Jos vesilahtelainen mehiläishaukkanaaras Päivi osaisi puhua, sillä olisi paljon murhetta kerrottavanaan.  Vesilahden kuuluisuus ja MTV:n kummilintu Päivi-haukka palasi Vesilahteen vasta kesäkuun puolivälissä. Naarastaan turhaan odottanut koiras kihlautui uuden naaraan kanssa ja uusiopari sai kaksi poikasta Päivin vanhassa pesässä.

Jos Päivi-haukka osaisi puhua…

Mehiläishaukka on komea ilmestys sinitaivaalla, vaikka lintu viipyykin maassamme vain toukokuun lopusta elokuun loppupuolelle. Linnun pään harmaa väri ja keltainen silmä paljastaa linnun vanhaksi koiraaksi. Vesilahden Päivin vanha koiraspuoliso kihlautui uuden naaraan kanssa Päivin palatessa vasta 15. kesäkuuta Vesilahdelle eli liian myöhään, jotta pesintä olisi ollut mahdollinen. Kuva: Kari Isokivijärvi.

Mehiläishaukka on komea ilmestys sinitaivaalla, vaikka lintu viipyykin maassamme vain toukokuun lopusta elokuun loppupuolelle. Linnun pään harmaa väri ja keltainen silmä paljastaa linnun vanhaksi koiraaksi. Vesilahden Päivin vanha koiraspuoliso kihlautui uuden naaraan kanssa Päivin palatessa vasta 15. kesäkuuta Vesilahdelle eli liian myöhään, jotta pesintä olisi ollut mahdollinen. Kuva: Kari Isokivijärvi.

Päivin kohtaloksi on osoittautunut ennätyksellisen pitkä syysmuutto aina eteläisimpään Afrikkaan saakka, mistä ei ehdi riittävän aikaisin pesimään takaisin Vesilahden Saastonkulmalle.

Viime kesänä Päivi palasi Vesilahdelle vasta 15. kesäkuuta eli aivan liian myöhään, jotta pesintä olisi ollut mahdollinen. Päivin koiraspuoliso odotti Saastonkulmalla aikansa. Kun Päivi ei saapunut toukokuun lopussa, koiras kihlautui uuden naaraan kanssa  ja uusiopari pesi Päivin vanhassa risupesässä.  Koiras ja uusi naaras saivat maailmalle kaksi poikasta, jotka rengastettiin ja toiselle poikaselle laitettiin satelliittilähetin.

Kesällä 2015 Päivin pesintä tuhoutui kanahaukan saalistaessa Päivin kaksi untuvikkoa ja kesällä 2014 pesintä jäi väliin liian myöhäisen paluun vuoksi. Päivi, surujen lintu!

Päivi vietti viime kesän ilmeisen tarkoituksettomasti risteilemällä laajalla alueella Vesilahden-Nokian-Urjalan tienoilla. Syysmuutolle Päivi lähti 24. elokuuta. Mehiläishaukkojen päämuutto tapahtui samaan aikaan, kuin yhteisellä päätöksellä, sillä Kirkkonummella laskettiin 307 muuttavaa mehiläishaukkaa ja Virolahdella 255 yksilöä.

Päivin syysmuutto eteni vanhaan tapaan kiertäen ensin Suomenlahden Pietarin kautta, jonka jälkeen matka jatkui suoraan etelään. Satelliitti paikansi Päivin 31. elokuuta lentämässä Ukrainassa kohti Afrikkaa.

Mehiläishaukan murheista sain itsekin osani, kun rengastustoimiston löytökirje kolahti postista. Kesällä 1997 pesäpoikasena rengastamani mehiläishaukka ammuttiin Maltalla!  Haukka pysähtyi saarivaltioon hetkeksi levähtämään ennen Välimeren loppuosan ja Saharan ylitystä talvehtimisalueelleen päiväntasaajan sademetsiin. Mehiläishaukkani saavutti kunnioitettavan iän, 6 615 päivää rengastuksesta eli 18 vuotta 1 kuukausi ja 10 päivää, mikä on mehiläishaukan ikäennätys Suomessa. Mutta kunniaton loppu maltalaisen metsästäjän laittomasta ammuskelusta – ja vain huvin vuoksi. Toivottavasti Päivi ohittaa Maltan ilman välilaskua.

Tuulihaukka on todellinen haukkojemme kaunotar ja maamiehen ystävä, joka kantaa satoja myyriä kesän mittaan pöntöissä odottaville poikasilleen. Peltojen yllä lekutteleva ”tuulentallaaja” on tavallinen näky Lempäälän-Vesilahden peltoaukeilla. Viime kesänä tuulihaukalla varmistettiin Lempäälässä 13 pönttöpesintää ja Vesilahdessa 32. Kuva: Timo Palomäki.

Tuulihaukka on todellinen haukkojemme kaunotar ja maamiehen ystävä, joka kantaa satoja myyriä kesän mittaan pöntöissä odottaville poikasilleen. Peltojen yllä lekutteleva ”tuulentallaaja” on tavallinen näky Lempäälän-Vesilahden peltoaukeilla. Viime kesänä tuulihaukalla varmistettiin Lempäälässä 13 pönttöpesintää ja Vesilahdessa 32. Kuva: Timo Palomäki.

Tuulihaukalla sen sijaan menee hyvin, sillä vahvat myyräkannat mahdollistivat runsaat pesinnät ja poikueet olivat suuria. Viime kesän pesätarkastuksissa Lempäälässä todettiin 13 tuulihaukan pönttöpesintää ja Vesilahdessa 32. Keijo Ruuskanen urakoi rengastamalla pöntöistä 170 tuulihaukan poikasta.

Tuulihaukkojen syysmuutto alkaa hiljalleen jo elokuun alkupuolella. Tuulihaukat talvehtivat laajalla alueella eteläisessä Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Rengastamiani tuulihaukkoja on löytynyt Algeriasta ja Libyasta. Viimeisin tuulihaukkani rengaslöytö tuli Länsi-Afikan Senegalista saakka. Pienillä siivillään tuulihaukka oli lentänyt lounaaseen 6 173 kilometriä rengastuspaikasta. Ranskalainen turisti löysi linnun kuolleena: ”Found dead by a French tourist ”.

 

Hannu Järvinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?