Äärimmäisen uhanalainen allihaahka jymy-yllätys Herralankoskella

Ritva Mikkola ja Kirsti Vaden tekivät tarkkaavaisuudellaan 12. tammikuuta Lempäälän Herralankosken sulapaikalla todellisen superlöydön: Telkkien joukossa sukelteli Siperian rannikoilla pesivä allihaahka, naaraspukuinen yksilö. Havainto oli jymy-yllätys, jonka seurauksena Herralankoskella riitti bongaajia koko maasta.

Vesilahtelainen rengastaja Jani Vastamäki kuvasi linnusta 400 ruutua ja määritti linnun vanhaksi +2 kv- naaraaksi eli vanhemmaksi kuin toisella elinvuodellaan olevaksi.

Allihaahkanaaras on tummanruskean kirjava, jonka tummansinistä siipipeiliä reunustaa leveä valkoinen siipijuova. Siperian rannikoilla pesivä , äärimmäisen uhanalainen allihaahka oli Herralankoskella todellinen jymy-yllätys. Kuva: Kari Isokivijärvi.

– Allihaahka kuuluu korkeimpaan uhanlaisluokkaan maassamme eli se on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Laji ei ole koskaan pesinyt Suomessa, mutta Itämerellä talvehtinut kanta on romahtanut vuosien 1993–2009 välillä peräti 66 %, Jani Vastamäki selvitteli tätä suurharvinaisuutta sivuillaan.

– Allihaahka on Suomessa hyvin myöhäinen syysmuuttaja. On tyypillistä, että lintuja tavataan muutolla vielä joulu-tammikuussa. Sisämaassa havaitut linnut ovat Vienan reitillään matkalla Itämerelle, eivätkä viihdy pitkään, jos ylipäänsä johonkin harvoista sulapaikoista laskeutuvat. Allihaahka ylitti kuluvana talvena toisenkin kerran valtakunnallisen uutiskynnyksen, sillä juhlapukuinen allihaahkakoiras oleskeli Mänttä-Vilppulan venesatamassa 5.–7. tammikuuta.

Herralankoskella riittää allihaahkan lisäksi katsottavaa ja seurattavaa, sillä koskella talvehtii kaksi koskikaraa, 18 telkkää ja parikymmentä sinisorsaa.

Ritva Mikkolalle ja Kirsti Vadeninille onnittelut allihaahkan superlöydöstä. Eikä heidän havaintoyllätyksilleen näytä olevan loppua- onneksi- , sillä he laskivat Vesilahden Säijänselällä heti seuraavana päivänä 37 merikotkaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?