42 merikotkaa taas Vesilahden Säijänselällä

Lempäälän Herralankoskella yllätykset eivät lopu. Allihaahkan jälkeen sulaan ilmestyi naaraspukuinen mustalintu siellä talvehtivien sinisorsien ja telkkien kaveriksi. Kuva: Kari Isokivijärvi

Pihabongaus järjestettiin tammikuun viimeisenä viikonloppuna, nyt jo 13. kerran. Birdlifen verkkosivuille voi lähettää tietoja 2. helmikuuta saakka.

Toisen bongauspäivän iltana kello 19 mennessä päivittyvään tuloslaskuriin oli lähettänyt tietoja 11 975 henkilöä 8 084 pihapaikalta. Runsain laji oli odotetusti talitiainen, 59 226 yksilöä, seuraavana sinitiainen 30 539 yksilöä.

Tapahtumassa tarkkailtiin lintuja tunnin ajan. Pihabongauksella aktivoidaan ihmisiä kiinnostumaan lähiluonnosta, ja samalla Birdlife saa merkittävää tietoa talvilinnustostamme.

 

Kirsi Rekola täydentää joka päivä lintujen ruokinta-automaatit, sillä ruokintaa on jatkettava kevääseen saakka keskeytymättä, kun sen kerran on aloittanut. Siivekkäät ystävät kiittävät sirkutuksellaan ja antavat ruokkijalle takuuvarman hyvän mielen. Kuva: Hannu Järvinen

Vesilahden Riuttankulmassa Kirsi Rekolan ja Matti Sivulan pihamaalla kävi melkoinen lintukuhina bongauspäivän aamuna. Linnut tuntevat ystävänsä. Eikä ihme, sillä Kirsi Rekola oli laittanut pihamaalle useita ruokinta-automaatteja. Tarjolla oli auringonkukansiemeniä, pähkinämurskaa, talimakkaroita, talia, kauraa… Matti Sivula puolestaan vastaa ruokintapaikan täydennyksistä työmatkoillaan .

Ruokintapaikalla on ollut tammikuun mittaan 60 keltasirkkua, harmaapäätikkapari, käpytikkoja, kaksi viherpeippoa, yhdeksän urpiaista, neljä mustarastasta, fasaani, varpushaukka, kymmenittäin tali- ja sinitiaisia ja yllättäen harvinaisiksi taantuneet kuusi- ja hömötiainen.

Uusista ruokintalajeista Kirsti Rekolan ja Matti Sivulan ruokintapaikalla vieraili kuusi pyrstötiaista ja kaksi puukiipijää. Yövieraina pihamaalla käyvät kauriit ja jänikset. Lähimetsässä lehtopöllö piti syyssoidintaan.

– Ruokinta tuo iloa. Lintuja on hauska seurata, Kirsi Rekola kertoo jo vuosia kestäneestä harrastuksestaan.

Hyvä mieli on aina seuralainen epäitsekkäästä työstä pienten siivekkäittemme auttamiseksi. Sen tuntee jokainen ruokkija.

 

Merikotka on nykyään Vesilahden todellinen julkkis, jota tullaan katsomaan kauempaakin. Keijo Ruuskanen laski 23. tammikuuta Säijänselällä lepäilevän samanaikaisesti 42 merikotkaa. Isot pedot alkavat kerääntyä jälleen selkävesille, kun jäät kantavat kalastajia ja kotkilla on odotettavissa jäillä jättökaloja.

Bongauspäivänä seurasin Vesilahden Palhossa pellonreunakuusen latvassa istunutta nuorta merikotkaa, jolla oli saattueenaan ympärillään kolme korppia. Lähiselän jäälakeudella kaloja odotti kärsivällisesti kaksi merikotkaa.

Naakka on hyvin näkyvä lintu Vesilahden maisemissa nykyään talvellakin. Onkemäellä laskin pelloilta 38 naakkaa, Sakoisilla 32 ja Narvassa 185 naakkaa. Variksia oli naakkoihin verrattuna enintään kolmasosa.

 

Lempäälän Herralankoski on suosittu lintuharrastajien bongauspaikka, sillä Herralankosken sulaan on superjulkkis allihaahkan lähdettyä jäänyt toinen yllätyslaji, naaraspukuinen mustalintu sekä isokoskelo paikalla talvehtivien useiden telkkien, sinisorsien ja kahden koskikaran lisäksi.

 

Hannu Järvinen