Sinistä ja valkoista valoisilla seinillä

Lempäälän Taideyhdistyksen toinen laajempi teemallinen vuosinäyttely on nähtävillä 2.-31. lokakuuta Lempäälän Taitokeskuksessa eli Vanhalla rautatieasemalla. Suomen satavuotisen historian kunniaksi näyttelyn värimaailmaa on muovatu sointumaan Suomen lipun väreihin.

Näyttely avattiin 2. lokakuuta Vanhalla asemalla. Kuva: Ahti Granat

Entisessä asemasalissa on kaikkiaan 22 teosta, joista suurin osa akryyli- ja öljyvärimaalauksia. Lisäksi esillä on myös posliinimaalaustaidetta, yksi lyijykynäpiirros, pienoisveistos sekä Tiffany-tekniikalla tehty työ.

Itsekin taidenäyttelyyn osallistuva Terttu Rukakoski on luonut asemasaliin erittäin harmonisen kokonaisuuden taulujen värimaailmaan. Se on saatu aikaan viherkasviasetelmien ja erilaisten korokkeiden synergian avulla. Näyttelyn avauspuheenvuorossaan Lempäälän Taideyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Nuotio jakoi tasapuolisen kiitoksen kaikille muillekin näyttelyn toteutukseen konkreettisesti osallistuneille. Vakiintuneen tavan mukaan kuultiin puheenjohtajalta avauksen teemaruno. Tällä kertaa se ei ollut enempää eikä vähempää kuin osa maamme-laulun alkuperäissanoitusta yli sadan
vuoden takaa.

Näyttelyn avajaiset pidettiin arkimaanantain iltapäivällä 2. lokakuuta. Avaajaksi oli kutsuttu kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riina Aspila. Kuntaa edusti myös kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa.

Riina Aspila viittasi avajaispuheessaan näyttelyn teemaväreihin. Ne luovat jo itsessään mielleyhtymiä Suomen lippuun sekä artisti Jukka Kuoppamäen tuotantoon. Syksyinen luonto toimii värikkäänä kontrastina, josta on hyvä poiketa valoisaan ja värimaailmaltaan selkeästi teemoitettuun tilaan. Riina Aspila kiitteli

Lempäälän taideyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Nuotio avasi näyttelyn. Kuva: Ahti Granat

taideyhdistyksen aktiivista otetta kunnassa sen toimintavuoden aikana. Onhan se jäsenineen osallistunut – ja osallistanut – eri-ikäisiä kuntalaisia järjestämissään taidetyöpajoissa. Hän viittasi entisen kunnanjohtajan, Jussi Peltomäen, henkilökohtaiseen kiinnostukseen taidetta ja lempääläläisiä taiteilijoita kohtaan. Niinpä kunnan oma taidekokoelma on ollut laaja ja yhä laajenemassa muun muassa uusien julkisten kiinteistöjen investointien ja valmistumisten yhteydessä. Tredun Virta-kampuksen ja tulevan Lempäälä-talonkin lopulliset taidehankinnat ovat vielä yhteistyövaiheessa tai avoimia.

Riina Aspilan mukaan tänä vuonna Lempäälän kunnan taidekokoelmaa päivitetään ja luetteloidaan. Lisäksi sitä digitalisoidaan asteettain verkkoon kaikkien nähtäväksi. Vertailua voinee piankin tehdä suoraan kotikoneelta Piippo-keskuksessa vuonna 2013 järjestetyn taidekokoelman näyttelyn sekä tämän jälkeen tehtyjen uushankintojen kesken.

Käsityön saloihin Taitokeskuksessa perehtyvä ”Näpsä” -ryhmä vieraili avajaisissa. Kuva: Ahti Granat

Lempäälä-talon tulevat mahdollisuudet kiinnostavat luonnollisesti myös paikallista taideyhdistystä. Yksi yhteinen näyttelytila puuttuu laajemmalle esittelykokonaisuudelle. Nykyinen kuntakirjasto, Lempostupa, Taitokeskus, keskustan kahvila ja vastaavat käytössä olleet tilat ovat pienille teemanäyttelyille toki sopivia. Suuremman yleisön ja laajemman taidevalikoiman kannalta ne ovat auttamattoman pieniä tai muuten rajallisia. Lempäälän taideyhdistyksen naapurikuntien, kuten Vesilahden ja Pirkkalan, yhteistyölle ja alan harrastajille soisi saada myös laajempia puitteita. Tätä varmasti toivoi myös tervehdyksensä
näyttelylle tuonut Vesilahden taideyhdistyksen edustaja.

Paikalla oli näyttelyteosten tuojien ohella kolmisenkymmentä vierasta. Avajaisiin poikkesi myös Taitokeskuksen seinänaapurista ”Näpsä” -käsityökoulun oppilasryhmä. Joukossa oli kahdeksan oppilastyötään valmistelevaa nuorta ja heidän ohjaajansa Titta Eräniitty.

Kuva: Ahti Granat

Teksti ja kuvat: Ahti Granat

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?