Uuteen Kultasiiven asumisyksikköön valmistui 12 asuntoa kehitysvammaisille

Lempäälä sai toisen pesäpuun

Entisen pesulan paikalle, Lempäälän keskustaan on valmistunut 12 asunnon asumisyksikkö Kultasiipi kehitysvammaisille. Kuva: Erkki Koivisto

Ulko-ovessa lukee ryhmäkoti. Einolantie 3:een, entisen pesulan paikalle kohonnut laadukas rakennus on Lempäälän kunnan uusi 12-paikkainen autetun asumisen yksikkö. Nimekseen se sai nimikilpailussa nimen Kultasiipi.

Valmista näyttää olevan; ulos pienen tontin terassille tarvitaan vielä kukkalaatikot ja trampoliini. Jonkun huoneen sisustus on vielä viimeistelyä vailla.

Kaksikerroksisen, hissillisen talon alakerrassa on viisipaikkainen ryhmäkoti ja yhteinen tupakeittiö-olohuone terasseineen. Jokaisella asukkaalla on oma tilava ja viihtyisä 25 neliön huone, wc ja suihku.

Yläkerrassa on seitsemän suurempaa, 35 neliön asuntoa lasitetulla parvekkeella ja  omalla keittiöllä. Yläkerrassa on yhteinen olohuone, jossa voi katsoa vaikkapa tv:tä ja jutella muiden asukkaiden ja ohjaajien kanssa.

Kodinomaista asumista tarjoavan talon asukkaille, keskivaikeasti ja vaikeasti kehitysvammaisille henkilöille, on yövalvonta. Runsaasti ohjausta ja apua arkitoiminnoissaan tarvitsevat asukkaat ovat nuoria, iältään noin 18–45-vuotiaita. Asunnoista 11 on täynnä, ja yhteen asuntoon suunnitellaan parhaillaan muuttoa. Kaikki asukkaat ovat lempääläläisiä. Osa asukkaista muuttaa omasta lapsuudenkodistaan ja osa palveluasumispaikoista muualta Pirkanmaalta.

Kehitysvammaisten asuntotilanne Lempäälässä on nyt hyvä tolalla. Akuuttia lisätarvetta ei ole kehitysvammaisten asumiselle.

– Omaisilta on tullut positiivista palautetta, koska Kultasiipi sijaitsee Lempäälässä, jossa monet omaisistakin asuvat. On lyhyt matka tulla poikkeamaan, sanoi talon avajaisissa Lempäälän kunnan vammaistyön johtaja Leila Haakana.

– Kultasiiven saaminen purki hyvin kehitysvammaisten patoutunutta asuntokysyntää. Se auttoi hyvin meidän tilannetta täällä Lempäälässä. Lisätarvetta rakentamiselle ei nyt ole, Haakana totesi.

Jokaiselle asukkaalle järjestetään viimeistään syksyn aikana mielekästä päivätoimintaa. Osa käy päivisin työssä lähellä sijaitsevassa toimintakeskuksessa, osa Pesäpuussa.

Kultasiivestä tehdään retkiä ja lähdetään kylille.

– Tarkoitus ei ole  mökkiytyä, vaan osallistua mahdollisuuksien mukaan tapahtumiin.

– Aluksi aikaa menee, kun henkilökunta oppii tuntemaan kaikki asukkaat, joten retkiä aletaan tehdä enemmän loppukesästä, sanoi Leila Haakana, joka lahjoitti Kultasiiven avajaisissa keskiviikkona 13. kesäkuuta oman hyväntekeväisyystempauksen tuoton, 245 euroa, Kultasiiven vastaavalle ohjaajalle Sanna Kankaalle.

Leila Haakana (vas.) luovuttaa henkilökohtaisen keräyksen tuottonsa, 245 euroa, Sanna Kankaalle käytettäväksi asukkaiden riemuksi. Kuva: Erkki Koivisto

Haakana oli kasvattanut omalla kustannuksellaan ja ajallaan kirsikkatomaatteja ja pohti, mihin voisi laittaa ison määrän taimia ja samalla kerätä rahaa johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen.

– Siemeniä, kun ostaa, taimia tulee aivan valtavasti. Nyt Kultasiiven asukkaat voivat osallistua johonkin kivaan tapahtumaan kerätyllä rahalla. Käyttäkää se humpuukiin!

Kiinteistöosakeyhtiö Sirkkavuoren hallituksen puheenjohtaja Sanna Oikarinen totesi Sirkkavuoren olevan yhtiö, jonka tarkoituksena on tuottaa vuokra-asuntopalveluja kaikenlaisille lempääläläisille. Hän toivoi, että uusi koti toisi asukkaille puitteet hyvälaatuiseen elämään.

– Minulle nimestä Kultasiipi tulee mieleen perhoset ja enkelit. Perhoset tuovat talon ihmisille iloa, enkelit turvaa.

Lempäälän hyvinvointilautakunnan ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult kehui Kultasiiven sijaintia kehitysvammaisten henkilöiden asumispalveluyksikkönä.

– Tästä on sopiva kulkumatka Lempäälän keskustaan ja keskustan palveluihin, sanoi Petäkoski-Hult toivoen, että nyt kun Lempäälän kunnan keskustaa kehitetään, sinne tulisi aivan kaikkia kuntalaisia hyödyttäviä palveluita.

Vuokra-asuntokohde, jossa asukkaan oma nimi on asunnon ovessa on tärkeää Petäkoski-Hultille. Hän muistutti, että edellinen Lempäälän vammaispalvelua tarjoava asumisyksikkö, Pesäpuu valmistui vuonna 2008, sekin hyvässä yhteistyössä Sirkkavuoren kanssa. Myös vammaisjärjestöt ovat osallistuneet yhteisen  hankkeen suunnitteluun.

– Vammaisneuvoston Pirjo Pehu, jonka tytär on Kultasiivessä asukkaana, on antanut oman arvokkaan panoksensa tämän yhteisen hankkeen suunnittelussa, hän kiitteli.

 

Asumisen rahoitus- ja keskittämiskeskus ARA myönsi hankkeeseen korkotukilainaa. Valtio myös myönsi kokonaisuudessaan kahden miljoonan euron hankkeelle avustusta 50 prosenttia. Kun kunta tarjoaa asukkaiden tarvitsemat palvelut oman palveluna, kunta säästää 20–30 prosenttia verrattuna tilanteeseen, jossa palvelut olisi hankittu yksityiseltä palveluntarjoajalta.

Lempäälän kunnan hyvinvointijohtaja Vesa Helin muistutti, että kun 2000-luvun alussa Ylisen kuntoutuskeskuksessa lähti liikkeelle ajatus laitoksen alasajosta, Lempäälässä alettiin etsiä ratkaisuja kodinomaisen asumispalvelun tarjoamisesta omassa peruskunnassa.

– Vuonna 2015 tehtiin peruskartoitus, ja päädyttiin  oman  asumisyksikön rakentamiseen omalle tontille lähelle kuntakeskustaa Lempäälään Sirkkavuoren toteuttamana. Palveluntuottajana toimisi kunta itse.

– Uskon, että tässä asumisyksikössä ihmisten on hyvä olla, sanoi Helin  tarkastellen talon sisätiloja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.