Pikku-uikku ja merikotkat yllättivät

Erittäin uhanalaiseksi luokiteltu pikku-uikku on ihastuttanut Lempäälän Ahtialanvuolteella, jossa monet luontoharrastajat ova saaneet seurata tämän talvipukuisen ja vain räkätin kokoisen harvinaisuuden sukeltelua. Maan pesimäkannaksi arvioidaan vain 1- 20 paria.

Pikkuruinen, vain räkätin kokoinen pikku-uikku on ihastuttanut  Lempäälän Ahtialanvuolteella montaa luontoharrastajaa  Rainer Mäkelän löydettyä  joulukuussa uikun .

Pikku-uikku on piilotteleva laji ja luokiteltu erittäin uhanalaiseksi maassa. Pesimäkannaksi arvioidaan vain 1−20 paria.

Mari Kukkamäen  joulupäivä oli  juhlapäivä, kun pikku-uikku näyttäytyi  Ahtialanvuolteella myös Marin 10,7 kilometrin talvilintulaskentareitillä. Lämpötila on + 2  ja lumesta ei tietoakaan.

− Lintu nähtiin nyt ensi kertaa Lempäälän talvilintulaskennassa, Mari iloitsi.
− Jatkan Jussi Hankelan jo 60-luvulla perustamaa laskentareittiä. Näimme  myös vanhan ja nuoren merikotkan, 2 koskikaraa Herralankoskella, 11 isokoskeloa, 13 telkkää, 70 keltasirkkua, harmaalokin, 50 sinisorsaa ja 106 urpiaista.

Nisäkkäitä laskennassa edusti 5 oravaa ja rusakko.  Lajeja kertyi kaikkiaan 22.

Keltasirkkuja havaittiin Lempäälän talvilintulaskennassa 70 yksilöä ja Vesilahdessa 11. Keltasirkku on yleinen ruokintapaikkojen vieras. Maahan sirotellut kauran – ja kuorettomat auringonkukan siemenet ja hirssi ovat keltasirkulle hyvää ravintoa.

 Talvilintulaskenta 24.12.−8.1. on Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen koordinoima valtakunnallinen linnustonseurantatutkimus ja  täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Laskentareittien määrä on kasvanut vuoden  1956 reilusta sadasta lähes 1700:aan .

Laskennoissa selvitetään talvilinnuston levinneisyyttä ja runsautta eri elinympäristöissä sekä linnuston muutoksia talvesta toiseen pitkällä aikavälillä.

Vesilahdessa kaksi merikotkaa havaittiin  myös  Jani Vastamäen laskennassa 28.12. Kirkonkylän reitillä, jonka pituus on 6160 m. Toinen merikotka oli vanha lintu ja toinen kotka viimekesäinen poikanen.

Tuskin olisi Jussi Hankela, eikä muutkaan 60-luvulla aloittaneet  lintuharrastajat osanneet kuvitella tällaista merikotkien esiinmarssia sisämaahan- ja vieläpä pesimälinnuiksi sekä Lempäälässä ja Vesilahdessa.

Vesilahden Kirkonkylän  laskennassa näyttäytyi merikotkien  lisäksi 6 laulujoutsenta, harmaapäätikka, 2 pyrstötiaista, 2 fasaania ja 7 käpytikkaa.

Runsaita  lajeja Vesilahdessa  olivat perinteisesti talitiainen( 85), sinitiainen ( 73), naakka ( 75), pikkuvarpunen ( 47),  viherpeippo ( 32), urpiainen ( 22) sekä mustarastaita peräti 23 yksilöä. Runsain laji Vesilahden laskennassa oli  joulukuussa   kuitenkin tilhi 91 yksilöllä, sillä vielä pihlajan- ja  aronioiden marjoja näyttää riittävän. Kaikkiaan eri lajeja havaittiin 24.

Teksti: Hannu Järvinen
Kuvat: Timo Palomäki

Marjalinnut olivat yllättävän runsaslukuisia Vesilahden talvilintulaskennassa. Tilhiä laskettiin 91, mustarastaita 23 ja punatulkkuja 8. Vielä tilhillä näyttää olevan pihlajissa syötävää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?