatikseen videoita. Työpäivän jälkeen hän menee kotiin ja tekee lisää videoita.

Dorkaa menoa tubessa

Älypuhelimesta on kätevää katsoa muiden tubettajien videoita. Joona Vainio lukee puhelimella myös videoihinsa tulleita kommentteja. Kuva: Ida Nieminen

Älypuhelimesta on kätevää katsoa muiden tubettajien videoita. Joona Vainio lukee puhelimella myös videoihinsa tulleita kommentteja. Kuva: Ida Nieminen

Ruudussa räppää mies, joka heiluttaa käsiään ja ilmeilee musiikin tahdissa. Taustalla kohoaa mahtipontisena Lempäälän tunnetuin maamerkki.

”Ideapark on tosi iso ostari, paljon parempi kun se Tampereen Koskari. Tästä paikasta keksii paljon hyvää, tääl on tosi monta kivaa pikkusta kylää.”

Seuraavaksi Joona Vainio, 26, luettelee sujuvasti läpi Lempäälän kylät. Niitä riittää, eikä Vainio itse ole edes lempääläläinen. Sen sijaan hän on tubettaja, sketsinikkari ja videokuvaaja.

Vainio teki kavereidensa kanssa elokuun alussa Lempäälä-räpin, joka kertoo paikallisesta elämänmenosta. Idea musiikkivideoon tuli Vainion, eli DorkaJoonan, Youtube-kanavan seuraajilta. Lempäälä-räppiä edelsi hervantalainen versio, jossa teekkaripyhättöä kutsutaan Tampereen pääkaupungiksi. Vainio asuu itse Hervannassa.

Lempäälä-rap on katsottu yli 3 600 kertaa. Vainio ei ole koskaan asunut Lempäälässä, mutta hän kuvasi opiskeluaikoinaan Lekin kotipelejä työkseen usean vuoden ajan.

 

Vainion oma suosikkitubettaja on lempääläläinen Niilo22, joka on päässyt mukaan myös Lempäälä-rapin sanoituksiin ja videolle. Niilo22 on tehnyt videoita taatulla tyylillään seitsemän vuoden ajan.

– Niilo22:n videot ovat omalaatuisia ja viihdyttäviä. En pidä siitä, että häntä nettikiusataan Youtuben kommenteissa, Vainio toteaa.

Vainiota voisi kutsua tube-kulttuurin pioneeriksi, sillä hän on käyttänyt palvelua sen alkuajoista lähtien. Hän latasi ensimmäiset pelivideonsa Youtubeen vuonna 2006, jolloin videopalvelu perustettiin. Silloin Youtubea käytettiin lähinnä julkaisualustana. Viime vuosina tubettaminen on karannut verkosta aikakauslehtien sivuille ja valtaviin yleisötapahtumiin.

Joona Vainio tekee töitä freelancerina esimerkiksi Splaylle, joka on ensimmäinen suomalainen Youtube-verkosto. Hän esimerkiksi kuvasi tämän syksyn Tubeconista koostevideoita. Tubecon on tubettajille ja heidän yleisölleen suunnattu tapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä.

Vainio tekee videoita sekä työkseen että harrastuksena. Viime aikoina hänen kädenjälkensä on näkynyt televisiossa Rion olympialaisten inserteissä.

Kuva: Joona Vainion kotialbumi

Joona Vainio räppää Ideaparkista humoristiseen sävyyn. Kuva: Joona Vainion kotialbumi

Vainio valmistui media-assistentiksi Tredusta vuonna 2011. Samoihin aikoihin hän alkoi tehdä Youtubeen sketsejä, kuten Ninja girlin. Siinä Vainion esittämä hahmo tulee saunasta ulos vilvoittelemaan ja törmää laiturilla ninjanaiseen. Kohtaamisesta ei kehkeydy vuosisadan rakkaustarinaa, vaan Vainion hahmo kokee verisen lopun.

Youtube-yhteisössä nousee aika ajoin kysymys siitä, millaisia vaikutteita alaikäiset saavat Ninja girlin kaltaisista pätkistä. Väkivaltainen sisältö ei ole ainoa huolenaihe. Osa suosituista tubettajista muun muassa kiroilee ja kertoo estottomasti alkoholinkäytöstään videoillaan.

– Vanhemmat ovat vastuussa siitä, mitä heidän lapsensa katsovat netissä. Pidän tärkeänä myös koulujen antamaa mediakasvatusta, Vainio toteaa.

Vainio pitää Youtubessa siitä, että kuka vaan voi laittaa sinne mitä vaan, kunhan ei riko sivuston sääntöjä. Hänen mielestään on hienoa nähdä omat tuotokset valmiina ja vuorovaikuttaa katsojien kanssa.

Vainio kuvailee itseään ujoksi, mitä ei ihan heti uskoisi Lempäälä-räppiä katsoessa.

– Videoilla esiintyminen ja itsensä nolaaminen ovat auttaneet ujouden selättämisessä. Sketseissä voi piiloutua roolihahmon taakse, hän sanoo.

DorkaJoona on tubettanut muutaman vuoden säännöllisesti. Hän tekee sketsien ja vlogien lisäksi edelleen pelivideoita.

– Tällä hetkellä saan Youtube-videoistani pieniä summia mainostuloja. Olisihan se siistiä, jos voisi elättää itsensä tubaamisella. Saisin jatkaa nykyistä ammattiani, mutta tehdä videoita täysin omilla ehdoillani.

 

 

Youtube-sanasto

 

Tubettaminen/tubaaminen: Videoiden kuvaaminen ja lataaminen Youtube-videopalveluun.

Tubettaja: Henkilö, joka tekee videoita Youtubeen säännöllisesti.

Vloggaaminen: Omaelämäkerrallisten videoiden lataaminen Youtubeen.

Vloggaaja: Henkilö, joka tekee omaan elämäänsä liittyviä videoita Youtubeen.

Haaste: Youtubessa kiertää haasteita, joita tubettajat toteuttavat. Haastevideolla tehdään jotain hölmöä ja viihdyttävää, kuten syödään kanelia lusikalla.

Tag (esim. sister tag): Tag on lista tiettyyn aihepiiriin liittyviä kysymyksiä. Esimerkiksi sister tag -videolle tubettaja pyytää mukaan siskonsa ja vastaa hänen kanssaan tagin sisältämiin kysymyksiin.

Q&A: Kysymys-vastausvideo, jossa videon tekijä vastaa katselijoiden lähettämiin kysymyksiin.

Snapchat Q&A: Video, jossa tubettaja vastaa pikaviestipalvelu Snapchatiin laitettuihin kysymyksiin.

My day: Tubettaja kuvaa koko päivänsä videolle.

Haul: Video, jolla tubettaja esittelee ostoksiaan. Ne voivat olla esimerkiksi vaatteita, elektroniikkaa tai meikkejä.

Storytime: Vloggaaja kertoo yksityiskohtaisesti jonkin hauskan, jännittävän tai uskomattoman tarinan elämästään.

DIY eli tee-se-itse: Videon tekijä näyttää katsojilleen, miten voi tehdä itse mitä tahansa koulutarvikkeista kosmetiikkaan.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?