Vihreät ja Kristilliset uusina ryhminä valtuustoon

Keskusta menetti kolme paikkaa – Kokoomus suurin Vesilahdessa

Harri Penttilä (vas.) oli Vesilahden äänikuningas 116 äänellään. Samassa maatalousyhtymässä toimiva isä Mauri Penttilä toimi aikoinaan myös aktiivisesti Vesilahden kunnanvaltuustossa. Kuva: Erkki Koivisto

Kokoomus keräsi Vesilahdessa 31,3 prosentin kannatuksen ja nousi suurimmaksi puolueeksi ohi 31,0 prosentin kannatuksen keränneen keskustan. Ero oli hiuksen hieno, sillä Kokoomus (647) keräsi Vesilahdessa vain kuusi ääntä enemmän kuin Keskusta (641).

Kokoomus kasvatti suosiotaan edellisistä kuntavaaleista 4,1 prosenttiyksikköä. Uuteen 21-paikkaiseen valtuustoon Kokoomus saa seitsemän hengen valtuustoryhmän, kun  sillä on nyt kahdeksan valtuutettua.

Kokoomuksen lisäksi yhden valtuustopaikan menettivät myös Sosiaalidemokraatit ja Perussuomalaiset.

Peräti kolme valtuustopaikkaa menettänyt Keskusta putosi toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Perussuomalaisten kanssa vaaliliitossa ollut Keskusta sai 2,8 prosenttiyksikköä matalamman kannatuksen kuin edellisissä kuntavaaleissa. Keskustalla on uudessa valtuustossa kuusi kunnanvaltuutettua.

Muut Vesilahdessa kuntavaaleissa valtuutettuja valtuustoon saaneet puolueet Sosiaalidemokraatit (12,0 %), Vihreät (9,3 %), Kristilliset (8,9 %) ja Perussuomalaiset (6,5 %) saivat kukin kaksi valtuustopaikkaa. Yhden prosentin kannatuksen saaneet Liberaalit jäivät ilman valtuustopaikkaa.

Sosiaalidemokraatit keräsivät 12,0 prosentin kannatuksen, jossa on hienoinen kasvu edellisiin kuntavaaleihin. Eniten suhteellista kannatustaan kasvatti valtuustoon uutena ryhmänä tuleva Vihreät. Myös Kristilliset tekee paluun Vesilahden kunnanvaltuustoon.

Vaikka molemmat Perussuomalaisten ehdokkaat Vesilahdessa tulivat valituksi valtuustoon, puolue romahti Vesilahden pienimmäksi ryhmäksi. Perussuomalaisten kannatus tuli alas 4,1 prosenttiyksikköä edellisistä kuntavaaleista.

Vesilahden äänestysprosentti oli 63,9 %, kun se vuoden 2012 kuntavaaleissa oli 63,3 %. Vilkkaimmin äänestettiin Kirkonkylässä (65,1 %), sitten Narvassa (63,2 %) ja Ylämäellä (62,6 %).

Uudessa valtuustossa on 13 miestä ja kahdeksan naista. Vesilahden uudessa, 21-paikkaisessa valtuustossa aloittaa ensi kesäkuussa valtuustokautensa 12 uutta valtuutettua. Valtuutetuista yhdeksän uusi paikkansa: Mervi Lumia (kok.), Harri Tapanainen (kok.), Harri Penttilä (kesk.), Ari Arvela (kesk.), Pertti Uusi-Erkkilä (kesk.), Virpi Alakoski (kesk.), Marko Lounasranta (sd.), Ari Perämaa (peruss.) ja Martti Koivisto (peruss.).

Kokoomuksen seitsemästä valtuutetusta viisi on uusia. Heidän joukossaan on myös puolueen ääniharava Tapani Pietilä (102). Valtuustosta putosivat Markku Ala-Orvola ja Anneli Kesola. Myöskään Vesilahden sitoutumattomien ryhmän valtuutettu ja näissä vaaleissa läpimenoa Kokoomuksen ehdokkaana yrittänyt Silja Vehmassalmi ei onnistunut uusimaan mandaattiaan ja putosi valtuustosta.

Keskustan kuusijäsenisen valtuustoryhmän jäsenistä uusia on kaksi. Puolueen ja koko Vesilahden ääniharava oli Harri Penttilä (116). Antti Uusi-Rasi putosi valtuustosta.

Sosiaalidemokraattien Marko Lounasranta (94) oli puolueen ääniharava. Airi Mäkinen putosi valtuustosta.

Vihreiden ääniharava oli Susanna Suoniemi (88).

Kristillisten  ääniharava oli niin ikään uutena valtuutettuna aloittava Matti Kuusjärvi (108).

Perussuomalaisten ääniharava oli Ari Perämaa (97).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?