Reccex 17 -harjoitus lisää puolustusvoimien ja viranomaisten suojelukykyä

Harjoitus: Terroristin aikeet tyhjäksi vanhalla lukiolla

Aseistautunut sotilas on lähtenyt koirineen ottamaan selvää, mitä kanavan koulula oikein tapahtuu. Kuva: Erkki KoivistoLyhyitä sarjoja, räjähdekoiria, kaasunaamarein sonnustautuneita ammattisotilaita, kansainvälistä yhteistoimintaa…

Entisellä Lempäälän lukiolla Tampereentie 1:n paikkeilla on nähty epäilyttäviä henkilöitä ja hämäräperäistä toimintaa siinä määrin, että poliisi on esittänyt virka-apupyynnön puolustusvoimille. Syystäkin; käy ilmi, että terroristit ovat kaikessa hiljaisuudessa pykänneet ex-lukion yläkerran tiloihin laboratorion kotitekoisten räjähdeaineiden sekä mahdollisesti sinappikaasun valmistamiseksi.

Pian kanavan koulu vilisee hampaisiin asti aseistautuneita erikoisammattisotilaita, ja paikalta tavattu maalihenkilö haavoittuu rynnäkkökiväärin luodista. Paikka raivataan, suojataan ja varmistetaan. Kansainvälinen tarkkailijajoukko on tyytyväinen näkemäänsä. Harjoitus sujui kuin rasvattu. Terroristitoiminta tyssääntyy alkuunsa, ja osumaa ottanutkin saa ensiapua.

Sisä-Suomen poliisilaitoksenkin harjoituksiinsa käyttämällä Lempäälän vanhalla lukiolla oli keskiviikkona 22. marraskuuta meneillään puolustusvoimien ja viranomaisten suojeluharjoitus, jonka jäljiltä lukion entisen juhlasalin lattialla lojui useita rynnäkkökiväärin luodin hylsyjä.

 

Operoimassa ei ollut varusmiehiä, vaan puolustusvoimien erikoisosaamishenkilöstöä.

Maavoimat järjesti pohjoismaisen, puolustusvoimien ja viranomaisten suojeluharjoitus Reccex 17:n Pirkanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella 17.–24. marraskuuta. Lempäälässä ehdittiin harjoitella lisäksi aiemmin jo alkuviikosta.

– Hyvä että Lempäälän kunta on osoittanut harjoitteluun soveltuvia tyhjiä tiloja. Maanantaina olimme toisenlaisilla rasteilla entisen S-marketin  rakennuksessa sekä sen läheisyydessä olevalla Monitoimikeskuksella, sanoo maavoimien tiedottaja Jere Paldanius.

Entisen Lempäälän lukion pihalla oli keskiviikkona kansainväliseen suojelurharjoitukseen osallistunutta järeää kalustoa. Kuva: Erkki Koivisto

Porin prikaatin johtaman harjoituksen tavoitteena on kasvattaa puolustusvoimien ja viranomaisten valmiutta reagoida vaarallisten aineiden käyttöön.

– Puolustusvoimat, poliisi ja pohjoismaiset suojelujoukot harjoittelevat yhteistoimintaa kemiallisiin, biologisiin, radiologisiin ja ydinperäisiin uhkiin varautumisessa. Kansainvälinen harjoittelu ylläpitää ja kehittää jo entisestään korkeatasoista suojelualan osaamista Suomessa, harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Tero Savonen kuvaa.

Harjoitukseen osallistui enimmillään 140 henkilöä Porin prikaatin Suojelun erikoisosastosta, Karjalan prikaatin Raivaamisen erikoisosastosta ja muista maavoimien joukko-osastoista. Harjoitukseen osallistui yli 10 poliisia ja noin 20 suojelun asiantuntijaa Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Lukiolla oli sotilashenkilöitä tarkkailijoina muun muassa Naton jäsenmaa Tsekistä, sillä yli 50 sotilaan muodostama Suojelun erikoisosasto on asetettu Naton nopean toiminnan joukkopooliin vuoden 2017 ajaksi.

Pohjoismaisia suojeluharjoituksia on järjestetty vuodesta 2009 alkaen Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Suomi on osallistunut kaikkiin aikaisempiin harjoituksiin ja johtanut harjoituksen edellisen kerran vuonna 2014.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?