Toimintakeskuksen jouluvalmistelut kestävät vuoden

Kierrätysmateriaaleista saa aikaan monenlaista, kunhan on mielikuvitusta

Riina Parviainen esittelee toimintakeskuksen puotia. Kuva: Katariina Onnela

Riina Parviainen esittelee toimintakeskuksen puotia. Kuva: Katariina Onnela

Lempäälän toimintakeskus aloitti jouluun valmistautumisen jo viime tammikuussa. Silloin tehtiin myyntiin ensimmäiset tontut. Pitkin vuotta hyllyille on valmistunut poppanoita, kransseja ja paljon muuta. Kaikki ovat nyt valmiita lähtemään uusiin koteihin tuomaan joulun tunnelmaa.

Ohjaaja Riina Parviainen kertoo, että monet koristeet valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Hentoja tähtiä ei ensinäkemältä arvaisi tehdyksi wc- ja talouspaperihylsyistä eikä komeaa kranssia suodatinpusseista.

Toimintakeskuksen ominta alaa ovat poppanoiden ja mattojen kutominen. Poppanasta on valmistettu myös eri kokoisia eläinaiheisia pussukoita.

– Lisäksi virkataan mattoja ja patalappuja. Mattoja ja poppanoita tehdään myös tilauksesta, kertoo Riina Parviainen.

Kierrätystä parhaimmillaan. Nämä kauniit koristeet on valmistettu wc- ja talouspaperihylsyistä. Kuva: Katariina Onnela

Kierrätystä parhaimmillaan. Nämä kauniit koristeet on valmistettu wc- ja talouspaperihylsyistä. Kuva: Katariina Onnela

Tiettyjä kestosuosikkeja valmistetaan vuodesta toiseen, mutta aina tulee myös jotain uutta. Ideoita ohjaajat löytävät milloin matkoilta, milloin Pinterestistä.

Toimintakeskuksessa käy ohjatussa työtoiminnassa ja päivätoiminnassa yhteensä noin 28 asiakasta. Ohjaajia on molemmissa kaksi. Vammaisille ja kehitysvammaisille suunnattu toiminta tukee itsenäistä elämää ja sosiaalista vuorovaikutusta.

Työtoiminnan työaika määräytyy aina yksilöllisesti. Osa työtoimintaan osallistuvista tekee töitä viitenä päivänä viikossa, osa harvemmin. Myös työpäivän pituus voi vaihdella yksilöllisesti. Työtoiminnasta maksetaan työosuusrahaa.

– Meillä toiminta on soveltavaa ja kokeilevaa ja aina yksilöllisellä ohjauksella. Kaikilla on mahdollisuus tehdä, mutta pakko ei ole. Emme myöskään kiirehdi, joten siksikin jouluun valmistautuminen aloitetaan ajoissa.

Toimintakeskuksen myymälä on normaalisti avoinna maanantaista perjantaihin 9–15.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?