Suunnittelun tavoitteena kylätalo kaikenikäisille

Kuljun pienten lasten talon kustannusarvio ylittää määrärahan

Suunnitellulle päiväkodille on jo tieyhteys avattuna Kuljun kartanon edustalla olevalta kylmäasemalta. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnan tekninen lautakunta joutuu viemään Kuljun Ruusan eli pienten lasten talon suunnitelmat ja kustannusarvion kunnanhallituksen päätettäväksi ennen  varsinaisen hankinnan käynnistämistä. Syynä on kustannusarvio, joka ylittää valtuuston rakennushankkeelle asettaman määrärahan.

Talousarviossa hankkeeseen on varattu 5,2 miljoonaa euroa. Kokonaiskustannusarvio rakentamiskustannuksineen ja kalustuksineen ylittää määrärahan noin 130 000 eurolla.

Rakennuttajapäällikkö Mervi Järvinen korostaa, että kustannusarvion laadinnassa kysymys on aina arviosta. Arvioita on nostanut rakennuskustannusten nousu Tampereen seudulla vallitsevan vilkkaan julkisen rakentamisen vuoksi.

Kuljuun Kemintien ja Kuljun kartanon ns. kylmäaseman väliselle kunnan  tontille suunnitellun päiväkodin, kirjaston ja tupatoiminnan käsittävän pienten lasten talon suunnitelmat ovat valmistumassa. Rakennus on nimetty nimikilpailun perusteella Kuljun Ruusaksi.

Lähelle uutta luontopäiväkoti Hillaa eli palvelusetelipäiväkotia rakennettavaan kiinteistöön on tulossa kuusiosastoinen päiväkoti sekä tilat Kuljun tiilikoulusta siirtyvälle kirjastolle. Kuljun koulun alueelta siirtyvä Ketunkolon tupatoiminta on tarkoitus sijoittaa yhteen päiväkotiosastoon.

Suunnittelun tavoitteena on ollut suunnitella monitoimitalo eli niin sanottu kylätalo kaikenikäisille. Liikunta-monitoimisali soveltuu iltakäyttöön. Ruokasalia ja kokoustilaa vuokrataan ulkopuolisille. Kirjasto on avoinna käyttäjille itsepalvelukirjastona aamuisin ja iltaisin, kun henkilökunta ei ole paikalla.

Ensimmäisen suunnitelman mukaisia tiloja on jouduttu karsimaan, koska suunnitelman pohjalta laadittu alustava kustannusarvio ylitti esitetyt kustannukset.

Hankkeen kerrosala on  noin 1 700 neliötä. Konehuone sijoitetaan toiseen kerrokseen, muuten rakennus on yksikerroksinen.

Tampereentien puolelle on tulossa puurakenteinen, 2,7 metrin korkuinen meluaita ehkäisemään liikenteen melua.

Päiväkodin, kirjaston  ja tuvan autoliikenne ohjataan Kuljun kartanon  puoleisen kylmäaseman  reunasta. Henkilökunnan liikenne ja huoltoliikenne on suunniteltu Linnajärventien-Kemintien kautta. Lasten saattoliikennettä ei ohjata sitä kautta, koska Linnajärventien risteys on erittäin ruuhkainen, sillä sen kautta kulkee jo nykyisellään kolmen päiväkodin liikenne.

Keittiö on ”cook and chill” -kuumennuskeittiö, johon ruoka tuodaan jäähdytettynä kaksi kertaa viikossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?