Hakkarin alasali on yhteisöllisyyden tyyssija

Rami Jokinen nosti SM-kisoissa rautaa suorille käsille kokonaisuudessaan 223 kg (95 kg+128 kg). Kuva: Maria Häkli

Kun Rami Jokinen saapuu Hakkarin liikuntahallille ja suuntaa alasalille levypainojen ja kyykkytankojen sekaan, tuntee hän olevansa joukossa, jossa on todella helppoa olla. Hakkarissa hikoilee kokonaisuudessaan muutaman kymmenen hengen tiivis joukko painonnostajia ja voimailijoita lasten Punttikoulusta kilpanostajiin ja veteraaniurheilijoihin.

Jokinen itse kuuluu veteraanisarjalaisiin, ja hän voitti 40-vuotiaden SM-kisoissa kultaa muutama viikko sitten. Painoluokkana oli +105 kiloa, ja rautaa nousi yhteistuloksena kunnioitettavat 223 kiloa.

– Meillä painonnostajilla ja voimailijoilla on todella upea yhteishenki ja toisten tukemisen mentaliteetti. Uskon, että se on myös suurin syy, miksi salilla tulee myös kehitystä, Jokinen tuumii.

Tarkoitus oli haastatella Jokista ja ottaa selvää, mitä painonnosto vaatii veteraaniällä. Pian tuli kuitenkin selväksi, että Jokisen hehkuttama koko punttiperheen yhteisöllisyys nousee niin vahvasti esille kaikesta tekemisestä, että sitä ei voi sivuuttaa.

Hyvä esimerkki on Lempäälän Kisan viiden nostajan joukkue, joka lähti huhtikuussa Kalajoelle veteraanien eli yli 35-vuotiaden SM-kisoihin. Jälki oli kovaa: kaikki kisalaiset palasivat kotiin mitalin kanssa. Jokinen näkee, että menestys oli nimenomaan koko joukkueen menestys, ei niinkään yksittäisen urheilijan.

– Kokonaisuudessaan kisat menivät upeasti. Jokainen oli mukana myös toisten menestyksessä huoltohommissa, sparrauksessa tai muussa roolissa.

Omaan tulokseensa eli ykkössijaan Jokinen oli tyytyväinen, mutta tulos jäi hieman harmittamaan.

– Parempaa tulosta kyllä hieman odotin, tempauksessa olisi voinut mennä sata kiloa. Yhteistuloksen ennätystäni 232 kiloa lähdin parantamaan.

Monipuolinen laji myös vanhemmalla iällä

Mielikuva painonnostosta varttuneempien aikuisten kohdalla on, että onko laji liian raskas ja jopa vaarallinen. Jokinen kuitenkin kumoaa ennakkoluulon, ja teroittaa, että painonnosto on kovassa huudossa myös veteraani-ikäisillä.

– Tänä vuonna veteraanien SM-kisoissa oli noin 240 kisailijaa, se on hieno luku.

– Painonnosto on yhteisöllinen laji ja oppii tuntemaan kehonsa ja tuntemaan kipurajat. Siinä tarvitaan kaikkea: voimaa, nopeutta, räjähtävyyttä ja notkeutta.

Laji on helppo aloittaa myös vanhemmalla iällä esimerkiksi punttikoulujen kautta. Sen jälkeen voi harjoitella itsenäisemmin, tärkeintä on oikea tekniikka, Jokinen muistuttaa.

Helpolla ei kuitenkaan pääse, jos lajia haluaa harjoitella tosissaan vielä vanhemmallakin iällä. Jokinen kertoo treenaavansa lajia kolmesta neljään kertaan viikossa. Siihen päälle tulee paljon venyttelyä ja kehonhuoltoa. Myös kävelylenkit, uinti ja Hakkarin urheilukenttä ovat tulleet tutuiksi.

Hakkari on Jokisen mukaan loistava paikka painonnostolle. Ihmiset ovat tärkeintä. Lisäksi juuri remontoitu Hakkarin alasali on nyt entistä parempi ja lisääntyneiden harjoituspaikkojen kasvu auttaa paljon.

Veteraanipainonnosto voi Lempäälässä ja koko Suomessa hyvin. Sen lisäksi myös kansainvälisesti Suomen kärkinostajat ovat menestyneet tasaisesti, kuten Kisan Teemu Roininen. EM-kilpailuissa pääsiäisen aikana Suomi palasi myös aikuisten arvokisamitaleille 17 vuoden tauon jälkeen, kun Anni Vuohijoki ja Meri Ilmarinen toivat mitaleja tuliaisiksi.

– Pidempäänkin taso on Suomella ollut mielestäni ihan hyvä, ja kun lajia on puhdistettu dopingista, se on nostanut myös suomalaisten sijoituksia, Jokinen arvioi.

Takaa on tulossa myös paljon nuoria, joten lajin tulevaisuuskin näyttää turvatulta.

– LeKin Punttikoulussa on todella paljon lapsia ja nuoria mukana, eli oikein hyvältä näyttää.

Rami Jokinen esittelee veteraanien SM-kisoissa saavutettua kultamitaliaan. Kuva: Jenni Jokinen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.