Ikääntyvät mielenterveysomaiset sinnittelevät usein yksin – apu löytyy puhumalla

Omaiselle maksutonta mielenterveystukea Ehtookodossa

Ilmainen koulutus on suunnattu varsinkin varttuneille mielenterveysomaisille. Kuva: Miia Männikkö

Ehtookodossa Lempäälässä alkaa mielenterveysomaisten ensitieto- eli ABC-koulutus. Koulutus on maksuton ja kaikille kuntalaisille avoin. Omaisen ABC-koulutus on tarkoitettu tiedon  ja tuen saamiseksi henkilölle, jonka läheisellä on mielenterveys ja/tai päihdeongelmia .

Omaisen ABC koostuu kolmesta teemallisesta tapaamisesta. Ne ovat tiistaina 24. lokakuuta, tiistaina 31. lokakuuta ja tiistaina 7. marraskuuta. Maksuttomat tapaamiset pidetään kello 17–19. Kurssille pyydetään ilmoittautumaan 21.lokakuuta mennessä palvelua tuottavan FinFamin omaisneuvontaan.

Psyykkisesti sairastuneesta läheisestä huolehtiminen on raskasta kenelle tahansa, mutta erityisen raskasta se on ikääntyneille omaisille. Elämää kuormittavat läheisen sairauden lisäksi oman toiminnan rajoitteet, mahdolliset sairaudet ja kunnon heikkeneminen. Mielessä pyörii kysymys siitä, kuka läheistäni hoitaa silloin, kun minua ei enää ole.

Jopa 46 prosenttia mielenterveysomaisista masentuu myös itse. Tämä luku pätee niin ikään ikääntyvien eli yli 60-vuotiaiden mielenterveys- ja päihdeomaisten kohdalla. Omasta jaksamisesta huolehtiminen jää usein toissijaiseksi läheisen sairastaessa.

Ikääntyneet omaiset sinnittelevät sairastuneen kanssa usein yksin. Sosiaalinen verkosto on elämäntilanteesta johtuen kaventunut eikä lähipiiristä löydy enää tukea. Apua ulkopuoleltakaan ei haluta pyytää.

Sen lisäksi, että ikääntyvät omaiset yrittävät selvitä kaikesta omin avuin, pyrkivät he myös peittelemään läheisen sairautta mahdollisimman pitkään. Vaikka puhuminen helpottaisi, monelle ikääntyneelle läheisen mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvät huolet ovat vaikea puheenaihe. Häpeäntunne on liian vahva.

Apua mielenterveysomaisille löytyy FinFami Pirkanmaalta. Yhdistyksestä omaiset saavat mm. vertaistukea sekä ammattilaisten tarjoamaa tietoa psyykkisistä sairauksista ja niiden hoidosta, mikä auttaa sujuvoittamaan arkea. Keskusteleminen sekä vertaisten että ammattilaisten kanssa on omaisille ensiarvoisen tärkeää. Keskustelun ja tiedon karttumisen myötä oma hyvinvointi kasvaa, ja sitä opitaan arvostamaan.

Teksti: Emilia Aakko

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>