Ammattikalastajan matkassa kuha-annoksen alkulähteillä

Kuhaa käsissään pitelevän Pekka Rintamaan mukaan arvokalojen eteen on tehtävä paljon pitkäjänmteistä työtä, kuten hoitokalastusta. Kuva: Tanja Meronen

Rohkea suomalainen tehnyt sen, mistä moni edelleen haaveilee. Säijäläinen Pekka Rintamaa kuunteli sydämensä ääntä ja vaihtoi palkkatyönsä elintarviketeollisuudesta ammattikalastukseen. Hän on kalastanut aktiivisesti Pyhäjärvellä palkkatyönsä ohessa jo 25 vuotta pohtien, voisiko kalastamalla hankkia elantonsa.

Rintamaa pyytää nyt verkoilla, katiskoilla ja rysillä Säijänselällä sekä Toutosella monenlaista kalaa kesäkuun puoleen väliin saakka. Vesien lämmettyä hän siirtyy Pyhäjärven syvään pohjoispäähän verkottamaan lähinnä siikaa. Kuhat viihtyvät tuolloin pintavesissä, verkkojen ulottumattomissa. Loppukesästä hän pyytää katiskalla myös ankeriaita. Jäiden tullen Rintamaa virittää verkkonsa jääkannen alle.

Pyhäjärvellä harjoittaa ammattikalastukseksi luokiteltavaa (vähintään 30 % vuoden tuloista) toimintaa Rintamaan lisäksi yksi kalastaja. Suomessa ammatikseen kalastavia on laskettu olevan noin 350 henkilöä.

– Suomalaiset yhä harvemmin tietävät, mitä löytyy vedenpinnan alapuolelta. Järvet kuhisevat elämää ja pinnan alla vallitsee ihan oma ympäristönsä, Rintamaa kuvailee.

Kalastusta ja ravustusta intohimoisesti harrastavana olen ihmeissäni, kuinka montaa eri lajia järvestä nousee. Ahvenet, hauet, kuhat, siiat, järvitaimenet, kirjolohet, lahnat, kuoreet, ankeriaat, mateet, sorvat, sulkavat ja särjet ovat tuttuja. Niiden lisäksi kasvatan ammattikalastajan tarinoita kuunnellessani tietouttani karpeista, suutareista, toutaimista, katkaravuista ja järvisimpukoista.

Pekka Rintamaa teki sen, mistä moni haaveilee: ryhtyi ammattikalastajaksi. Kuva: Tanja Meronen

Kalastajana Rintamaa huolehtii vastuullisesta toiminnasta järven, eliöstön sekä asukkaiden näkökulmista. Hän merkkaa pyydyksensä hyvin eikä sijoita niitä liian lähelle mökkirantoja. Hän huolehtii myös pyydysten hyvästä kunnosta ja pysyttelee sallitussa verkkojen silmäkoossa sekä korkeudessa. Alamittaisiksi luokitellut kalat hän vapauttaa, kuten myös yli viisikiloiset vonkaleet.

Kalastuskunnille Rintamaalla on toive. Pyhäjärvessä riittää kalaa kaikille, myös haluttua siikaa sekä kuhaa. Ammattikalastajat pitävät arvokalan pyytämisen ohessa huolen ekologisuudesta, harjoittavat järven hyvinvoinnin kannalta tärkeitä toimia kuten hoitokalastusta sekä tekevät arvokkaita havaintoja järven muuttuvasta tilasta.

Tarvetta paikallisten kalastuskuntien myöntämälle, mittavammalle ammattikalastuksen verkkolupamäärälle on monesta näkökulmasta.

– Tuoreelle järvikalalle olisi huomattavasti enemmän kysyntää seudun kuluttajien keskuudessa sekä nopeasti lisääntyvissä à la carte -ravintoloissa. Järvikala on haluttu ja kallis raaka-aine ravintoloissa. Jos kalaa saataisiin pyydettyä enemmän, laskisi kalan kuluttajahinta, uskoo Rintamaa.

 

Tanja Meronen