Lempäälä Sport – vaikuttava salibandyn erikoisseura

Talent Cupin F1 08 -voittajajoukkue. Kuva: Jarno Peltoniemi

Pojat pelaavat kentällä trendikkäissä peliasuissa. Kannustajat ovat seuraviirein ja joukkueen värisin vappuhuiskin varustettuina katsomossa. Käynnissä on Lempäälä Sport 07 -joukkueen peli salibandyn valtakunnallisen eliittisarjan lopputurnauksessa Tampereen Spiral-areenalla. Hyvät suoritukset palkitaan taputuksin, mutta maalin jälkeen pelaajien äitien jalkojen rummutus tärisyttää koko katsomoa.

– Viisi vuotta olemme harrastaneet salibandyä. Hauskinta tässä ovat kaverit ja voittaminen. Meidän joukkueen vahvuuksia ovat syöttöpeli, taktiikka ja hyvät valmentajat. Samalla asenteella jatketaan seuraavaan peliin, kuvailevat pelitauolla harrastustaan sekä joukkuettaan Eeti Mäkynen ja Juho Rantala.

Tekemisestä paistaakin oikea asenne, yhtenäinen joukkuehenki ja liikunnan ilo.

– Seuran filosofiana on tarjota kaikille mahdollisuus löytää oman motivaation mukainen pelitaso ja joukkue. Haluamme tarjota pelaajille yhteisiä elämyksiä salibandyn ympärillä. Harjoitusten ja turnausten lisäksi näitä ovat yhteiset matkat esim. tänä keväänä Superfinaaleihin tai kauden päätöstilaisuudet, kuvaa toiminnanjohtaja Janne Kuisla seuraa.

Kuisla toi lasten ja nuorten salibandytoiminnan Lempäälään ensin palveluntarjoajana. Oma salibandyn erikoisseura perustettiin vuonna 2014, joten syksyllä alkaa viides kausi. Seuran kotihallina on toiminut alusta lähtien Liikuntaparkki. Ensimmäisellä kaudella mukaan tuli sata junioria, nyt luku on lähes kolminkertainen. Toiminnan kasvaessa harjoitusvuoroja on Liikuntaparkin lisäksi ollut koulujen saleissa ja Ideaparkissa. Alussa toimintaa oli vain pojille ja miehille, mutta viime kaudesta lähtien myös tytöille ja naisille.

– Haluamme kehittää salibandyn lajikulttuuria ja -imagoa Lempäälässä. Meidät pojat tunnistetaan areenoilla neonvihreistä ja nyt tytöt neonvioleteista peliasuista. Seura-asujen kautta luodaan seuran brändiä ja kasvatetaan yhteenkuuluvuutta ja seuraylpeyttä pelaajissa. Näin syntyy fiilis siitä, miksi tätä lajia kannattaa harrastaa yhdessä pidempäänkin.

Salibandyn erikoisseurana Lempäälä Sport haluaa vaikuttaa lajin kehittämiseen myös alueellisesti ja valtakunnallisesti. Aluetasolla yhteistoimintaa tehdään valmennusasioissa mm. tulevilla lajin erikoisleireillä Kooveen kanssa. Valtakunnallisesti seura tekee tiivistä yhteistyötä Salibandyliiton kanssa ja osallistuu lajin kehittämishankkeisiin.

– Liittotason foorumeissa toimiminen antaa mahdollisuuden vaikuttaa salibandyn kehityssuuntiin tulevaisuudessa. Seurojen yhteinen haaste on löytää suunta, mihin lajia kannattaa viedä.

Ammattimainen seuratoiminta ja sen kasvu on kantanut jo hedelmää joukkueiden menestyksenä. Juniorijoukkueet ovat kärkipaikoilla Sisä-Suomen – ja valtakunnallisissa salibandyliiton sarjoissa ja turnauksissa. Miesten edustusjoukkue nousi päättyneellä kaudella 5-divisioonaan. Tämä kaikki mahdollistaa panostamisen seuran oman pelaajapolun rakentamiseen.

– Pelaajapolun kehittäminen on keskeisimpiä seura-asioita. Sen avulla rakennetaan tulevaisuuden toimintamalli niin kilpa- kuin harrastajapelaajille, ja eri joukkueille. Suunnitelmana on, että miesten edustusjoukkue nousee vuosittain sarjaportaan ylemmäksi. Tärkeimpänä tavoitteena muutaman vuoden kuluttua on, että omat kasvatit pelaavat ensimmäiset miesten pelit Lempäälä Sportin joukkueessa 2- tai 3-divisioonassa, visioi Kuisla lähitulevaisuutta.

Toiminnan kasvattaminen Lempäälässä vaatii uusia hankkeita ja puitteita. Molempien teemojen ympärille onkin tulevaisuuden suunnitelmia.

– Syksyllä on starttaamassa aivan uusi liittotasoinen yhteistyöhanke. Muutaman kuukauden päästä säbäkauden alkaessa onkin mahdollisuus osallistua ainutlaatuiseen toimintaan Lempäälässä. Tulevan syyskauden toimintaan ilmoittautuminen on avoinna Lempäälä Sportin nettisivuilla, joten tervetuloa kaikenikäiset ja –tasoiset harrastajat mukaan.

Lempäälä Sportin 07-joukkueen sijoitus eliittisarjan lopputurnauksessa Tampereella oli lopulta neljäs. Samaan aikaan Jyväskylässä käydyssä Talent Cupissa oli mukana seuran neljä juniorijoukkuetta. Menestys oli loistavaa: F1 08 kultaa, D1 04 ja F2 09 hopeaa sekä G 10 pronssia.

 

Teksti: Timo Reunanen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.