Lasten kännykkäkuvista kollaasi taidekirjaan

Suonpää juurruttaa Vuoreksen oppilaita

Juha Suonpää toteuttaa alkuvuodesta 2018 julkaistavan Juurtumisia-kirjansa osaksi Vuoreksen koululaisten ottamista kännykkäkuvista. Kuva: Erkki Koiuisto

Vuoreksen 270 oppilaan alakoulun rehtori Leena Kostiainen toivottaa vieraat tervetulleiksi kasvavaan kouluunsa. Seuraavana lukuvuonna Tampereen vielä uudehkossa opinahjossa aloittaa omista eskarilaisista neljä ensimmäistä luokkaa, ja rakentamisen seuraavan vaiheen aloittaminen jo häämöttää. Nykykoululaiset ovat syksyllä 2013 toimintansa aloittaneen koulun ensimmäiset oppilaat; joku päivä heitä voi olla koulussa samaan aikaan jopa tuhat.

Vieraat, etupäässä ala-asteen oppilaat vanhempineen, ovat saapuneet valokuvataiteilija, elokuvantekijä ja tutkija Juha Suonpään ja koulun yhteisen taidehankkeen aloitustapahtumaan.

Lempäälän puoleisessa Vuoreksessa asuvan Suonpään ”Viesti sadan vuoden päähän” -taideprojektissa on tarkoitus tehdä vuoreslaisten yhteisestä asuinpaikasta visuaalinen esitys lisäämään juurtumista ja vahvistamaan lähiympäristöstä välittämistä ja huolehtimista. Yhdessä tuotetuilla kuvilla talletetaan nykyvuoreslaisten asumismuoto tuleville sukupolville.

– Uusi asuinalue voidaan suunnitella huolellisesti, mutta vasta asukkaiden elämisen, omien kokemusten, tarinoiden ja kuvaamisen avulla siitä tulee erityinen paikka, Suonpää selventää.

– ”Viesti sadan vuoden päähän” -taideprojektin toteuttamiseen tarvitaan nykyvuoreslaisten apua. Kirjaan kootaan oppilaiden omilla kännyköillään kuvaaman materiaalin pohjalta kuvakollaasi, sanoo Vuoreksen rakentumista läheltä seurannut Suonpää.

Oppilaiden ottamia kuvia julkaistaan alkuvuodesta 2018 Juurtumisia-kirjassa ja siihen liittyvällä www-sivustolla.

Kirjan tekijä Suonpää on kutsunut hankkeeseensa mukaan ala-asteen kaikki oppilaat. He voivat osallistua vanhempien luvalla kuvakollaasin luomiseen kännykällä ottamiensa 1–3 kuvan avulla. Kännykkäkuvia voivat ottaa niin oppilaat kuin heidän huoltajansakin. Ne lähetetään sähköpostilla kirjan taittoa varten.

– Perhekuvissa perheenjäsenten ei välttämättä tarvitse olla kuvissa tunnistettavia eikä kaikkia perheenjäseniä ole pakko saada kuvien malliksi, sanoo Suonpää lähitaideprojektistaan.

Suonpään mukaan kirjan tarkoituksena on tutustuttaa asukkaat Vuoreksen aiemmin tuntemattomaan historiaan ja suuntaa katseen tulevaisuuteen lähettämällä viestin sadan vuoden päähän. Aloitustilaisuudessa Suonpää loi katsauksen aikajanan toiseen päähän kertomalla, miltä Vuores näytti sata vuotta ja vielä hieman aikaa sitten.

– Kymmenen vuotta sitten tässä ei ollut Vuoresta vaan hakkuaukea metsän läpi Särkijärvelle, mutta täällä oli asukkaita myös ennen  teitä.

Suonpää asuu perheineen Lempäälän puoleisessa Vuoreksessa vaalien rakennusperintöä ja kulttuurimaisemaa 1800-luvulta peräisin olevalla Anniston sukutilalla.

Nykyinen Vuores-keskus kaavoitettiin  alun alkaen lähes parikymmentä vuotta sitten täsmälleen Suonpään kotitalon päälle, mutta niin talo kuin tilan lähiympäristö pelastuivat.

– Vuoreksen Lempäälän puoleisen asemakaavan vahvistuminen turvaa Anniston talon perinnemaiseman säilymisen ja hevostilamme kehittämisen keskellä tulevaa Vuoresta. Tulevaisuudessakin kuullaan Anniston kukkojen kiekuvan ja yhteistyötä kehitetään taide- ja ympäristökasvatuksen projekteissa yhteistyössä Vuoreksen koulun opettajien ja oppilaiden kanssa, Suonpää sanoo.

 

Juha Suonpää kertoili Vuoreksen koulun oppilaille Vuoreksen historiasta ja jakoi auliisti puheenvuoroja nuorelle kuulijakunnalleen. Kuva: Erkki Koivisto

Juha Suonpää

 

Juha Suonpää toimii visuaalisen kulttuurin yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Taiteen tohtori suonpäälle on myönnetty taiteellisesta ja tieteellisestä toiminnastaan Pirkanmaan rahaston tiedepalkinto 2000, Finnfoto-palkinto 2011, Taiteen edistämistyön kulttuuripalkinto 2013 ja Majaoja-palkinto 2017.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?