Huolia Himmistä

Keskiviikkona 22. maaliskuuta pidettiin Himminkodossa tiedotustilaisuus omaisille Himminkodon muuttamisesta tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Lempäälän-Vesilahden Sanomien digilehdessä (23.3.) Maikki Hämäläinen-Ylikahri valotti asiaa ansiokkaasti omaishoitajien näkökulmasta. Me tuomme omaisten näkökulmaa asiaan. Meistä oli kaksi sisarusta tiedotustilaisuudessa, kaksi sai heiltä informaation asiasta, äitimme on Himmin asukas.

Päätös Himminkodon muuttamisesta on tehty syyskuun hyvinvointilautakunnassa. Päätöstä on perusteltu mm. vanhuspalvelulain suosituksilla ja valtakunnallisella trendillä. Naurattaisi vetoaminen valtakunnallisiin suosituksiin, ellei harmittaisi niin paljon. Asiaa kaunistellaan sillä, että näin vanhusten itsemääräämisoikeus kasvaa. Miten oleellinen asia tämä on Himmin yläkerrassa asuvalle alzheimerin tautia sairastavalle vanhukselle, joka saattaa vielä nimensä muistaa, mutta ei välttämättä edes sitä, miten se kirjoitetaan? Millaisesta itsemääräämisoikeudesta käytännössä on kyse?

Vanhuspalvelulain mukaan pitkäaikaishoito ja huolenpito voidaan toteuttaa laitoshoitona vain, jos siihen on lääketieteelliset ja asiakas- ja potilasturvallisuuteen liittyvät perustelut. Mitä nyt Himmissä olemme tässä muutaman vuoden aikana piipahdelleet, olettaisimme, että ainakin kaikilla pitkäaikaisasukkailla nämä täyttyvät.

Vastedes Himmin asukas maksaa huoneestaan vuokraa 21,45 euroa neliöltä. Huoneesta tulee lautakunnan päätöksellä asiakkaan koti. Kotina olemme tähänkin asti omaisemme huonetta pitäneet. Tiedämme, että nyt muuttaminen toiseen huoneeseen asumisen aikana vaikeutuu, mutta eipähän huonemuutoksia tähänkään asti ole perusteettomasti Himmissä tehty. Vertailun vuoksi tarkistimme Tampereen yksiöiden vuokratason; yksiöiden keskimääräinen neliövuokra oli 13,6–19,8 euroa neliöltä. Mihin perustuu Himmin hinta?

Tulevaisuudessa Himmissä omaisemme asuu yksiössä, joka siis on samanlainen huone kuin tähänkin asti. Missä on yksiön oma parveke, oma keittiö, meidän tapauksessamme oma vessa ja suihku? Huone on huone, vai millaisia ihmeitä tuleva remontti tuottaakaan?

Jos vanhuksemme nyt itsemäärää, että hän ei halua ottaa tarjottua Lempäälän ruokapalveluiden tuottamaa ateriapakettia vastaan, niin miten ruokailut sujuvat? Voivatko omaiset toimittaa vaikka hellan vanhuksen nyt siis omaan kotiin, että hän voi itse kokkailla ruokansa? Jokainen vähänkin muistisairaan kanssa tekemisisä ollut tietää, miten se homma luonnistuu.

Muutosta perustellaan myös sillä, että nyt sekä pieni- että suurituloisille vanhuksille jää käyttövaroja enemmän, keskituloisilla pysyy suunnilleen samana. Pienituloisella vanhuksella jää muutoksen myötä lautakunnan esimerkissä noin 200 euroa enemmän käyttövaroja. Tämä käyttövara menee heittämällä vanhuksella jo pelkästään lääkkeisiin, sillä uudistuksen myötä vanhus joutuu ostamaan kaikki lääkkeensä itse.  Oletamme, että käytännössä käyttövara pienenee sekä pieni- että keskituloisilla vanhuksilla, vaikka asia toiselta paperilla näyttääkin.

Kun tehostetun palveluasumisen asiakas maksaa jatkossa lääkkeensä ja perusterveydenhuoltonsa itse, kunta säästää noin 63 000 euroa vuodessa. Olisikohan se em. jargonin sijasta suurin syy Himmin muutokseen?

Jo syyskuussa lautakunta on todennut, että kyseessä on iso muutos, joka vaatii paljon valmisteluja. Omaisia on luvattu kuulla ja hoitajia kouluttaa. Kysymmekin nyt aika tiiviisti Himmissä vierailevina omaisina, milloin ja miten meitä on kuultu? Meistä neljästä kukaan ei kuulemista ole havainnut. Noin kuukausi sitten kuulimme asiasta ohimennen omaisemme hoitopalaverissa. Sitten tulikin jo kutsu omaisten infotilaisuuteen. Kuulemista ei ole se, että viime metreillä, vasta kun päätökset on tehty, omaiset istutetaan kuulemaan, mitä tuleman pitää. Mitä on kuntalaisten osallistaminen ja mukaan päätöksentekoon ottaminen, jos näin iso asia vyörytetään puskista meille omaisille ja vanhuksille? Lempäälän kunta taitaa tällä hetkellä iskulauseensa mukaan sanoa kyllä pelkästään taloudellisen edun tavoittelulle ja heikompien aseman entistä heikommaksi tekemiselle.

 

Riikka Kivelä

Katri Kivelä

Maija Aho

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.