Vaisu Jupiter muuttui pirtsakaksi kesäpyöräksi

Vanha Jupiter maalauksen jälkeen valmiina kesän pyöräretkiä varten. Kuva: Venla Turkkinen

Kevään tullen on aika kaivaa fillari varastosta. Jos polkupyöräsi ei ulkonäkönsä puolesta vaikuta olevan yhtä innoissaan kesän tulosta kuin sinä itse, on aika kääriä hihat ja tarttua toimeen.

Tuunaus ei vaadi tutkintoa astrofysiikasta, joten pelkästään asiasta innostunut voi ryhtyä huipputuunaajaksi muutamilla vinkeillä ja kokeilemalla rohkeasti. Internet on pullollaan kikka kolmosia ja videoita, joiden avulla aloitteleva tähtituunari pääsee nopeasti vauhtiin.

Rungon maalaaminen on hyvä keino piristää polkupyörän ilmettä. Ennen maalausta tulee rungon pinta puhdistaa huolellisesti vuosien varrella kertyneestä liasta. Tarrat ja muut ylimääräiset härpäkkeet tulee myös poistaa, jos niitä ei halua säilyttää. Tarrojen irrotuksessa kannattaa apuna käyttää esimerkiksi hiustenkuivainta. Rungon pinta kannattaa hioa esimerkiksi hiekkapaperilla karkeaksi, jotta maali saa karhean tarttumapinnan.

Maalaamiseen tarvitset metallipinnoille tarkoitettua maalia, joka kestää erilaiset sääolosuhteet. Esimerkiksi Tikkurilan Miranol alkydimaali on pätevä vaihtoehto uuden ilmeen aikaansaamiseen. Tavallisen pyörän rungon maalaukseen voi riittää pienin, eli 0,1 l purkki. Maalaus onnistuu helpoiten, kun pyörä on purettu, ja jäljellä on oikeastaan vain runko, mutta uuden värin läiskiminen pintaan onnistuu myös ilman purkua.

Maalin lisäksi tarvitset erikokoisia pensseleitä tai suteja, työ- tai kumihanskat, sanomalehtiä tai jätesäkin ja teippiä. Teipillä kannattaa peittää pienet osat, joihin maalia ei halua. Kädet kannattaa suojata kumihanskoilla tai työhanskoilla, sillä maali leviää helposti käsien kautta muualle. Alustasta riippuen kannattaa myös suojata työpiste halkaistulla jätesäkillä tai sanomalehdillä. Sutien ja pensseleiden ei tarvitse olla priimaa, sillä tarkkojen kohtien maalaamiseen käy jopa vesivärisuti.

Kokonaishinnaksi yhden maalipurkin ja yhden siveltimen ostolla tuli noin kymmenen euroa, sillä teipit ja sanomalehdet ja kumihanskat löytyivät valmiiksi kotoa. Näillä ohjeilla ja rohkeudella tuunaat fillarin kesäkuntoon nopeasti ja vaivattomasti.

 

Venla Turkkinen

 

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään 5.–13. toukokuuta Lempäälässä