Merikotkat jo haudontapuuhissa

Lempäälän ja Vesilahden merikotkilla on huhtikuussa jo 35–45 vuorokautta kestävä haudonta käynnissä. Molemmat puolisot hautovat ja toisen työnä on huoltaa hautovaa paria. Sulkava on hyvää ravintoa. Kuva: Kari Isokivijärvi

Pitkään kestänyt vanhan ajan pakkastalvi sitkeine yöpakkasineen on lopultakin antamassa periksi. Lintusäätiedote lupasi 4. huhtikuuta lämpimän etelävirtauksen aloittavan kevään kunnolla. Sitä on odotettukin.

Karaistuneet merikotkat eivät jää kuitenkaan suojasäitä odottamaan, vaan aloittavat pesinnän ajallaan jo maaliskuussa. Pääsiäisenä Lempäälän ja Vesilahden pesivät kotkaparit ovat jo hautomassa. Siihen viittaa myös merikotkien määrän väheneminen Säijänselällä, vaikka Ritva Mikkola ja minä laskimme samat viisi merikotkaa vielä 31. maaliskuuta jäälakeudella. Osa merikotkista on myös aloittanut muuttomatkansa pohjoiseen tai

Viirupöllön huhuilua on kuultu Vesilahden Saastonkulmalla ja Inhankulmalla. Keijo Ruuskanen kuvasi Lempäälässä viirupöllöemon pienen poikasensa kanssa toukokuun alkupuolella vuonna 2016. Muninta oli aloitettu maaliskuun lopussa. Kuva: Keijo Ruuskanen.

suunnannut rannikoille.

Myöskään kurki ei jäänyt odottamaan sulapaikkoja, vaan saapui aikataulun mukaan 31. maaliskuuta Vesilahden Saastojärvelle  vielä lumen ja jään keskelle. Kevät sen sijaan on kolme viikkoa myöhässä, mitä kurki ei osannut ottaa huomioon.  Kaikilla on kiire pesimään.

 

Saastojärvellä Vesa Haapaniemi havaitsi laulujoutsenparin 28. maaliskuuta keskellä jäälakeutta. Jääkannen vapautumiseen on vielä monta viikkoa, mutta joutsenet varaavat vanhan pesäpaikkansa yllättävän arktisissa oloissa  maaten jäällä  ja osoittavat ylilentäville joutsenille kovaäänisesti loilottaen ja siipiään levitellen, että paikka on varattu, jatkakaa matkaa.

Maaliskuun kylmät, mutta tyynet yöt ovat olleet oivaa pöllöreviirien seurantaa ja määritystä pesien etsintää varten.

Lehtopöllöjen tuttua väräjävää soidinhuhuilua ” huuuo- hu-hu-hu-hu-huuuuo”  Kirsti Vaden, Jani Vastamäki, Jere Toivola ja Kirsti Rekola  ovat kuunnelleet  Vesilahdessa Kirkonkylässä, Onkemäellä, Vakkalassa ja  Riuttankulmalla. Lehtopöllö aloittaa muninnan  normaalisti huhtikuun alussa, jos ravintotilanne, myyrät pesinnän mahdollistavat.

Viirupöllön kumeaa huuhkajamaista bassoa Vesa Haapaniemi on kuullut Saastonkulman jokavuotisella reviirillä ja  Jani Vastamäki Vesilahden Inhankulmalla.  Viirupöllö pesii lehtopöllöä aikaisemmin. Keijo Ruuskanen kuvasi  viirupöllön hautomassa pesäpöntössä jo 31. maaliskuuta.

 

Hannu Järvinen