Piispa joutui tenttiin: Mitä mieltä tasa-arvoisesta avioliittolaista?

Piispa Matti Repo antoi oppilaille koottavaksi piispansauvan.

Piispantarkastuksen merkeissä Lempäälässä perjantaina vieraillut Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo joutui Tredu-kampuksella lukiolaisten tentattavaksi.

Piispaa tentanneet Tiitus Valtamo ja Anette Länsipuro totesivat, että abien maailmaan tutustumisen jäkeen on vuorossa piispalle räätälöity koe.

Kokeen aloittanuit Tiitus Valtamo kysyi,  millainen on piispan työpäivä. Matti Repo kertoi päivien olevan erilaisia.

− Tänään menee koko päivä aamusta iltaan täällä Lempäälässä. Eilen olin kutsuvieraana Tasavallan Presidentin virkaanastujaisissa. On seurakunnissa vierailemista, hallinnollisia tehtäviä, kokousten vetämistä. Mielenkiintoisimpia ovat ehkä vierailut, kun tapaa erilaisia ihmisiä. Kun illalla pääsen kotiin, aloitan seuraavan työpäivän valmistelemisen.

Kysymykseen, miten piispaksi päästään, Matti Repo kertoi valinnan tapahtuvan vaalin kautta.

− Kun virka aukeaa, siihen kutsutaan käyttämällä vaalia. Nyt on käynnissä arkkipiispan vaali Turkuun.

Anette Länsipuro kysyi piispalta, mistä voi tietää, että raamattu on jumalan sanaa. Repo totesi kysymyksen olevan vaikea.

− Kysymys on uskosta, siitä että on jotakin, mikä vaikuttaa uskon kautta. Miten ylipäätään voi tietää, puhuuko joku totta, siinä on melko filosofisia ulottuvuuksia. Raamatun sanalla on ihmistä muuttava ja ohjaava vaikutus. Se kertoo totuuden meistä, mitä olemmme ja mikä on tärkeää. Siitä voi tulla vakuuttuneeksi vain uskon kautta.

Kun piispalle esittetiin kysymys tasa-arvoisesta avioliittolaista, hän totesi aiheen käsittelyn olevan kirkon sisällä vielä täysin kesken.

− Siitä on voimassa oleva laki. Nyt voi tulla vihityksi maistraatissa, pitäisikö siitä seurata se, että on myös kirkollinen vihkiminen. Kirkolliskokoksessa on tämänkaltainen aloite käsiteltävänä. Vihkiminen ei kuitenkaan ole vain juridinen toimitus vaan jumalanpavelus. Sen takia asiasta ei vallitse yhteistä käsitystä ja sen vuoksi sitä ei ole tehty myöskään kirkossa mahdolliseksi.

− Niiden, jotka tavoittelevat kirkollisen avioliittokäsityksen muuttamista pitäisi nähdä enemmän teologista kuin juridista vaivaa. Pitäisi osoittaa, onko tämä yhteisestä kristillisestä uskosta nouseva asia.

Tiitus Valtamo päätti piispan tentin kysymällä, mikä on elämän tarkoitus.

− Ja tähän semmoinen lyhyt vastaus, Valtamo tähdensi.

− Olennaista on nähdä, että olen jumalan luoman ihminen ja minulla on joku tehtävä tässä maailmassa. Kun löydän oman tehtäväni, sijoitan sen siihe, mitä jumala tekee maailmassa, piispa totesi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.