Valtuutetuista yli puolet uusia, sukupuolijakauma valtuustossa mahdollisimman tasan

Kokoomus reilusti suurin Lempäälässä

Lempäälän ääniharava Veijo Niemi (peruss.) kasvatti äänisaalistaan edellisistä kuntavaaleista. Kuva: Erkki Koivisto

Vihreät lisäsi paikkalukuaan kahdella viiteen ja oli suurin voittaja kuntavaaleissa Lempäälässä. Vihreät lisäsi kannatustaan edellisistä kuntavaaleista 2,7 prosenttiyksikköä 11,3 prosenttiin. Vihreät on nyt Lempäälän kunnanvaltuuston neljänneksi suurin ryhmä Kokoomuksen, Sosiaalidemokraattien ja Keskustan jälkeen.

Toinen vaalien voittaja Lempäälässä oli Kokoomus, joka vankisti yhdellä lisäpaikallaan asemaansa suurimpana valtuustoryhmänä, jossa on nyt 13 valtuutettua. Kokoomus keräsi peräti 28,6 prosenttia äänistä. Ääniosuus on 1,8 prosenttiyksikköä suurempi kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Paikkalukuaan menetti kolme puoluetta, Keskusta, Sosiaalidemokraatit ja Perussuomalaiset, kukin yhden paikan. Verrattuna edellisiin kuntavaaleihin Sosiaalidemokraatit menetti kannatustaan 1,6 prosenttiyksikköä.  20,8 prosentin kannatus toi puolueelle yhdeksän paikkaa ja se säilyi valtuuston toiseksi suurimpana ryhmänä. Niukasti (0,3 %-yksikköä) äänimääräänsä lisännyt Keskusta säilytti seitsemällä valtuutetulla kolmossijansa. Perussuomalaiset oli suhteellisesti ottaen vaalien suurin häviäjä. Se menetti kannatustaan 2,2 prosenttiyksikköä edellisistä kuntavaaleista. 8,0 prosentin kannatus toi kolme valtuustopaikkaa.

Samaan kolmeen valtuustopaikkaan ylsivät  niukasti kannatustaan edellisistä kuntavaaleista menettäneet, mutta valtuustopaikkansa säilyttäneet Vasemmistoliitto (7,0 %) ja Kristillisdemokraatit (6,8 %).

Lempäälän äänestysaktiivisuus 61,3 % nousi hivenen vuoden 2012 kuntavaaleista, jolloin se oli 0,1 prosenttiyksikköä matalampi. Äänestysvilkkaus oli suurinta Nurmi-Säijän äänestysalueella, missä äänestysprosentti oli 67,9 prosenttia. Laiskimmin käytiin uurnilla Lempoisten pohjoisella äänestysalueella, missä äänestysprosentti jäi 57,8 prosenttiin.

Uuden kunnanvaltuuston jäsenistä 22 on miehiä ja naisia 21. Uusia jäseniä 43-paikkaisessa valtuustossa on yli puolet eli 23.

Kokoomuksen 13 valtuutetusta peräti kahdeksan on uusia ja koko ryhmästä vain kolme on naisia. Valtuustosta putosivat Lea Blomqvist, Hannu Kallonen ja Hannu Kiviaho. Puolueen ääniharava oli ensikertalaisena läpimennyt Jocka Träskbäck 241 ääneen saalillaan. Viimeisenä läpi päässyt Antti Perälä sai saman äänimäärän, 61, kuin ensimmäiseksi varavaltuutetuksi jäänyt Marja Sundström.

Demareiden valtuustoryhmän kaikki vaaleihin lähteneet ehdokkaat tulivat valituksi uuteen valtuustoon. Puolueen ääniharava oli jälleen kerran Lempäälän toiseksi suurimman äänipotin kerännyt Tuula Petäkoski-Hult (281). Yhdeksänhenkisen valtuustoryhmän  jäsenistä miehiä on kolme, myös uusia valtuutettuja on kolme.

Keskustalla on kaksi nais- ja viisi miesvaltuutettua. Uutena valtuustoon valittu Minna Rajamäki (227) oli puolueensa ääniharava. Valtuustosta putosivat Maikki Hämäläinen-Ylikahri ja Jarkko Lahtinen. Valtuutetuista kolme on uusia.

Vihreiden valtuustoryhmä uusiutui tyystin, sillä kukaan kolmesta valtuutetusta ei asettunut ehdolle. Vihreiden viisihenkinen valtuustoryhmä koostuu siten pelkästään uusista valtuutetuista. He ovat kaikki naisia. Ääniharava oli Tiina Wesslin (161). Valituksi tullut Anita Huhtala sai 102 ääntä, varasijalle jäänyt Ville Hämäläinen yhden äänen vähemmän.

Perussuomalaisten Veijo Niemi oli viimekertaiseen tapaan koko kunnan ääniharava. Hän äänisaaliinsa oli 384, kun äänikuninkuus vuonna 2012 tuli 299 äänellä. Katariina Korhonen putosi ja uutena valtuustoon tuli valituksi Olavi Saarelainen.

Vasemmistoliiton ääniharava oli Hannu Lehikoinen (248). Satu Kosola valittiin uutena valtuustoon.

Kristillisten ääniharava oli valtuustopaikkansa uusinut Katja Korpela (157). Uusia valtuutettuja on kaksi, Piia Nurmela ja Tuomo Lipsanen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?