Lempäälä suojelee arvokkaita metsiään 45 hehtaaria – Lempäälän lukion oppilaat METSO-kohteen kummeina

Uusi luonnonsuojelualue Koipitaipaleen ja Höytämönjärven alueelle

METSO-kohde julkistetaan lauantaina 16. syyskuuta kello 12 alkaen Kirskaanniemen nuotiopaikalla, jossa Lempäälän kunnan yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa kertoo METSO-kohteesta makkaranpaiston ja nokipannukahvien lomassa. Kunta tarjoaa makkarat ja pannukahvit 50 ensimmäiselle retkeilijälle. Kuva: Maanmittauslaitos lupa nro 7/MML/14

Lempäälään tulee Höytämönjärven koillispuolelle, Koipitaipaleen alueelle uusi 44,9 hehtaarin luonnonsuojelualue.

Pirkanmaan ELY-keskus on hyväksynyt Honkaniemi-nimisen METSO-kohteen rahoituksen ja päättänyt, että alue rauhoitetaan luonnonsuojelualueeksi.  Alue sijaitsee Höytämönjärven koillispuolella, Höytämönjärven ja Koipijärven välissä.

Kirskaanniemen retkeilyalueelle kuljetaan luonnonsuojelualueen läpi ja polku on osa Birgitan polun verkostoa. Kirskaanniemen retkeilyalueella on useita laavu- ja nuotiopaikkoja. Koipitaipale sijaitsee lähellä Tampereen rajaa. Alueelle pääsee hyvin henkilöautolla Koipitaipaleentietä pitkin, ja tienvarresta löytyy pysäköintipaikkoja. Tampereen joukkoliikenteen linja 5 Tampereen keskustasta Vuorekseen pysähtyy lähimpänä aluetta Vuoreksen koulun pysäkillä, jolta on noin kolmen kilometrin kävelymatka luontopolun alkuun.

Koi­pi­tai­pa­le on monipuolinen ja arvokas metsäisenä säilytetty alue, josta löytyy vanhaa sekametsää, kor­pi­soi­ta, lehtoja ja puronoro. Osa Koipitaipaleesta eli Merunlahden ran­nan jalopuumetsikkö on jo luonnonsuojelualuetta.

Alueella esiintyy linnustosta mm. koskikara, varpuspöllö, pohjantikka, palokärki, selkälokki ja kuikka sekä kasveista metsälehmus, lehtokuusama, koiranheisi, näsiä, mustakonnanmarja, imikkä, lehto-orvokki, pussikämmekkä ja korpinurmikka.

ELY-keskus on inventoinut  Koipitaipaleen alueen vuosien 2015 ja 2016 aikana. Lempäälän kunt alaatii alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman. Lempäälän lukion oppilaat toimivat Koipitaipaleen METSO-kohteen kummeina.

Koipitaipaleen alue on ensimmäinen kunnan omistuksessa oleva METSO-kohde. Lempäälässä on ennestään kolme yksityisen omistuksessa olevaa MET­SO-aluet­ta, Pastellin ja Ruokolaisen metsät ja uusin kohde on pe­rus­tet­tu Pehkusuon alueelle, Hervantajärven eteläpuolelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?