Joko syksy jännittää tulevia yläkoululaisia?

Mikke Luttinen on lähdössä yläkouluun hyvillä mielin. Musiikkia harrastava Luttinen toivoo, että Sääksjärven koululla on hyvät rummut. Kuva: Annika Rauhala

Lukuvuosi on lopuillaan ja odotettu kesäloma alkaa pian. Joillekin kesäloman jälkeen puhaltavat uudet tuulet, nimittäin yläkoulu.

Lempäälän Kuljussa asuvat Sanni Savela, Sanna Aukee ja Mikke Luttinen odottavat syksyä innoissaan ja hieman jännittyneenä. He aloittavat syksyllä Sääksjärven koulun 7. luokan. Koulutilat, osa luokkatovereista ja aineenopettajista ovat uusia.

– Uskon, että yläkoulu tulee olemaan kivaa, vaikka jännittääkin, Sanni Savela toteaa.

Samalla kolmikko on hieman surullisin mielin. Taakse on jäämässä vanha tuttu Kuljun koulu ja entiset opettajat. Tulevat seiskaluokkalaiset ovat kuitenkin iloisia uudesta kouluympäristöstä.

– Tällä hetkellä on hyvä koulumotivaatioboostaus, ja toivon että se jatkuu vielä yläasteenkin puolelle, kertoo Mikke Luttinen.

Sääksjärven koulussa toimii tukioppilaita, jotka ovat koulutuksen käyneitä yhdeksäsluokkalaisia. Tukioppilaiden tärkeimpänä tehtävänä on tukea uusia seiskaluokkalaisia ja saada heidät sopeutumaan uuteen kouluunsa.

– Koetamme saada uusille seiskoille tervetulleen olon juttelemalla ja olemalla läsnä. Olemme kiinnostuneet kaikkien harrastuksista ja kuuntelemme kaikkia. Yritämme myös saada hiljaisimmat oppilaat mukaan leikkeihin ja keskusteluihin, kertoo yksi ensi lukukauden tukioppilaista, Julia Savela.

Tukioppilailla on omat tukioppilasluokkansa, joille he järjestävät erilaista aktiviteettiä, kuten illanviettoja ja ryhmäytymispäiviä. Illanvietoissa tukioppilaat vetävät ryhmäleikkejä sekä pienimuotoista kilpailua pienryhmissä.

– Tukioppilaskoulutuksessa olemme oppineet kaikenlaisia leikkejä ja niitä varmasti sovelletaan omien luokkien kanssa. Tärkeintä on kuitenkin yhdessäolo ja luokan yhteishengen parantuminen sitä kautta, Savela jatkaa.

– Toivon, että uudet seiskat olisivat toiminnassa mukana, eivätkä olisi ennakkoluuloisia, toteaa Viivi Vuorinen, toinen tuleva tukioppilas.

Tukioppilaiden lisäksi seiskaluokkalaisia ovat tukemassa myös luokanvalvojat, jotka ovat innoissaan ottamassa vastaan uuden valvontaluokkansa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.

– Uuteen luokkaan ja uusiin oppilaisiin tutustuminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kolmessa vuodessa suhteesta tulee kuitenkin tiivis, sanoo Kati Raski, yksi uusien seiskaluokkien luokanvalvojista.

Ensi syksynä uudet seiskat vastaanottava luokanvalvoja Hannele Helminen toteaa odottavansa uteliaasti uusien seiskaluokkalaisten tapaamista elokuussa.

– On mukavaa nähdä uudet seiskat. Toivottavasti he tulevat hyvin ja avoimin mielin, sanoo Sääksjärven koulun oppilaanohjaaja Tanja Ruohonen.

 

Teksti: Annika Rauhala

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.