Lähitori avaa Ehtookodon ovet kaikille

Toimintaa on myös Ideaparkissa, Himminkodossa, Toimelassa ja Vesilahden Nurkalla

Lähitori avattiin Ehtookodossa 5. lokakuuta. Kuva: Katariina Onnela

Lempäälässä ja Vesilahdessa on aloitettu lähitoritoiminta. Lähitorit ovat ikäihmisille tarkoitettuja matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa heille tarjotaan esimerkiksi tietoa ja neuvontaa. Myös erilaiset tapahtumat ja ryhmätoiminta ovat osa lähitoreja.

Lähitoreilla kunnan ohella yrittäjät, kolmannen sektorin toimijat ja vapaaehtoiset voivat tuottaa ikäihmisille suunnattua toimintaa. Toiminta ja palvelut voivat olla kertaluonteisia tai toistuvia, maksuttomia tai maksullisia, yksilöllistä tai ryhmätoimintaa.

Ehtookodossa lähitoritoiminta starttasi vanhusten viikolla ja avoimien ovien merkeissä 5. lokakuuta. Lähitorit ovat avointa toimintaa kaikille, joten niihin voivat osallistua muutkin kuin Ehtookodossa asuvat. Arkisin pääsee osallistumaan esimerkiksi miesten ryhmään, jossa pelataan korttia, ulkoillaan ja muistellaan tai olokammariin, jossa ohjelmassa on vapaata seurustelua, lehtienlukua ja kerran kuussa päiväkodin väen vierailu.

Lähitoritoimintaa ovat lisäksi tanssillinen liikunta, jossa tanssataan omien kykyjen ja kunnon mukaan sekä ikisuosikki bingo. Musisoinnin ystävät voivat osallistua Sekasirkuttajien kuoron lauluhetkeen tai musiikkiryhmään. Käsityökahvilassa laitetaan silmukat jonoon ja ajankohtaisryhmässä taas keskustellaan päivän polttavista uutisista.

Kaikille avoimia ovat jatkossa tiettyinä päivinä myös Ehtookodon hyvinvointipalvelut. ITE-pisteessä voi mitata verenpainetta ja vapaa uinti sekä ohjattu kuntosali venyttelyineen pitävät paikat vetreinä.

Lähitorilla on tavattavissa joka toinen viikko sairaanhoitaja, fysioterapeutti ja palveluohjaaja. Palveluohjaaja opastaa ja neuvoo esimerkiksi yksityisten, julkisten ja järjestöjen palveluiden viidakossa. Palveluohjaaja auttaa myös erilaisten hakemusten täyttämisessä sekä kuuntelee ja etsii ratkaisuja arjen pulmissa.

Viikon lähitoriohjelman voi tarkistaa Ehtookodon ilmoitustaululta, nettisivuilta tai paikallislehdestä.

Lähitoreja järjestetään Ehtookodossa, Himminkodossa, Toimelassa ja Ideaparkilla. Vesilahdessa Lähitori järjestetään Nuorisotila Nurkalla joka toinen torstai.

Lions Club Lempäälä/Kipinä kahvitti Ehtookodossa lähitorilla poikenneita. Kuva: Katariina Onnela

Jos askarruttaa, voi soittaa

Ikäneuvo-hanke Pirkanmaalla on hallituksen kärkihanke, jossa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa.

Ikäneuvo-hankkeessa pyritään siihen, että neuvonta on selkeää ja neuvoja voi kysyä matalalla kynnyksellä. Lokakuun 2. päivä avautuneeseen neuvontapuhelimeen voi soittaa kysymyksen kuin kysymyksen, lupaa projektikoordinaattori Eija Mäkipää.

– Jos askarruttaa, silloin voi jo soittaa.

Pirkanmaan 14 kunnan yhteinen neuvontapuhelin vastaa arkisin kello 8.30–16.00. Mukana ovat sekä Lempäälä että Vesilahti. Puhelimeen voivat soittaa ikäihmisten lisäksi heidän läheisensä.

Ikäneuvon puhelinnumero on 040 733 3949.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?