Ritva Mikkola vuoden 2016 maa- ja kotitalousnainen Pirkanmaalla

Nurmella Toutosen rannalla asuva lempääläläinen Ritva Mikkola on Pirkanmaan vuoden maa- ja kotitalousnainen. Kuva: Erkki Koivisto

Lempääläläinen Ritva Mikkola on tullut valituksi ProAgria Etelä-Suomen Pirkanmaan maa- ja kotitalousnaiseksi. Pirkanmaa on ProAgria Etelä-Suomen laajin piiri.

Yhdessä yrittäjämiehensä  Jaakko Mikkolan kanssa Ritva Mikkola, joka on  myös eläkeläinen, pariskunta jatkaa työntekoa työpaikkanaan Mikkolan savusauna ja -torppa omien sanojensa mukaan vielä jonkin verran, eivät niin paljon kuin edellisinä vuosina. Viikonloput pyhitetään itselle.

Ritva Mikkola vietti lapsuutensa ja nuoruutensa keskellä Tamperetta Hallituskadulla. Hänen haaveili tulevansa kotitalousopettajaksi ja opiskeli vuonna 1961 vuoden Ahlmannin emäntäkoulussa, ja harjoittelupaikkakin oli jo sovittu. Toisin kuitenkin kävi. Hänestä tuli laboratoriohoitaja vuonna 1966. Mikkolat avioituivat samana vuonna.

Maatalon  emännäksi Ritva Mikkola tuli 1967, ja maatalossa töitä riitti. Vuosien varrella lomamökkejä rakennettiin joka vuosi jopa kaksi ja niissä riitti isännällä töitä muiden töitten lisäksi. Emäntääkin tarvittiin ainakin siivouksissa. Lomamökkejä rakennettiin  kaiken kaikkiaan kymmenen.

Vuosien varrella tilalla oli monta tuotantosuuntaa, muun muassa lihakarjaa, sikoja, porsaita, kanoja ja metsätöitä. Emäntä oli tällöin samaan aikaan myös terveyskeskuksessa laboratoriohoitajana. Hän meni päivätöihinsä aamulla seitsemäksi ja pääsi iltapäivällä jatkamaan töitä kotona. Keväisin hän oli kuukauden palkattomalla virkavapaalla. Siihen aikaan peltohommat olivat isännän ja pojan hoiudossa, mutta emäntääkin tarvittiin  pellolle äestykseen.

Syksyisin hän oli terveyskeskuksesta kuukauden virkavapaalla hoitamassa viljan kuivatuksia ja ajaen viljaa pellolta kuivurille.

Kanojen hoito oli lähes pääosin emännän hommia: kananmunien keruu,  ruokinta  ja kanalan pudistus sekä kananmunien kuljetus eri kauppoihin. Kanoja oli noin 2 000. Kanalan pito loppui vuosi Euroopan unioniin liittymisen jälkeen.

Lapsia pariskunnalla on kaksi, lastenlapsia on yhdeksän, lastenlastenlapsia on neljä. Poika jatkaa tilanpitoa kolmannessa polvessa.

– Molemmista lapsista Ristosta ja Kristiinasta on tullut työteliäitä yrittäjiä.

Vuoden kotitalousnaisen valintakriteerin mukaan Ritva Mikkola edistää alueellaan maa- ja kotitalousnaisen toimintaa, toimii itse alueellaan aktiivisesti maa- ja kotitalousnaisten hyväksi sekä innostaa ja kannustaa muita naisia  mukaan toimintaan.

Lempäälän maatalousnaiset on perustettu vuonna 1945. Vuonna 2005  Ritva Mikkolan johdolla yhdistys rekisteröitiin ja siitä tuli Lempäälän maa- ja kotitalousnaiset ry.  Mikkola on toiminut yhdistyksen sihteerinä ja kuulunut johtokuntaan vuodesta 1983 vuoteen 2002. Yhdistyksen puheenjohtajana hän on toiminut 2002–16 ja samalla  kuuden vuoden ajan rahastonhoitajana.

– Elokuussa 2006 järjestimme Pirkanmaan suvipäivät. Edellisen kerran ne oli järjestetty Lempäälässä noin kaksikymmentä vuotta aiemmin.

¨Yhdistyksellä joka kuukausi on yksi tai kaksi tapahtumaa. Kulttuuririentojen lisäksi on kädentaitoihin  ja ruokaan liittyviä tapahtumia ja teemapäiviä, joulujuhlat sekä retkiä  Suomessa tai ulkomaille.

– Kerran vuodessa on vuosikokouksen lisäksi myös tupailta. Miehet pääsevät mukaan meidän rientoihimme, Ritva Mikkola sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?