A-junnujen upea kausi päättyi hopeisiin mitaleihin

Edes viimeisten minuuttien hurja taistelu ei tuottanut LeKille kolmannessa finaalissa tasoitusmaalia. Juuso Papinsaari on todella lähellä osumaa. Kuva: Antti Raunio

Lempäälän Kisan A-nuoret huipensivat huikean jääkiekkokautensa mahtaviin pudotuspeleihin, joissa menestystuuli työnsi joukkueen kielen mitan päähän Mestiksen mestaruudesta. Toisena pääsiäispäivänä pelattu ratkaiseva kolmas finaali Kisan ja Kiekko-Vantaan välillä päättyi loppulukemiin 1 – 2, joten Hakkarin kaukalossa tuulettivat vantaalaiset ja LeKi-leirissä oli päällimmäisenä tunteena pettymys.

Isoon suruun tai pitkään murjottamiseen ei kuitenkaan ole mitään syytä, hopeisten mitaleiden arvo varmasti kirkastuu ajan myötä. Kisa oli koko maan mittakaavalla laskettuna Suomen 22. paras A-nuorten kiekkosakki.

Hakkarin ratkaisuottelussa Kisan lataus taisi lipsahtaa inan yli, siksi kankeilla jaloilla ja tuimalla mailan puristamisella joukkue kaukalossa etenkin kaksi ensimmäistä erää esiintyi. Vaikka Vantaa sai kaksi pelirangaistusta ja Kisalle tuli niiden seurauksena perä perää kymmenen minuuttia ylivoimaa, oli maalipaikoissa nähtävissä hurjaa yliyrittämistä. Päätöserän alussa Riku Paavilaisen kavennusosuma sytytti LeKi-liekin roihuunsa. Pelin loppuhetket olivat täyttä ”hitskokkia”, kun kahden miehen ylivoimalla joukkue haki tasoitusta ja pääsyä jatkoajalle. Hyviä kuteja viuhui ja pari ohjuriakin tuli, mutta vantaalaisten maaliin asti ei pikkumustaa toista kertaa saatu. Kisan maalivahti Eetu Haavisto piti huipputorjunnoillaan Kisan voiton syrjässä kiinni aivan loppuun saakka.

LeKin valmentaja Nils Hagman sai suojattinsa huimaan lentoon keväällä. Kuva: Antti Raunio

Lempäälän avausottelussa pitkänäperjantaina Kisa löi maalein 4 – 3 Kiekko-Vantaan, peli oli tuloksellisesti tiukka, vaikka kaukalossa LeKi tilanteita hallitsikin. Saku Aavajoki tehoili maalin ja syötön, pakki Väinö Österlund lapioi komean ylivoimaosuman, toinen pakki Topi Jaskari livautti uljaan yläkulmarannarin ja maalintekoon pääsi myös Erik Ahopeltokin. Koko joukkue oli tasainen ja taisteluhenkinen.

Vantaalla isäntäjoukkue oli puolestaan kuskin pukilla ja saikin salama-alullaan lempääläispasmat hiukan sekaisin. Toisen erän alussa Kisa vaihtoi maalivahtiakin, kun Eetu Haavisto korvasi Teemu Paavolan. LeKin kiri kavensi tilanteen jo 4 – 3:een, kun Alex Hukki, Erik Ahopelto ja Jussi Laulajainen soittivat maaliverkkoa Tikkurilan hallissa. Päätöserän lopussa kuitenkin K-Vantaa ratkaisi ottelun lukemiin 6 – 3.

Kisan A-nuorten kausi on ollut nousujohteinen ja urheilullisesti selkeästi edellissesonkeihin verrattuna tavoitteellisempi. Joukkue on ollut koossa 11 kuukautta, harjoittelu on ollut määrätietoista ja suunnitelmallista. Joukkue on treenannut myös erittäin sitoutuneesti.

LeKin maalivahti Eetu Haavisto teki usean upean pelastuksen ratkaisevassa finaalissa, kuten tämä loppuhetkein läpiajon kiinniotto. Riku Paavilainen siivoaa jälkitilanteen. Kuva: Antti Raunio

– Tämä on ollut hieno matka ja tämä on ollut hieno joukkue. Sanoisin, että yksi nousevan pelillisen käyrän selitys on ollut jokaiseen harjoitukseen sisältyneissä oheistreeneissä. Oheisia on suunniteltu ja mietitty, näiden avulla yksilöt ovat kehittyneet fyysisesti, mikä näkyy kaukalossa parempana jaksamisena ja tilannevoimana, valmentaja Nils Hagman valottaa.

A-junnujen pudotuspelit ovat koonneet huimia yleisömääriä, finaalipelejä on ollut katsomassa jopa 500 silmäparia. Ratkaisevan pelin yleisömäärä oli peräti 680. Yleisön innostumiselle Hagman näkee kolme selkeää selitystä.

– A-junnuissa pelataan todella yleisöystävällistä lätkää, joukkue on menestynyt loistavasti ja totta kai se vaikuttaa paljon, että kaukalossa on niin sanottuja oman kylän poikia, joita kaverit ja sukulaiset tulevat katsomaan.

Nykyinen joukkue hajoaa, vanhemmasta päästä eli 1996 ja 1997 syntyneistä isoin osa vanhenee A-ikäluokasta ulos. Jotkut varmasti tähtäävät miesten sarjoihin, mutta ensi kaudenkin Kisan A-junnujoukkue on iskukykyinen. Nykyjoukkueesta muodostuu tulevan kauden sakin runkoryhmä.

– Omasta tilanteestani sen verran voin sanoa, että kauden jälkeen on aikalisän paikka. Jonkin verran on kyselyitä tullut, mutta kaiken aikaa ajatukseni ovat olleet vain tämän kauden tekemisessä, enkä jatkoa ole kovin paljoa vielä miettinyt. Selvää on, että jatkan sellaisessa joukkueessa, jossa tehdään hommia tosissaan ja tavoitteellisesti. Aika näyttää, tiivistää menestysvalmentaja Nils Hagman.

LeKin tehokaksikko Erik Ahopelto (9) ja Miika Rissanenkaan ei saanut Kiekko-Vantaan puolustusmuuria murrettua. Kuva: Antti Raunio
LeKin hopeajoukkue pelasi upean kauden ja yllätti varmasti monet huimalla kevätvireellään. Kuva: Antti Raunio
LeKin kapteeni Valtteri Virtanen (10) ja Eemil Salonen (21) saavat mitalit Jääkiekkoliiton Jouko Mattilalta. Kuva: Antti Raunio