Vesilahdessa 40 nuorta miestä kutsunnoissa

 

Vesilahden yläasteella pidettiin kutsunnat torstaina 7. syyskuuta. Kuva: Erkki Koivisto

Punapohjaisella leijonavaakunalla varustettu kielekkeinen valtiolippu liehui torstaina 7. syyskuuta Vesilahden yläasteen pihassa. Se oli nostettu korkealle salkoon sen merkiksi, että Vesilahdessa oli Suomi 100 -merkkivuonna meneillään vuonna 1999 syntyneiden asevelvollisten kutsunnat.

Vesilahdessa oli kutsua noudattanut koko, noin 40 nuoren miehen ikäluokka. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan myös kutsuvieraana paikalle kutsuttu vesilahtelainen sotaveteraani Eero Ala-Orvola.

Ensimmäistä kontaktiaan puolustusvoimiin pitivät varsin odotetunlaisena kaverukset Teemu Peuraniemi, 18, ja Joakim Lahdenvesi, 18. Asioista annettiin selkoa, ja valtio tarjosi kättelyssä lihapasteijat ja kahvitkin.

Valkeakoskella kaksoistutkintoa opiskelevalla Peuraniemellä ei ole niin väliä, mihin joukko-osastoon hänet määrätään palvelustaan suorittamaan, kunhan hänet määrättäisiin inttiin mahdollisimman aikaisin – jo vuonna 2019.

Hatanpään lukiossa musiikkilinjalla opiskelevan Lahdenveden hallitsemia instrumentteja ovat muun muassa kitara ja piano. Hän odotti kuulevansa kutsuntalautakunnalta mahdollisuudesta hakeutua suorittamaan palvelustaan varusmiessoittokunnassa. Tammikuuta 2019 hän piti hyvänä ajankohtana astua palvelukseen.

Kutsunnoissa määritetään kutsunnanalaisen palveluskelpoisuus ja päätetään palveluksen aloittamispaikka sekä -ajankohta. Pirkanmaalla määrätään palvelukseen ensisijaisesti kolmeen joukko-osastoon: Satakunnan Lennostoon Pirkkalassa, Porin Prikaatiin Säkylässä ja Niinisalossa sekä Panssariprikaatiin Hattulassa ja Riihimäellä.

Palvelukseen määrätään seuraavien kolmen tammikuun ja heinäkuun saapumiseriin. Kutsunnanalainen pääsee henkilökohtaisesti esittämään kutsunnoissa omat palveluksen aloittamisaika- ja paikkatoiveensa. Palvelusajan pituus ja tehtävä, johon varusmies koulutetaan, ratkeaa vasta joukko-osastossa.

– Asevelvollisuus on takaisinmaksu yhteiskunnalle siitä, mitä me saamme, sanoi Pirkanmaan aluetoimiston asevelvollisuussektorin johtaja, komentajakapteeni Timo Ikonen Kuva: Erkki Koivisto

– Kysyvä ei tieltä eksy. Tämä on juuri se paikka, jossa voi kysyä, jos joku asia jää epäselväksi. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, rohkaisi Pirkanmaan Aluetoimiston komentajakapteeni Timo Ikonen nuoria kuulijoitaan.

– Kun te menette sinne varusmiespalvelukseen, ottakaa siitä kaikki hyöty irti. Asenne ratkaisee niin kuin elämässä yleensäkin, hän korosti.

 

Vesilahden kunnan edustajana kutsuntalautakunnassa toimiva Ari Arvela muisteli omia armeija-aikojaan, jotka eivät tainneet olla kovinkaan raskaita: mies lihoi palveluksensa alkuaikoina neljä kiloa. Hän neuvoi tulevia varushenkilöitä pitämään pilkkeen silmäkulmassaan ja asenteen kohdallaan. Kun toimii rehdisti, tunnollisesti ja asiallisesti, intti kyllä klaarautuu. Palvelu kannattaa ottaa hymyssä suin.

– Te olette armeijassa kunnan käyntikortti. Missä sitten palvelettekin, te edustatte itseänne mutta myös kotikuntaanne. Tsemppiä. Uskon, että pärjäätte siellä.

Seurakunnan tervehdyksen tuonut, nyt tv:stäkin tuttu kirkkoherra Harri Henttinen painotti hänkin myönteisen asenteen mutta myös me-hengen roolia yhteisöllisyyden rakentajana.

– Me-näkökulma kannattaa opetella intissä. Kaverin rohkaiseminen ja tukeminen on tärkeää elämässä muutenkin, muistutti armeijan harmaissa itse varusmiespappina aikoinaan palvellut Henttinen.

Kutsunnat alkoivat Pirkanmaalla 15. elokuuta Ylöjärvellä ja päättyvät 15. joulukuuta. Lempäälässä kutsunnat pidetään kahtena peräkkäisenä päivänä, 26.–27. syyskuuta Ehtookodossa. Pirkanmaalla kutsunnanalaisia on yli 3 000 ja koko maassa lähes 35 000.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.