Poliisi harjoittelee vanhassa lukiossa

Poliisi on saanut Lempäälän kunnalta luvan käyttää harjoituksiinsa Lempäälän vanhaa ja käytöstä poistettua lukiota. Kuva: Erkki Koivisto

Ei hätää, siviilit ovat turvassa. Lempäälän entisessä lukiossa kanavan partaalla ei ole menossa poliisioperaatiota, vaikka sen parkkipaikalla olisikin pysäköitynä useampi ”mustamaija” ja maastopukuisia poliiseja näkyisi olevan liikkeellä.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisit tyhjillään olevassa kiinteistössä aina toisinaan harjoittelevat, Lempäälän kunnan luvalla.

– Eikä se liity kouluampumistapauksiin, vaan me harjoittelemme ylipäänsä kaikenlaisia sisätilatilanteita, sanoo komisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisilaitoksen erityistoimintayksiköstä.

Poliisit harjoittelevat jatkuvasti, ympäri vuoden. Se missä harjoittelu tapahtuu, riippuu siitä, missä soveltuvia, tyhjillään olevia tiloja on aina tarjolla. Yleensä tiloja tarjoutuu lähiseudun kunnilta.

– Tampereella ollaan viimeksi harjoiteltu muun muassa vanhassa sosiaalitoimistossa Satamakadulla ja Pellervon koululla ja yhdellä koululla Kangasalla.

Tarve poliisin sisätilaharjoittelupaikoille on todellinen, sillä kunkin poliisin on harjoiteltava kahdesti vuodessa kaikilla voimankäyttövälineillään.

– Harjoitukset kuvataan usein ja aineisto käydään oppimismielessä läpi jälkikäteen; mikä meni hyvin ja mikä ei. Esimerkiksi väkivaltatilanteessa kuviteltu perhe on yhdessä huonetilassa ja epäilyksenalainen toisessa huoneessa. Tapauksissa joissa rakennukselle on jo tehty purkupäätös, meillä on lupa murtaa sisäovia. Toisinaan meidän jälkeen samaan taloon tulee vielä lopuksi harjoittelemaan palokunta, Nykopp sanoo.

Miten on Lempäälässä? Tarkoittaako se, että poliisi saa käyttää käytöstä poistettua lukiota harjoituksissaan sitä, että vanhaa kiinteistöä ei saneerata uuteen koulukäyttöön, vaan jyrätään kunnan kolmannen yläkoulun alta pois?

– Poliisille ja muillekin pelastusalan toimijoille on annettu lupa harjoitella vanhassa lukion kiinteistössä. Olemme sopineet, että mitään sisätiloissa ei tässä vaiheessa rikota, sanoo rakennuttajapäällikkö Mervi Järvinen Lempäälän kunnasta.

Tontille laaditaan parhaillaan asemakaavaa tulevaa yläastetta varten. Sen sijoittumisesta lukion tontille on jo kunnassa tehty virallinen päätös.

– Mahdollinen purkaminen tai saneeraus ratkaistaan tulevassa asemakaavassa.  Oma mielipiteeni on, että rakennus pitää purkaa, mutta ratkaisu tehdään muualla, Järvinen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?