Kaupparekisteristä poistunee 44 toimimatonta lempääläistä ja vesilahtelaista yritystä

Jos yrityksen toiminta hiipuu hiljalleen, lopettamisilmoituksen tekeminen Patentti- ja rekisterihallitukselle jää helposti tekemättä.

Yhteensä 42 Lempäälään rekisteröityä yritystä ja 2 vesilahtelaista yritystä on Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kaupparekisteristä poistettavien yritysten listalla. PRH pitää rekisteriä Suomessa toimivista yrityksistä ja poistaa rekisteristä ajoittain sellaisia yrityksiä, jotka eivät ole 10 vuoteen ilmoittaneet kaupparekisteriin tilinpäätöstietojaan tai tehneet mitään muuta ilmoitusta. Tämänkertaiset yrityspoistot tehdään syyskuussa. Jos jokin poistettavien listalla oleva yritys päivittää tietonsa kaupparekisteriin viimeistään elokuun viimeisenä päivänä, sitä ei poisteta rekisteristä.

Poistolistalla olevat yritykset ovat sellaisia, joista PRH ei ole kuullut lainkaan vuosikausiin. Lempäälän Yrittäjien puheenjohtajan Ismo Paanasen mukaan on todennäköistä, ettei listalla ole lainkaan toiminnassa olevia yrityksiä.

– Jos yritys, kuten usean yhtiömiehen kommandiittiyhtiö tai yksityishenkilön toiminimi, on toiminnassa, niin kyllä ilmoituksia kaupparekisteriin tulee luontevasti aina silloin tällöin.

Vaikka yritys perustetaan, se ei välttämättä toimi pitkään. Virallisen lopettamisilmoituksen tekeminen vuoden tai parin kuluessa lakkaavasta yritystoiminnasta saattaa usein jäädä yrittäjältä tekemättä. Tämä on tyypillistä etenkin silloin, kun yritystoiminta on hyvin pienimuotoista tai se ei edes kunnolla ehdi käynnistyä ennen hiipumistaan.

– Yleensä toki yrittäjä tekee kaupparekisteriin lopettamisilmoituksen silloin, kun yritystoiminta lakkaa. Tavallisestihan yrityksen toiminta lopetetaan tietoisesti ja hallitusti. Joskus kuitenkin hiljaa kuihtuvan yrityksen paperiasiat vain jäävät roikkumaan ja unohtuvat, Paananen selittää.

Rekisteristä poistuvien lempääläisten ja vesilahtelaisten yritysten lukumäärä ei ole kovin merkittävä, kun otetaan huomioon, että puhutaan jo kymmenen vuotta sitten hiljaa hiipuneista yrityksistä, joiden paperiasiat ovat toiminnan kuihtuessa unohtuneet. Vaikka kymmenen ilmoituksettoman vuoden rajan ylittää vuosittain pieni määrä yrityksiä,  yritystoiminnan tilasta ei ole syytä huolestua. Olipa yritystoiminnan loppumisesta sitten ilmoitettu kaupparekisteriin tai ei, lyhyeen loppunut yritystoiminta ei välttämättä ole merkki huonosta menestyksestä.

– Moni yritys perustetaan alun perinkin vain lyhytaikaiseksi. Se voi olla esimerkiksi tietyssä elämänvaiheessa hyväksi katsottu sivutulojen lähde, jota ei enää toisessa hetkessä haluta jatkaa, jos tarvetta ei ole. Toiminimi perustetaan usein tällaista sivutyönä tarjottavaa palvelua varten.

Yritystunnuksen hankkiminen voi myös olla yksinkertaisesti väline esimerkiksi rakennusprojektin rahoituksen hankkimiseen, eikä perustetulla yrityksellä silloin ole tarkoituskaan olla muuta toimintaa. Toimimaton yritys ei siis välttämättä ole merkki epäonnistumisesta.

Toki on myös varsin tavallista, että pysyväksi suunniteltu yritystoiminta ei vain saa tuulta alleen. Paanasen mielestä ei ole syytä ajatella, että ainoastaan menestyvä, kasvava ja mahdollisimman pitkään toimiva yritys olisi elinkeinoelämän kannalta hyvä asia.

– Toimimattomien yritysten olemassaolo kertoo siitä, että on uskallettu kokeilla yritysidean toimivuutta. Se on merkki yritteliäisyydestä. Jos tuo kaupparekisteristä poistettavien yritysten luku olisi aivan pieni, yrittämisen henki olisi kateissa. On luonnollista, että jotkin yritykset ja yrittäjien kokeilut osoittautuvat kannattamattomiksi. Ilman uskallusta kokeilla ei menestyviäkään yrityksiä olisi.

Syyskussa kaupparekisteristä poistettavien lempääläisten ja vesilahtelaisten yritysten joukossa on muiden muassa 16 asunto-osakeyhtiötä. Suurin osa muista poistettavista yrityksistä on yksityishenkilöiden perustamia eri alojen toiminimiyrityksiä. Kaikki 44 yritystä on perustettu 1990-luvulla tai 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.