Laukossa turnajaiset ja vuoden taiteilija

Historiakartanon kesässä esillä 1 800 vuotta vanha keihäänkärki

Kolme vuotta sitten suurelle yleisölle avautunut Laukon historiakartano on koko perheen kesäretkikohde. Historia- ja taidenäyttelyiden ohella kartanolla järjestetään puistokonsertteja ja -tapahtumia. Lapsille alueelta löytyy tekemistä mysteeripolusta kepparirataan. Kesävieraita palvelee kartanolla ravintola, kahvila, terassi ja puoti. Kuva: Erkki Koivisto

Laukon kartanon kolmannen kesäkauden näyttelyissä matkataan historiakartanon myyttiseen menneisyyteen. Kansallismuseosta kotiin palaavien muinaisten aarteiden rinnalla esitellään harvoin nähtyjä suomalaisia historiamaalauksia. Kartanon puistossa järjestetään kaksipäiväiset ritariturnajaiset ja muinaisfestivaalit. Lisäksi vieraille esitellään oma vuoden taiteilija Tapani Kokko sekä kesäkonserttisarja.

Laukon kartanon päärakennuksella 4. kesäkuuta avautuvassa ”Laukon ritarit ja muinaiset sankarit”
-näyttelyssä tutustutaan kartanon alueelta yli sadan vuoden aikana tehtyihin rautakautisiin hautalöytöihin. Näyttelyn vanhin esine on 1 800 vuotta vanha keihäänkärki. Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät löysivät kauniin aseen kaksi vuotta sitten tv-sarjan kuvauksissa.

– Laukon vanhassa satamassa vastikään tutkittu viisisataaluvun soturihauta on näyttelyssä esillä yhtenä vaikuttavana kokonaisuutena, kertoo arkeologiaa harrastava kartanon isäntä Jouni Minkkinen.

Muinaisten sotureiden ohella kesän näyttelyissä ja tapahtumissa ratsastavat Laukon ritarit. Kartanon historian maineikkaimman ritarin Axel Kurjen kenttähaarniska on lainattu näyttelyyn Kansallismuseosta. 450 vuotta vanha rautahaarniska on entisöity näyttelyä varten.

– Itse Axel Kurki palaa Laukkoon yhdeksäs ja kymmenes  kesäkuuta, kun kartanon puistossa järjestetään ritariturnajaiset. Rohan Tallien uusi turnajaisspektaakkeli sijoittuu nyt ensi kertaa Suomeen ja Juhana herttuan hoviin, kertoo Laukon historiasta useita kirjoja kirjoittanut Liisa Lagerstam.

Päärakennuksella nähdään tänä kesänä myös kansallismuseon rahakammioista Laukkoon palannut myöhäiskeskiaikainen raha-aarre.

– Löysimme kahdeksankymmentä hopearahaa sisältäneen rahakukkaron tasan kaksikymmentä vuotta sitten. Selvitimme silloin arkeologien avustuksella Laukon kivilinnan vaiheita, muistelee Liisa Lagerstam.

Klaus Kurjen perillisten 1400-luvun lopulla rakennuttamasta kivilinnasta on tänään jäljellä vain mittava harmaakivikellari, jonka viileyteen vieraat kesähelteillä mieluusti kipuavat.

Laukon ristiretkiaikainen markkinakylä herää heinäkuussa eloon ”Muinainen Laukko” -festivaalin myötä. Kartanon puistoon leiriytyy sankoin joukoin muinaisaikojen sotureita, kauppiaita ja käsityöläisiä.

–  Markkinoille soudetaan Vanajalta saakka aito viikinkilaiva Sotka mukanaan ruotsalainen viikinkibändi Medvind, kertoo festivaalin aikana arkeologeja ja kirjailijoita haastatteleva Lagerstam.

 

Päärakennukselle kootun historiallisen näyttelyn ikonisin taideteos on Pekka Halosen vuonna 1896 maalaama Vainolaista vastaan. Maalaus saapuu kesäksi lainaan Kemiran pääkonttorilta Helsingistä. Päärakennuksen galleriassa esitellään Joseph Alasen (1885–1920) Kalevala-aiheisia teoksia. Nuorena menehtynyt tamperelainen taiteilija kuuluu suomalaisen taidehistorian tuntemattomiin suuruuksiin.

– On hienoa, että juuri tänä vuonna Alasen Kalevala-aiheiset teokset on nostettu esille Ateneumin klassikkonäyttelyssä. Myös kansainvälistä huomiota on tiedossa. Temperamaalaukset matkaavat Laukosta suoraan Ranskaan, kertoo Liisa Lagerstam.

 

Laukon taidekesä esittelee ensimmäistä kertaa oman vuoden nykytaiteilijansa. Hän on yhtä lailla viikinkiajasta kuin hevimusiikista ammentava orimattilalainen puukuvanveistäjä Tapani Kokko (s. 1969).

Kokko tunnetaan värikkäistä ja karnevalistisista puuveistoksistaan, joista hän rakentaa ehdoitta elämää rakastavia kokonaistaideteoksia.

– Vierailu rautakautisen polttokenttäkalmiston ylle kohoavassa Tapani Kokon Pakanakirkossa on sen verran hätkähdyttävä kokemus, ettei sitä hevillä unohda, arvelee Liisa Lagerstam.

Viidentoista kesäkonsertin sarja käynnistyy juhannuksen jälkeen, jolloin Laukon puistolavalle nousee maailmankuulu basso Jaakko Ryhänen. Viimeisenä elokuussa lavalle kapuaa viihdeorkesteri Jean S uuden solistinsa Nina Tapion kera.

Laukkoon pääsee kesällä laivalla Tampereelta perjantaisin (Hopealinjat) ja Lempäälästä (Kuutar) konserttipäivinä. Laivat saapuvat myös turnajaisiin ja muinaismarkkinoille.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.