Oppilaiden vapaus ja koulujen teknologia hämmästyttivät

Erasmus-koordinaattorit Italiasta, Liettuasta, Espanjasta ja Saksasta tapasivat Lempäälässä

Vida Senkuviene Liettuasta, Irene Lecumberri Morales Espanjasta, Pia Zander Saksasta, Patrizia Giacconi Italiasta, Christa Brokate Saksasta ja Marketta Karttunen Sääksjärven koululta poseeraavat Erasmus-koordinaattorien luokkakuvassa. Kuva: Katariina Onnela

Sääksjärven koulun musiikkiluokasta kuuluu pianon soittoa. Luokan oven tulee avaamaan karhu ja karhun takana vierailijaa kurkkii jänis. Meneillään on ilmaisutaidon ryhmän näytelmäharjoitukset.

Näytelmässä seikkailevat Taavi Hunajakäpälä, sääksjärveläinen karhu, jänispaistia hamuavat kettu ja susi sekä puumuurahainen Saksasta, liettualainen pöllö, espanjalainen ilves sekä italialainen tikka. Käsikirjoitus on tehty koulun Erasmus-projektissa syntyneestä tarinasta.

Tarinan alku kirjoitettiin Suomessa ja sen jälkeen se matkasi muihin  mukana olleisiin maihin. Jokainen maa lisäsi tarinaan oman hahmonsa.

Erasmus-projektin myötä Eurooppa on tullut lähemmäs Lempäälää ja Sääksjärven koulun oppilaita. Viime lokakuussa koululla vieraili italialaisia oppilaita ja tammikuussa lempääläisten vieraaksi saapuivat projektin koordinaattorit eri maista.

To the woods -teemaisessa projektissa koululaiset Suomesta, Italiasta, Liettuasta, Espanjasta ja Saksasta perehtyvät metsään ja sen antimiin.

Taavi Hunajakäpälä seikkailee Sääksjärven koulun ilmaisutaidon ryhmän näytelmässä. Käsikirjoitus on työstetty Erasmus-koulujen yhdessä kirjoittaman tarinan pohjalta. Kuva: Katariina Onnela

Koulujen koordinaattorit vierailivat Suomessa toista kertaa. Viisi opettajaa saapuivat Sääksjärvelle maanantaina 23. tammikuuta ja he viipyivät seuraavaan perjantaihin saakka.

Sääksjärven koulun Erasmus-koordinaattori Marketta Karttunen kertoo, että vieraille esiteltiin muun muassa Dammenbergin suklaatehdasta, lempääläistä soitinvalmistusta ja luistelua järven jäällä. Torstaina he pääsivät yhdessä 5. luokkalaisten kanssa metsäretkelle. Vierailun huipennukseksi ohjelmassa oli kansainvälistä kokkaamista jokaisen kotimaastaan tuoman reseptin mukaan.

Erasmus-projekti kerää kaikilta koordinaattoreilta paljon kehuja.

– Jakaminen on avainsana, toteaa espanjalainen Irene Lecumberri Morales.

Koordinaattorit ovat yhtä mieltä siitä, että tulevaisuutta ajatellen nuorten kansainvälistyminen on erityisen tärkeää. Kontaktit muiden maiden oppilaisiin lisäävät myös motivaatiota kielten opiskeluun.

Koordinaattorit totesivat, että suomalainen koulu ja opetus eroavat muista Erasmus-kouluista melko paljon. Vierailijat mainitsevat eroina erilaisen opetustyylin ja oppilaiden vapauden. Sääksjärven koulun modernit teknologiset laitteet verrattuna muihin projektin kouluihin saivat myös maininnan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?