Kolmekymmentä vuotta katusoittoa

Kuva: Timo Haavisto Laukon kartanon puistokonsertissa esiintymässä kesällä 2016. Vas. Juha Kurjenniemi, Tapio Penttilä, Petri Nieminen ja Jari Saarnio.

Kuva: Timo Haavisto
Laukon kartanon puistokonsertissa esiintymässä kesällä 2016. Vas. Juha Kurjenniemi, Tapio Penttilä, Petri Nieminen ja Jari Saarnio.

Viiden ammattimuusikon ja kolmen poliisin yhtye soittaa Paranoidin puhallinseitsikolla

Kun puhutaan Ali Babasta ja Sulttaaneista vievät kaikki tiet lopulta Narvaan. Narvan Soittokunnan perinteitä omalta osaltaan jatkava yhtye sai alkunsa vuonna 1986. Kaveriporukka päätti lähteä turistimatkalle Kuopioon ja huomasi mukaan lähtevien muodostavan sopivasti puhallinseitsikon.

Yhtye perustettiin ja se sai nimensä kahden eri kappaleen mukaan. Ali Baba on tunnetumpi nimellä Eldankajärven jää ja Sulttaanit tulivat mukaan Georg Malmsténin tuotannosta Jos olisin sulttaani -kappaleesta. Kokoonpanossa on viisi saksofonia ja kaksi trumpettia.

Matkalla Kuopioon ensimmäinen keikka soitettiin Jyväskylän torilla.

– Aina soitettiin, kun pysähdyttiin, muistelevat miehet reissua.

Samoilla linjoilla on menty sittemminkin. Katusoittomatkoja on tehty 31, vaikka siitä onkin erimielisyyttä, lasketaanko Kylmäkoskella ja Toijalassa käyminen reissuksi. Kokoonpano on tilanteen mukaan vaihdellut, ja perustajajäsenien Jussi Järvenpään, Juha Kurjenniemen, Veli-Pekka Kurjenniemen, Petri Niemisen, Tapio Penttilän, Janne Saarnion, Jari Saarnion ja Timo Haaviston jälkeen porukkaan ovat tulleet monet muutkin muusikot.

– Eniten mukana ovat olleet Harri Lehtinen, Sami Siikala, Jukka Virtanen, Vesa-Pekka Kopakkala, Yrjö Punkari, kertoo yhtyeen ilmakapellimestarina toimiva Timo Haavisto.

Jussi Järvenpään piirtämä yhtyeen tunnus. Käytetty mm. vuonna 1995 teetetyissä bändipaidoissa.

Jussi Järvenpään piirtämä yhtyeen tunnus. Käytetty mm. vuonna 1995 teetetyissä bändipaidoissa.

Keikkoja yhtye tekee kahdesta viiteen vuodessa ja niillä kerätään rahaa jokakesäisille katusoittokiertueille. Vuosien saatossa monet asiat ovat matkoilla pysyneet ennallaan, mutta ikä on tuonut hieman lisää mukavuudenhalua majoituksiin. Pienen leirintämökin sijaan majapaikaksi saatetaan valita hotelli.

Kolikoita katusoittajille kertyy jonkin verran paikasta riippuen. Yleensä bensarahojen verran. Kutsuja soittamaan esimerkiksi ravintoloihin ja laivoihin satelee tasaiseen tahtiin. Useimmiten Ali Baba ja Sulttaanit saavat palkaksi mahansa täyteen ja janonsa sammutettua. Katsojamäärätkin vaihtelevat muutamista lähes konsertteihin.

Soittajat paljastavat, että paikkakuntien suhtautumisessa katusoittoon on eroja. Internetin myötä lupien hakeminen on helpottunut huomattavasti. Joskus harvoin soinnut päästetään ilmoille ilman lupaa, mutta vielä kukaan ei ole tullut valittamaan.

Koska soittajia on useita, on heidän saamisensa saman katon usein hankalaa. Seitsikko asuu ja työskentelee pitkin poikin Suomea, yksi asuu Saksassa ja osa tekee vuorotöitä.

Kokoonpanossa on useampia musiikin saralla ansioituneita soittajia. Harri Lehtinen on Tampereen musiikkiakatemian lyömäsoittimien lehtori ja järjestyksessään toinen musiikin tohtori Suomessa lyömäsoitinten alalta.

Jussi Järvenpää asuu Saksassa ja on freelancer-oopperalaulaja. Veli-Pekka Kurjenniemi soittaa Sinfonia Lahdessa ja hänen veljensä Juha Kurjenniemi opettaa saksofonin soittoa Tampereella.

Säveltäjä Petri Nieminen tunnetaan erityisesti elokuva- ja teatterisäveltäjänä. Lisäksi hän on toiminut saksofonin- ja klarinetinsoiton opettajana.

Ensimmäisen katusoittokiertueen keikka Kuopion satamassa 1986. Vas. Juha Niemi (nyk. Kurjenniemi), Tapio Penttilä, Janne Saarnio, Jari Saarnio, Petri Nieminen, Jussi Järvenpää, Veli-Pekka Niemi (nyk. Kurjenniemi). Kuva: Timo Haavisto

Ensimmäisen katusoittokiertueen keikka Kuopion satamassa 1986. Vas. Juha Niemi (nyk. Kurjenniemi), Tapio Penttilä, Janne Saarnio, Jari Saarnio, Petri Nieminen, Jussi Järvenpää, Veli-Pekka Niemi (nyk. Kurjenniemi). Kuva: Timo Haavisto

Ali Baba ja Sulttaanit -yhtyeen ohjelmiston runkona ovat 1920-1940-lukujen suosikkisävelmät. Soittajien puheissa vilahtelevat useampaan otteeseen Georg Malmstén ja Dallapé. Sovituksia puhallinseitsikolle löytyi Suomen Puhallinorkesteriliitosta ja Narvan Soittokunnalta. Niillä päästiin alkuun. Uudempiin kappaleisiin sovituksia ovat tehneet Veli-Pekka Kurjenniemi ja Petri Nieminen.

Yhtye on esiintynyt muun muassa ensimmäisillä Tammerfesteilla, Tapsan Tahdeilla, Vesilahden ystävyyskaupunki St.Georgenissa ja Tallinnassa. Yksi mieleenpainuvista keikkamatkoista oli syksyllä 2015, kun bändi matkasi Pyhätunturin laelle hiihtohissillä soittimien ja muiden varusteiden kanssa.

Haaveissa siintää vielä esiintyminen Oktoberfesteilla, mutta se ei olekaan aivan yksinkertaista. Perinteiseen olutjuhlaan on tarjolla huima määrä esiintyjiä, jotka pääsevät lavalle vain koesoiton kautta.

Parikymmentä vuotta sitten yhtyeen taustalle perustettiin Narvan puhallinmusiikin ystävien yhdistys. Ali Baba ja Sulttaanit juhlistaa 30-vuotista taivaltaan musisoimalla, kuinkas muutenkaan. Narvan seurantalolla 3. syyskuuta järjestettävässä konsertissa kuullaan musiikkia aina 1800 -luvun Johan Straussin marsseista Black Sabbathin Paranoidiin. Konserttiosuuden jälkeen on luvassa tanssimusiikkia.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?