Säijänselällä 75 merikotkaa – harmaapäätikat kotiutuivat Riuttankulmalle

Merikotkien yllätyksillä ei näytä olevan ylärajaa. Rainer Mäkelä laski Vesilahden Säijänselällä 9. tammikuuta uuden merikotkien kerääntymäennätyksen, lähes uskomattomat 75 merikotkaa, sillä kaikki olivat samanaikaisesti nähtävillä yhdestä tarkkailupisteestä.

Ennen niin harvalukuisen harmaapäätikan kanta on noussut ilahduttavasti viime vuosina ja tikka on nykyään jo tavallinen näky lintulaskennoissa ja ruokintapaikoilla. Riuttankulman ruokinnalla on syksystä saakka käynyt 2 harmaapäätikkaa. Harmaapäät nähtiin myös Vesilahden Kirkonkylän ja Saarikunnan talvilintulaskennoissa. Kuva: Kari Isokivijärvi

Edellinen merikotkien kerääntymäennätys oli 12.2.2015 , jolloin Säijänselän-Sorvanselän alueilla havaittiin 57 merikotkaa. Rainer Mäkelä on Pirkanmaan kokeneimpia lintuharrastajia, joka jo 80- luvulla seurasi aktiivisesti merikotkien muuttoa. Viime kesänä merikotka yritti pesiä Vesilahdessa, mutta pesintäyritys keskeytyi ilmeisen häirinnän vuoksi. Lempäälässä merikotkan pesintä tuhotui tuntemattomasta syystä. Vesilahden Riuttankulmalla kelpaa lintujenkin asustella, sillä Kirsi Rekolan ruokintapaikalla riittää syötävää – ja vilinä on sen mukaista.

Ennen niin harvalukuiset harmaapäätikat ovat mielistyneet Kirsi Rekolan ruokintapaikkaan Riuttankulmalla, sillä niiden herkku ,talimakkara ei pääse loppumaan. Ruokinnalla on käynyt lähes päivittäin kaksi harmaapäätikkaa syksystä saakka, kuten viime talvenakin.

Muina ruokavieraina on ollut edustava otos talvilintujamme: pikkutikka, 2 käpytikkaa, 10 pyrstötiaista, 25 pikkuvarpusta, 2 mustarastasta, 10 viherpeippoa, 2 punatulkkua, 5 urpiaista, 40 keltasirkkua, 9 sinitiaista…. Siivekkäitten ystävien määrä on suuri, sillä linnutkin tuntevat hyvät ihmiset !

Erkki O. Mäkelän 8 kilometrin pituisessa talvilintulaskennassa Vesilahden Saarikunnassa 1.1. näyttäytyi myös harmaapäätikka ja isolepinkäinen. Laskennan runsalukuisimmat lajit olivat viherpeippo ( 88 yksilöä),keltasirkku ( 44 ) sekä talitiainen ( 33) ja sinitiainen ( 29). Mustarastaita nähtiin 3 . Nisäkkäitä edusti laskennassa orava ja 4 valkohäntäkaurista.

Pihabongaus, maan suurin lintutapahtuma järjetetään nyt 12. kerran. Lintupahtumassa tarkkaillaan omalta pihalta tai muulta paikalta eri lintulajeja ja – määriä joko lauantaina 28.1. tai sunnuntaina 29.1. yhden tunnin ajan. Pihabongaus ei ole kilpailu ja siihen voi osallistua kuka vaan. Tapahtumalla kerätään mielenkiintoista tietoa talvilinnustostamme suurilla aineistoilla ja saadaan yleisö kiinnostumaan lähiluonnosta.

Viime talvena lintuja havainnoi 18000 ihmistä 12000 pihalla ympäri maan. Pirkanmaalla bongattiin 972 paikalla kaikkiaan 52 eri lintulajia. Lempäälässä tarkkailtiin lintuja 42 paikalla ja Vesilahdessa 17 paikalla. Kaikkiaan lintuja havaittiin Lempäälässä 1279 yksilöä ja Vesilahdessa 545.

”Iso lintu merikotka” lauletaan kansanlaulussa. Kari Isokivijärven kuva tekee oikeutta ison linnun koolle. Harakka ei pelkää merikotkaa, sillä se on liian vikkelä hidasliikkeiselle kotkalle. Säijänselällä laskettiin 9. tammikuuta 75 merikotkaa, mikä on merikotkien lähes uskomaton kerääntymisennätys Pirkanmaalla. Kuva: Kari Isokivijärvi

 

Teksti: Hannu Järvinen
Kuvat: Kari Isokivijärvi