Aleksanteri Aavalle nimikkokatu Lempäälän keskustaan

Karjalaisten tuntojen tulkkina pidetty Aleksanteri Aava hallitsi kalevalaisen runomitan. Kuva: Erkki Koivisto

Karjalaisten tuntojen tulkkina pidetty Aleksanteri Aava hallitsi kalevalaisen runomitan. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän keskustan kehittäminen tuo Lempäälän kuntakuvaan ydinkeskustaan uusia kortteleita ja niiden väliin uutta katuverkkoa. Lempäälän kunnan tekninen lautakunta hyväksyi tiistaina 8. marraskuuta uuden Aavankadun katusuunnitelman.

Aavankatu tulee Ryynikkään  itä-länsi -suuntaisena Liikekadun jatkeeksi radan suuntaan. Sen linjaus kulkee päiväkodin eteläpuolitse yhdistäen Puistokadun Manttaalitiehen. Tekninen lautakunta hyväksyi katusuunnitelmaan myös välille Aavankatu-Lemmonkatu pyöräilyn sallivan jalkakäytävän toteuttamisen.

Aavankatu-nimi muistuttaa kirjailija Aleksanteri Aavasta. Aleksanteri Aava on sakkolalaisyntyisen Aleksanteri Kuparisen  taiteilijanimi. Lempäälä on muistanut häntä aiemminkin. Otto Pursiaisen vuonna 1961 veistämä taitelijan rintaveistos sijaitsee kunnan pääkirjaston sisäänkäynnin yhteydessä.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Aleksanteri Aavalle valtionpalkinnon tuoneen runokokoelman Musta lintu -julkaisemisesta. Kalevalaisen runomitan taitanutta Aavaa pidettiin luonnonlyyrikkona ja karjalaisten tuntojen tulkkina sotien jälkeen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?