Laukko palkittiin tuplasti

Kunnanvaltuuston kokous 24. huhtikuuta alkoi rakennus- ja ympäristölautakunnan ja hyvinvointilautakunnan jakamilla palkinnoilla. Molempien palkitsemislistalta löytyi Laukon kartano.

Liisa Lagerstam vastaanotti molemmat Laukon kartanoon matkaavat palkinnot. Hyvinvointilautakunnan varapuheenjohtaja Panu Bergius onnitteluhalausvuorossa. Taustalla lautakunnan puheenjohtaja Rauno Hanhela. Kuva: Ida Nieminen

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Rauno Hanhela luovutti Laukon kartanolle myönnetyn Vesilahtelainen kulttuuriteko -palkinnon Liisa Lagerstamille. Palkinnon myöntämisen perusteissa korostettiin Laukon kartanon ainutlaatuisuutta.

– Laukon kartanon uusi kulttuurimatkailukeskus erilaisine korkeatasoisine palveluineen, näyttelyineen ja tapahtumineen avautui ensi kertaa suurelle yleisölle kesällä 2016. Pirkanmaan ja koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen historiallinen kartanomatkailukohde nousi upeasti yleisön tietoisuuteen ja Laukkoon tutustui viime vuonna yli 30 000 vierasta. Kartanon kokonaisuuden kehittäminen ykkösluokan kulttuurimatkailukohteeksi on merkittävä teko alueen kulttuuritarjonnan ja elinkeinoelämän kannalta. Laukon kartanon upean ja vaiherikkaan historian esille tuominen ja tuotteistaminen matkailutuotteeksi on ainutlaatuinen kulttuuriteko, joka kantaa hedelmää vielä vuosia eteenpäin, Rauno Hanhela totesi.

Toisen Laukon kartanoon matkanneen palkinnon myönsi rakennus- ja ympäristölautakunta. Vuoden ympäristöpalkinto on jaettu vuodesta 2004 kannustimena ympäristöä parantavalle työlle. Vuoden 2016 ympäristöpalkinto myönnettiin Laukon kartanon Liisa Lagerstamille ja Jouni Minkkiselle.

– Valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä sijaitsevan Laukon kartanon alueen ainutlaatuisen ehjän rakennus- ja maisemakokonaisuuden kunnostaminen aktiiviseen käyttöön alueen arvoja kunnioittaen. Kartanon historia on pitkä ja nivoutuu kuntamme historiaan monin tavoin. Jo keskiajalla ja uuden ajan alkupuolella Laukosta kehittyi yksi Suomen merkittävimmistä aateliskartanoista, kertoi rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Virpi Alakoski palkinnon perusteista.

– Olemme erityisen iloisia, että tässä arvokkaassa kulttuuriympäristössä olette onnistuneet tekemään valtavan laajan peruskorjauksen, ottamaan asuinrakennukset uudelleen käyttöön sekä hoitamaan maisemaa ja avaamaan näkymät järvelle ja silti säilyttämään kartanoalueen ominaispiirteet ja yksityiskohdat, hän jatkoi.

Varsinaisen ympäristöpalkinnon lisäksi jaettiin kunniakirjoja huomionarvoisille kohteille. Kaikkien palkittujen kohteiden katsotaan parantavan elinympäristöä, viihtyisyyttä, yhteisöllisyyttä ja lisäävän kauneutta.

Harjulan nuorisoseuratalon ja sen ympäristön kunnostuksesta kunniakirjan sai satavuotias Ylämäen nuorisoseura.

Onkemäen kyläkerholle kunniakirja luovutettiin Natura-alueeseen kuuluvan Onkemäenjärven suunnitelmallisen kunnostuksen eteenpäin viemisestä talkoovoimin. Järvi on pitkään tunnettu hyvänä vesilintujen pesimäpaikkana.

Leena ja Pertti Hartikainen vastaanottivat heille ja Irma Nisulle myönnetyn kunniakirjan Nisun maatilan talouskeskuksen kunnostamisesta. Kuva: Ida Nieminen

Leena ja Pertti Hartikaiselle ja Irma Nisulle myönnettiin kunniakirja laajalla, valtakunnallisesti arvokkaalla peltoaukealla sijaitsevan Nisun maatilan talouskeskuksen kunnostamisesta.

Kunniakirjan saivat myös Marika ja Sami Söyrinki Söyringin tilan ainutlaatuisen savesta rakennetun päärakennuksen laajentamisesta ja ylläpitämisestä rakennuksen tyyliin sopivasti.

Hyvinvointilautakunta jakoi kulttuuriteko-palkinnon lisäksi Vuoden liikuntateko- ja Kunnon kuntalainen -palkinnot.

Vuoden liikuntateko -palkinnon sai Pasi Riikonen. Pasi Riikosen valmentaman Vesilahden Visan salibandy -02 -syntyneiden joukkueesta on noussut useita huippuyksilöitä, jotka pelaavat tällä kaudella nuorten SM-sarjaa Tampereen seudun seuroissa.

– Erityisesti voidaan mainita nuorten maajoukkuetapahtuma Helsingissä viime vuoden syyskuussa. Tapahtumassa Suomea edusti viisi vesilahtelaista nuorta. He kaikki ovat aloittaneet salibandyn harrastamisen Pasin vetämässä joukkueessa, Rauno Hanhela kertoi.

Vesilahden kunnan ja Hämeen liikunnan ja urheilun yhdessä jakama Kunnon kuntalainen -palkinnon saivat Jenni-Maarit Ketola ja Kari Ketola. He ovat toimineet vuosia Vesilahden Visan urheiluvalmentajina ja johtotehtävissä.

Jenni-Maarit Ketola ja Kari Ketola palkittiin Kunnon kuntalainen -palkinnolla. Kuva: Ida Nieminen

– He ovat vetäneet ainakin yleisurheilua, hiihtoa ja useita palloilulajeja niin junioreille kuin aikuisillekin. Jenni-Maarit on lisäksi toiminut Vesilahden Visan puheenjohtajana vuodesta 2014 alkaen.

Ympäristöpalkinto ja kunniamaininnat 2016

• Rakennus- ja ympäristölautakunta myöntää vuosittain ympäristöpalkinnon ympäristöä parantavalle työlle

• Palkintoa on jaettu vuodesta 2004 alkaen.

• Ympäristöpalkintokohteet kunnioittavat lähihistoriaa.

• Palkintokohteet parantavat elinympäristömme viihtyisyyttä, yhteisöllisyyttä ja kauneutta.

• Kaikki rakennetut palkintokohteet sijaitsevat Vesilahden valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella ja ovat sen helmiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?