Petkupoliisille pitkää nenää

23.02.2018 08:44

Kaava on yleensä tämä: vanhukselle soitetaan, esittäydytään poliisina ja yritetään saada häneltä pankkitunnukset. On hirveä kiire, kun hakkeroija on tyhjentämässä käyttötiliä juuri nyt. Valepoliisi pyrkii sekoittamaan uhrin ajatukset kiireellä ja käskevällä puhetyylillä.

Valepoliisi-ilmiö on levinnyt Lempääläänkin. Viime vuonna oli kaksi tapausta, joissa vanhemmilta naisilta oli puhelimitse yritetty saada pankkitunnukset. Naiset eivät menneet vipuun, ja huijaus jäi yritykseksesi. Varsinaisesta rikossarjasta ei voida täällä puhua, mutta ketaleet eivät ole lopettaneet. Tänä vuonna, siis kahden kuukauden aikana, koko maassa on kirjattu jo 96 rikosilmoitusta.

Suomessa pankkijärjestelmä on hyvin suojattu, eivätkä ilmoitukset uhrin talletusten vaarantumisesta ole totta. Poliisin mukaan tiedottamisella on suuri merkitys tällaisen rikollisuuden hävittämisessä. Älä siis koskaan kerro kenellekään vieraalle verkkopankkitunnuksia tai maksukortin tunnuslukua. Niitä ei koskaan kysele poliisi, pankki tai kukaan muukaan viranomainen.

Rikolliset valikoivat uhrinsa yleensä sattumanvaraisesti iäkkäiden henkilöiden keskuudesta, jolloin omaisten, ikätoverien ja muiden läheisten merkitys rikosten ennalta estämisessä on äärimmäisen tärkeä.

Poliisi on tehnyt asiaa käsittelevän ohjevideon YouTubeen, jonka voi vaikka katsoa yhdessä ikäihmisen kanssa. Valepoliisin huijaussoitto -nimisessä videossa opastetaan, kuinka toimia, jos saa soiton poliisina esiintyvältä henkilöltä.

Videon loppuosaa täytyy tosin hieman ihmetellä. Videolla suositellaan, että jos epäilee soittajan olevan valepoliisi, kysy hänen nimensä ja missä poliisilaitoksessa hän työskentelee. Soita sitten tuon poliisilaitoksen keskukseen ja pyydä yhdistämään kyseiselle henkilölle. Mikäli näitä tietoja ei saa, katkaise puhelu ja ilmoita valepoliisista hätäkeskukseen 112, neuvotaan videolla. Mutta miksi siinä ei yksinkertaisesti kehoteta uhria sanomaan: ”Te olette valepoliisi”, opasteta katkaisemaan puhelu heti ja pyydetä soittamaan sen jälkeen yleiseen hätänumeroon. Miksi uhria opastetaan tivaamaan valepoliisilta poliisilaitosta ja jatkamaan ahdistavaa keskustelua?

Ikäihmistenkin kanssa voidaan käyttää mielikuvaharjoittelua valmistautuessa, kuinka toimia, jos tulisi puhelu valepoliisilta. Siinä ei huumoriakaan sovi unohtaa. Kun yhdessä keksitään etukäteen sopivia vastarepliikkejä huijarille vaikka sopivasti huijaten, vähenee ahdistuskin. Tässä malliksi muutamia vastauksia ”rikoskomisariolle”:

– ”Mitä, onko tililläni rahaa?” Tai: ”Onko minulla pankkitunnukset, en ole tiennytkään?”

– ”Mitä te minulle soititte, miksette soita pankkiin, että sulkevat kaikki tilit, jos hakkeroija on kerta iskenyt.”

– ”Voitteko soittaa hetken kuluttua uudestaan, niin soitan tyttärelleni, kun hän hoitaa kaikki raha-asiani.”

– ”Oletteko te meidän naapurissa asuvan poliisin työkavereita. Lopetan nyt ja menen heti kertomaan hänelle, kun hän ei varmaan vielä tiedä tästä pankkiryöstöstä.”

Kommentointi on suljettu.