Pirkanmaalla uusia METSO-suojelualueita 435 hehtaaria

Pirkanmaalla maanomistajien esityksistä suojeltiin vuoden 2016 aikana 435 hehtaaria metsäalueita METSO-ohjelman eli Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman rahoituksella. Ohjelman tavoitteena on ylläpitää metsäluonnon rikkautta ja tarjota metsänomistajalle mahdollisuus suojella metsänsä vapaaehtoisesti korvausta vastaan.

Maanomistajien suojeluun tarjoamista alueista perustettiin viime vuonna 33 yksityismaan suojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on noin 341 hehtaaria. Valtio sai omistukseensa seitsemän kiinteistöä suojelutarkoituksiin, joiden yhteispinta-ala on noin 94 hehtaaria.

– Suojelukorvauksia Pirkanmaan Ely-keskus maksoi vuonna 2016 yhteensä noin kaksi ja puoli miljoonaa euroa, kertoo ylitarkastaja Auli Suvanto Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Vuonna 2016 toteutuneet kohteet sisälsivät METSO-elinympäristöistä runsaslahopuustoisia kangasmetsiä 194 hehtaaria, lehtoja 28 hehtaaria, puustoisia soita 113 hehtaaria, pienvesien lähimetsiä 24 hehtaaria sekä lisäksi kalliometsiä ja jyrkänteitä ja vähissä määrin myös metsäluhtia ja tulvametsiä. Perustetut yksityiset luonnonsuojelualueet sijaitsevat ympäri Pirkanmaata.

METSO-ohjelman piirissä on Pirkanmaalla yhteensä hieman yli 2 600 hehtaaria maata. Mikäli omistaa kohteen, jonka suojelulla voisi edistää luonnon monimuotoisuuden turvaamista, voi aluetta tarjota suojeltavaksi joko suoraan Ely-keskukseen tai sidosryhmien mm. metsäkeskuksen, metsänhoitoyhdistysten, metsäteollisuuden ja luonnonsuojelupiirin kautta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?