Kuntavaaliennuste: Lempäälään ei luvassa jättiyllätyksiä

Kunnallisvaalien hätäisimmät äänestäjät pääsevät antamaan tukensa keskiviikkona 29. maaliskuuta omalle kandidaatilleen. Ennakkoäänestys päättyy 4. huhtikuuta ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. huhtikuuta.
Askelmerkit sekä Lempäälässä että etenkin Vesilahdella ennakoivat yllätyksettömiä vaaleja. Ehokaslistoilta löytyy paljon tuoreita nimiä, molempien kuntien valtuustot saavat roppakaupalla uusia päättäjiä, koska luopujien määrä oli ennätyssuuri. Puolueiden välisiin voimasuhteisiin ei ole ennustettavissa jymy-yllätyksiä.

JUha Raunio.
Kirjoittaja on seurannut lempääläistä kunnallispolitiikkaa innolla jo 1970-luvun lopusta alkaen.

Lempäälässä ei yksikään puolue saanut täyttä 64 nimen ehdokaslistaa. Takavuosien vaaleissa täysiä listoja on ollut etenkin kokoomuksella ja demareilla.
Ajan henki koko valtakunnassa onkin ollut, että ehdokkaita on ollut erittäin hankalaa haalia. Vain vihreät ovat valtakunnallisesti laskettuna saaneet enemmän ehdokkaita liikkelle kuin neljä vuotta sitten.
Vaalikampanjointia käydään perinteisesti eli toritapahtumissa, vaalipaneeleissa ja muissa yleisötilaisuuksissa, kirjeitä putkahtelee ehdokkailta postilaatikoihin ja lehdistä löytyy ilmoituksia. Sosiaalinen media on odotetusti sykkinyt vaalipuhetta viime viikot, osa ehdokkaista on keskittyänyt kampanjansa facebookiin, twitteriin ja muihin some-välineisiin.
Osa somettaa jopa niin innolla ja joka asiasta varmaa mielipidettä käyttäen, että sivulliselle seuraajalle tulee mieleen joidenkin yli-innokkaimpien kohdalla hyvä englannin kielinen ohjenuora ”less is more” eli suomennettuna ”vähemmälläkin pärjäisi”.
Vaaliteematkin mukailevat yleistä valtakunnallista keskustelua. Sote-uudistus kummastuttaa ja koulutus keskusteluttaa. Etenkin Lempäälässä kisataan siitä, kuka retevimmin lupaa laittaa liikkeelle uimahallin tekemisen.
Puolueet ja kandidaatit hammastelevat toisiaan, kuitenkin pääasiassa asialinjalla pysyen, kuten vaalitaistelussa totta kai pitääkin.
Jos Lempäälässä veikkaa, että puolueiden kärkitrio eli kokoomus (12 paikkaa), demarit (10) ja keskusta (8) ovat vaalienkin jälkeen ennallaan ja tässä järjestyksessä, on lähellä totuutta. Nostaako valtakunnallinen politiikka gallup-kärki demarit Lempäälässä kokoomuksen rinnalle, jää nähtäväksi.
Kokoomuksella on lukumäärältään suurin lista kärkiniminään Heikki Hakala, Riina Aspila ja Päivi Söderström. Demareilla puolestaan pitkäaikaiset vaikuttajat Tuula Petäkoski-Hult ja Kari Virtanen ovat vankkureiden päävetäjät.
Keskusta hyökkää kolmospaikalta nykyisen valtuuston puheenjohtajan Juha Kuisman työntämänä, mutta riittääkö keskustan rahkeet kärkiduon haastoon?
Perussuomalaiset oli neljä vuotta sitten Lempäälän vaalivoittaja, saldoksi tuli ääniharava Veijo Niemen johdolla neljä valtuustopaikkaa. Nyt aprikoinnin aihe on, että tuleeko paikkaluvussa pudotusta vai pysyykä luku ennallaan?
Vihreille povataan valtakunnassa ”viher-jytkyä” eli vaalivoittoa hyvien gallup-lukujen innoittamana. Lempäälässä viherpakka valtuustossa menee täysin uusiksi, kun kaikki nyt istuvat valtuutetut jäivät pois. Löytyykö uudesta listasta sellaisia karismaattisia vetureita, jotka nostavat vihreiden paikkaluvun kolmesta ylöspäin?
Vasemmistoliitto ja kristilliset ovat edustettuina nykyvaltuustossa kolmella jäsenellä. Seuraavassa valtuustossa heillä lienee kuta kuinkin samansuuruinen miehitys.
Mielenkiintoista on nähdä, kuka on tulevien vaalien yllättäjä? Uuslempääläisillä on laaja ja kattava edustus listoilla, löytyykö 2000-luvulla kuntaan muuttaneista uusi suunnannäyttäjä Lempäälän kuntapolitiikkaan?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?