Tehostettu palveluasuminen – mitä kummaa

Parikymmentä vuotta sitten esitin silloisena vanhustyön johtajana silloiselle sosiaali- ja terveysjohtajalle, että Himmin asunnoista tehtäisiin vuokra-asuntoja, missä asukas voisi ostaa itselleen ympärivuorokautisen palvelun ja ne tukipalvelut joita hän tarvitsee. Tavoitteena oli puolustaa ihmisen oman elämisen jatkumista laitoshoitoon tulemisesta huolimatta. Mutta ajatus oli silloin utopiaa ja haudattiin.

Tänä päivänä kunnissa on siirrytty laitoshoidosta/ vanhainkotihoidosta tehostetun palvelun asumiseen; nykyisenmuotoinen laitosasuminen lakkaa , tilalle tulee vuokra-asuntoja . Asukas maksaa vuokran, hoivamaksun sekä käyttämistään tarvikkeista ja palveluista maksun. Muutos on toteuttanut tehokkaasti maksujärjestelmän muutoksen mutta se varsinainen tavoite: …missä ihminen voi jatkaa omaa elämäänsä, oman oven takana, jota koputetaan kun tullaan sisään, ja missä minut huomioidaan minuna ja missä minun elämääni kunnioitetaan arvona… on jäänyt yleisesti ottaen toteutumatta.

Se on tavoite, jota on vaikea toteuttaa, koska koko työyhteisön arvomaailma, työtavat ja totutut rutiinit on tarkistettava ja uudistettava. Tämä vaatii johtajilta ja esimiehiltä vankkaa arvomaailmakeskustelua ja työmenetelmien uudistamista siitä, miten arkea pyöritetään edellinen huomioiden.

Lempäälässä tehostetun palveluasumisen käsite on käytössä mm. Toimelatalossa. Muutos on ilmeisesti edessä myös Himmissä.

Puolustan muutosta edellyttäen, että se toteuttaa tavoitteen; tukea ihmisen omaehtoisen elämisen jatkuvuutta. Maksujärjestelmä pitää kokonaisuutena miettiä sellaiseksi, että se ei jätä ketään ihmistä tehostetun palveluasumisjärjetelmän ulkopuolelle maksukyvyttömyyden takia.

Koulutus käyntiin työyhteisöissä ja seniorineuvosto asiakasraatina yhdessä lautakunnan kanssa miettimään maksujärjestelmämuutosta. Tämän jälkeen vasta päätökset asiasta.

Maikki Hämäläinen – Ylikahri

vanhustyönjohtaja ( emerita)

sosiaalineuvos

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?