Tavoitteena laajentaa opetusta koulun muille luokka-asteille ja  toisiin kouluihin

Tähtien sota soi lasten elvytysopetuksessa

– Tämä tälle puolelle ja tämä tälle. Tässä ovat ohjeet mukana, Moision koulun 5 D -luokan oppilaita perehdytettiin sydäniskurin käyttöön. Kuva: Erkki Koivisto

Anniina Mäkipäällä ja muilla Moision koulun elvytysavustajina toimivilla 5 D-luokan oppilailla on posket punaisina ja hiukan hengästyttää. Onneksi ambulanssi on jo matkalla tänne.

Minuutin mittainen elvytys – 30 painallusta ja kaksi puhallusta, 30 painallusta ja kaksi puhallusta – ei ehkä kuulosta paljolta, mutta kun sen tekee oikein ja reippaasti, niin että potilas todella saa ilmaa keuhkoihinsa ja rintalastan saa liikkumaan ylös ja alas, se käy työstä. Oikean rytmin saa, kun toimii Tähtien sodan rivakan  elokuvamusiikin tahdissa.

Anniina Mäkipää (oik.) pääsi nopeasti jyvälle, mitä Anne-nukelle pitää tehdä. Kuva: Erkki Koivisto

Tekohengitettävän potilaan nenästä puristetaan sormilla ja leukaa nostetaan niin, että hengitystiehyet aukeavat. Nyt osataan ainakin Moision koulussa  antaa hätäensiapua tekohengityksineen ja sydänpainalluksineen. Sydäniskurinkin (defibrilaattorin) käyttöön oppilaita perehdytettiin.

– Olen aiemminkin  tiennyt, miten hätäaputilanteessa pitää toimia, mutta nyt sain kokeilla tätä ensimmäistä kertaa. Oli ihan kivaa, sanoo elvytysnuken ääreen yhdessä luokkatovereineen polvistunut Anniina Mäkipää Moision liikuntahallissa.

Valtakunnallinen koululaisten laaja elvytysopetus käynnistyi 112-päivää edeltävänä perjantaina 10. helmikuuta, ja Pirkanmaan ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Moision koulussa Lempäälässä.

Suomen Elvytysneuvoston ensimmäisen Pirkanmaalla järjestettävän koululaisten elvytyskoulutuksen opettajina toimivat lääkärihelikopterissa työskentelevät ammattilaiset. Elvytyskoulutusta antoivat Pirkanmaan ensihoidon lääkärihelikopterissa työskentelevät Satu Yli-Herne, Janne Virtanen ja Sanna Hoppu.

Opetus toteutettiin yhteistyössä Lempäälän kunnan kanssa. Yhteistyökumppaneina koulutuksen järjestämisessä toimivat Suomen Elvytysneuvoston kanssa Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin ensihoitokeskus, Pirkanmaan Pelastuslaitos ja Hätäkeskus. Tavoitteena on päivän aikana opettaa hätäensiapu ja peruselvytys kaikille koulun viidesluokkalaisille. Lisäksi koulutetaan koulun opettajia ja kunnan terveydenhoitajia, jotta he voivat opettaa asiaa edelleen seuraavalle ikäluokalle tai toisessa koulussa.

Tarkoituksen aon laajentaa elvytysopetus myös Moision koulun muille luokka-asteille sekä toisiin kouluihin. Kuva: Erkki Koivisto

– Suomen Elvytysneuvosto suosittaa, että koko maassa aloitetaan säännöllinen, vuosittainen koululaisten elvytysopetus sydänpysähdyspotilaan ennusteen parantamiseksi, sanoo erikoislääkäri, Suomen elvytysneuvoston varapuheenjohtaja Sanna Hoppu.

– Elvytysopetusta saanut koululainen todennäköisesti opettaa myös omaisiaan kotona, eikä koskaan unohda oppimaansa, hän jatkaa.

Koulutus tapahtui noin 30 MiniAnnePlus -elvytysnukella, jotka kunta hankki omaksi. Tavoitteena on laajentaa terveydenhoitajien avulla opetusta koulun muille luokka-asteille ja myös toisiin kouluihin. Lapsille opetetaan puhallus- ja painantaelvytystä ja turvallinen defibrillaatio sydäniskurilla. Lisäksi opetuksessa esitetään, miltä sydänpysähdyspotilas näyttää ja harjoitellaan hätäpuhelun soittamista oikean hätäkeskuspäivystäjän kanssa.

Tempauksen alullepanija Moision koululla on opettaja Hanna Lehikoinen, jonka Lempäälän kunta palkitsi joulukuussa ideapalkinnolla.

Hän huomasi oitis yhden kehityskohteen: harjoituspaikkana toimivassa Moision liikuntahallissa, niin kuin muissakin julkisissa kiinteistöissä, voisi olla nykyistä selkeämmin esillä kiinteistön osoitetiedot ja vaikka paikkakoordinaatit, jotta avun kutsuminen todellisessa tilanteessa olisi helppoa ja yksiselitteistä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.