”Lempäälä sai Suomen kauneimman lintutornin”

Vielä myöhään syksylläkin kannattaa kavuta lintutorniin. Rainer Mäkelä seurailee harmaahaikaran laskeutumista Lokkisaareen. Kuva: Erkki Koivisto

– Iso joukko isokoskeloita kalastuspuuhissa. Katso, kun harmaahaikara laskeutuu saareen, huudahtaa kosteikko- ja suosuojeluyhdistys Lokkisaari ry:n puheenjohtaja Rainer Mäkelä kiikariensa takaa.

Lempäälän Ahtialanjärvellä on nyt entistä paremmat mahdollisuudet seurata Pirkanmaan parhaan lintujärven ja erityisesti sen Lokkisaaren elämää. Uusi, järeä lintutorni, jossa ei betonia ja terästä ole säästetty, on valmistunut ja viimeistelty turvakaiteiden asennuksella koululaisten syyslomaviikolla.

Ensimmäinen betonipohjainen katselutaso on 4,5 metriä maan pinnasta, ja sen päällä on toinen pieni katselutaso 6,8 metrin korkeudella. Esteettömän lintutornin  tyvelle pääsee pyörätuolilla ramppia pitkin.

Mäkelä on kavunnut jykevän ja tilavan lintutornin kestopuiselle katselutasanteelle, ja on mielissään arkkitehdin vision toteutuksesta.

– On tätä kaivattukin ja kannatti odottaa. Hyvä ja nätti tästä tuli, myös järveltä katsottuna. Kiitokset siitä. Täällä on jo käynyt kovasti ihmisiä vartavasten katsomassa ja kehumassa Suomen kauneinta lintutornia. Senhän Lempäälä on nyt saanut, sanoo Mäkelä, joka näkee uudessa lintutornissa paljon etua vanhaan, järven itäreunassa luonnonrauhassa olevaan vanhaan puiseen torniin.

– Tänne on helppo päästä, kun on  tie ja paikoitusalue aivan vieressä. Aiemmin bongarit ruuhkauttivat autoineen Valkeakoskentietä. Uudesta lintutornista on nyt helppo bongata lintuja ja varsinkin seurata Lokkisaaren elämää. Sinne on matkaa vain kolmesataa metriä, ja kaukoputkella näkee sinne hyvin.

Rainer Mäkelä muistuttaa, että uusi lintutorni palvelee Lempäälän lukiotakin, joka ohjelmansa mukaisesti kehittää ekologisia oppimisympäristöjä yhteistyössä lintujen elinoloja parantaneen Lokkisaari ry:n kanssa. Lukiolaiset ottavat nettisivuille valokuvia Ahtialanjärvestä. Niistä kootaan virtuaalinen kirja, jonka avulla voi tutustua Ahtialanjärven elämään.

Vaikka torni hyvä onkin, muutaman kehityskohteen Rainer Mäkelä ylös kavutessaan oitis äkkää. Suurelle katselutasolle mahtuu kerrallaan tusinakin kaukoputken käyttäjää, mutta istumapenkkejä siellä ei ole. Lintutornilta puuttuu nimikin.

Mäkelä ideoi, että ihmiset saavat vapaasti ehdottaa nimeä, ja Tredu voisi toteuttaa nimikyltin, joka voitaisiin ripustaa Valkeakoskentien puoleiselle seinälle.

– Nimi voisi olla vaikka Lokkisaari-torni, Mäkelä ehdottaa.

Rainer Mäkelän mielestä Ahtialanjärven uusi lintutorni on Suomen kaunein. Kuva: Erkki Koivisto

Lintujen syysmuutto on jo pitkällä, ja kahlaajat jo isosti poistuneet, mutta yhä vain lintutorniin kannattaa kavuta. Vielä voi tehdä havaintoja isokoskeloiden ja harmaahaikaran lisäksi muun muassa suosirreistä, taivaanvuohista, jänkäkurpista, yksittäisistä tylleistä ja kapustarinnoista. Viivyttelemään on jäänyt ainakin keltavästäräkki. Vesilintujakin on vielä jonkin verran.

– Ahtialanjärvi on sisämaan parhaita lintujen lepäilypaikkoja sekä syksyllä että keväällä. Pesimälinnusto on runsas ja monipuolinen – kiitos muun muassa rakennettujen karikoiden, sorsalaatikoiden, allikoiden ja jokavuotisen niiton. Esimerkiksi pelkästään näillä Ahtialanjärven tekokareilla ja sorsalaatikoissa pesi kesällä yhteensä viisikymmentä tukkasotka-, punasotka- ja sinisorsanaarasta. Kalatiiroja tekokareilla pesi kahdeksankymmentä paria ja yhteensä järvellä niitä oli jo sata, sanoo Rainer Mäkelä, joka lukee Ahtialanjärven monipuolisuudessaan Pirkanmaan parhaaksi lintujärveksi ja koko Suomessakin kymmenen parhaan joukkoon.

– Ahtialanjärvi sai ansaitsemansa lintutornin.

Lintuharrastajat olivat jo vuosia toivonet ajanmukaista lintutornia Ahtialanjärven rantaan. Nyt hanke päätettiin tehdä Tredun  rakentamisen yhteydessä.

Uuden lintutornin rakentaminen oli  osa Tredu-kampuksen  ulkoalueiden rakentamista. Lintutornin alaosa toimii samalla opiskelijoiden linja-autopysäkkinä. Tilaajana hankkeessa oli Tampereen Tilakeskus ja rakennuttajana Tredu-kiinteistöt Oy.

Noin viiteen metriin kohoavan lintutornin rakentamista esitettiin jo vuosia sitten Ahtialanjärven ja Valkeakoskentien väliselle rantakaistalle. Teräsrakenteisen tornin suunnitelmakin oli valmiina, mutta rahaa sen toteuttamiseen ei koskaan saatu.

– Oli hyvä, ettei se koskaan toteutunut, sillä valitettavasti se suunnitelma olisi ollut pahasti susi jo syntyessään, Mäkelä sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?