Erasmus toi italialaiset Sääksjärvelle

Vihreys ja metsän antimet lumosivat Suomeen saapuneet vieraat

Alessia Sansolini perehtyi piparinleivonnan saloihin Sääksjärven koululla. Kuva: Katariina Onnela

Alessia Sansolini perehtyi piparinleivonnan saloihin Sääksjärven koululla. Kuva: Katariina Onnela

Sääksjärven koulun kotitalousluokassa tuoksuu pulla. Kaksi kulhollista taikinaa odottaa leipojia ja joukko nuorisoa sovittelee ylleen essuja. Puhe pulppuaa iloisesti englanniksi. Meneillään on italialaisten Erasmus-vieraiden perehdyttäminen leipomiseen ja suomalaisiin herkkuihin.

Sääksjärven koulu on mukana Erasmus-ohjelman To the woods-projektisa kolmatta vuotta. Suomen ja Lempäälän lisäksi mukana ovat Civitanova Marche Italiasta, Vilkaviškis Liettuasta, Madrid Espanjasta ja Burgdamm Saksasta. Sääksjärven koululla projekti toteutetaan valinnaisena lyhytkurssina.

To the woods johdattaa koululaiset metsään. Oppilaat ympäri Eurooppaa ovat muun muassa tutkineet maansa yleisimpiä puita ja ottaneet niistä kuvia eri vuodenaikoina. Lisäksi he ovat esitelleet paikallisia metsäneläimiä ja tutustuneet metsästä saataviin tuotteisiin, metsään liittyviin ammatteihin ja metsänsuojeluun.

Tehtävät ovat olleet samoja joka maassa. Sääksjärven koulussa projektista vastaava Marketta Karttunen kertoo, että sattuneesta syystä lempääläisten on ollut huomattavasti helpompi tehdä tehtäviä kuin esimerkiksi madridilaisten.

– Madridista kertoivat, että heillä on koulun pihapiirissä yksi puu.

Kolmen vuoden aikana koulut ovat kirjoittaneet myös Erasmus-tarinaa, joka lähti matkaan Lempäälästä. Oppilaat ovat kirjoittaneet tarinaan eläinhahmoja, jotka matkustavat tarinan mukana. Muurahaisen, pöllön ja ilveksen seikkailuihin ja koko projektiin voi tutustua sen omassa blogissa http://erasmusplustothewoods.blogspot.fi/.

Italiasta Lempäälään matkasi kymmenen oppilasta ja kaksi opettajaa. Kyseessä oli vastavierailu, sillä lempääläiset kävivät Italiassa viime keväänä. Marjoittuminen tapahtui puolin ja toisin oppilaiden kotona. Italialaisten ohjelman Suomessa olivat suunnitelleet pääsääntöisesti Sääksjärven koulun oppilaat itse.

Erasmus-ohjelman kautta on tehty vierailuja ristiin rastiin. Lempääläiset kävivät Italiassa ja nyt italialaiset saapuivat vastavierailulle. Vierailut ovat kohokohtia, kertoo Marketta Karttunen. Oppilaiden lisäksi myös koordinaattoreilla ja opettajilla on omia vierailuita muihin Erasmus-ohjelman kouluihin. Kuva: Katariina Onnela

Erasmus-ohjelman kautta on tehty vierailuja ristiin rastiin. Lempääläiset kävivät Italiassa ja nyt italialaiset saapuivat vastavierailulle. Vierailut ovat kohokohtia, kertoo Marketta Karttunen. Oppilaiden lisäksi myös koordinaattoreilla ja opettajilla on omia vierailuja muihin Erasmus-ohjelman kouluihin. Kuva: Katariina Onnela

Monipuoliseen ohjelmaan kuuluivat niin patikointi Kirskaanniemeen kuin tutustuminen Tampereeseen Tornin korkeuksista. Paikallista urheilukulttuuria tarjosivat Loiskeen jalkapallo- ja Kisan jääkiekkopeli. Saunailta pitsaa syöden kruunasi viimeisen illan Suomessa.

Alessia Sansolini, 16, kertoi viihtyneensä Suomessa hyvin, joskin kylmä sää oli yllättänyt.

– Rakastan Suomea. Meillä ei ole kotona näin paljon vihreää luontoa. Suomalaiset ovat erittäin mukavia, vaikka olin kuullut, että kylmissä maissa myös ihmiset ovat kylmiä. Se ei pidä paikkansa.

 

 

 

 

Alessia Sansolini perehtyi piparinleivonnan saloihin Sääksjärven koululla. Kuva: Katariina Onnela

Alessia Sansolini perehtyi piparinleivonnan saloihin Sääksjärven koululla. Kuva: Katariina Onnela

Erasmus-ohjelman kautta on tehty vierailuja ristiin rastiin. Lempääläiset kävivät Italiassa ja nyt italialaiset saapuivat vastavierailulle. Vierailut ovat kohokohtia, kertoo Marketta Karttunen. Oppilaiden lisäksi myös koordinaattoreilla ja opettajilla on omia vierailuita muihin Erasmus-ohjelman kouluihin. Kuva: Katariina Onnela

Erasmus-ohjelman kautta on tehty vierailuja ristiin rastiin. Lempääläiset kävivät Italiassa ja nyt italialaiset saapuivat vastavierailulle. Vierailut ovat kohokohtia, kertoo Marketta Karttunen. Oppilaiden lisäksi myös koordinaattoreilla ja opettajilla on omia vierailuja muihin Erasmus-ohjelman kouluihin. Kuva: Katariina Onnela

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.