Tukkilaisten taika löytyy Merunlahdella

Kesäteatteri tarjoilee musiikkia ja romantiikkaa Suomi-filmin tapaan

Jos koko esityksen ajan katsojan suupielissä kareilee iloinen virnistys tai haikea hymy, voidaan näytelmää kehua onnistuneeksi. Näin kävi Merunlahden maisemissa, kun tukkilaisten laulu soi ja taustalla virtaava vesi loi täydelliset puitteet nostalgiselle matkalle Pietolan talolle ja tukkilaisten aikaan.

Katrin (Rosa-Maria Melin) ja Turkan (Rami Jokinen) onnella on vastustajansa. Kuva: Katariina Onnela

Niin, Pietolan talolla ei sitten tukkilaisia suvaita. Silti he tulevat, näkevät ja voittavat. Ohjaaja Leila Karttunen on onnistunut näytelmän roolituksessa loistavasti. Porukan päällysmies Turkka (Rami Jokinen) ottaa homman haltuun välittömästi. Kun miehelle on annettu karismaa kottikärrykaupalla, kantaa roolisuoritus vastarannalle asti. Äänestä puhumattakaan.

Vanhoissa suomalaisissa elokuvissa vakavalta pääroolilta huomiota veivät ne komeat vilkkusilmät, jotka hymyilevät leveästi ja hurmaavat äidit ja tyttäret. Sellainen löytyy Tukkijoeltakin. Aika-ajoin Huotarin (Jarno Jokinen) ja hänen piirittämänsä Annin (Taru Koivisto) kemia vie huomiota Turkan ja Katrin (Rosa-Maria Melin) tarinalta. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä nelikosta jokainen tekee niin vahvan roolisuorituksen, ettei jalkoihin jäämisestä voi todellakaan puhua.

Tukkijoella lauletaan paljon ja säestyksenä on tietysti taiturimaista haitarinsoittoa. Haitarinsoittaja Tauno Honkala on aplodinsa ansainnut. Laulua kuullaan niin erilaisten kokoonpanojen esittämänä kuin sooloesityksinä. Osa naisten lauluesityksistä kaipasi vain hieman lisää ääntä.

Kustaa (Samuli Ainasvuori) näyttelee, tanssii ja laulaa Tukkijoella. Kuva: Katariina Onnela

Pienen Kustaan (Samuli Ainasvuori) laulu Turkalle ja Katrille toi monelle roskan silmään. Tästä nuoresta miehestä kuullaan varmasti lisää tulevaisuudessa. Niin hyvin hän roolinsa esitti tanssi- ja laulunumeroineen.

Näytelmän pahiksen rooli lankesi rättärille (Petri Willman). Neitsykäisiensä palvonnan kohde pyörittelee, tai yrittää pyöritellä, väkeä mielensä mukaan. Ihanan touhukkaan Maijan (Sari Myllykangas) ja sympaattisen Tolarin (Eki Lahtinen), ottia tuota, roolisuoritukset onnistuvat myös.

Kokonaisuudessaan näytelmä on hyvää ja viihdyttävää kesäteatteria.

Vinkki: muistakaa pukea pitkät housut ja sukat jalkaan, sillä katsojina on paljon hyttysiä. Tarjolla olevasta hyttysmyrkystä huolimatta itikat saivat maukkaan aterian.

Tukkijoella

Ohjaus: Leila Karttunen

Koreografia: Mika Keski-Kapee

Käsikirjoitus: Teuvo Pakkala

Sovitus: Vili Auvinen

Tuotanto: Teatteri Valentino

Esitykset 3. elokuuta asti Merunlahden kesäteatterissa.

 

Kirjoittaja katsoi lapsena mieluummin vanhoja suomalaisia elokuvia kuin Pikku Kakkosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?