Sakkolan pitäjäjuhlat kolmatta kertaa 2000-luvulla Vesilahdessa

Sakkola-juhlat keräsi runsaan osanoton lauantaina Narvaan. Kuva: Susanna Suoniemi

Lauantaina  4. elokuuta pidettiin Vesilahdessa Sakkolan pitäjäjuhlat Narvan lavalla ja markkinakentällä. Jokakesäinen perinteinen juhla kokosi yhteen sodan jälkeen Karjalan Sakkolasta evakoiksi joutuneet jälkeläisineen kesätapaamiseen. Tänä vuonna järjestysvastuun saanut Vesilahden Karjalaseura vastaanotti noin 250 juhlavierasta.

Sakkolan pitäjäjuhlia on vietetty Vesilahdessa aikaisemmin vuosina 2001 ja 2010.

Juhlakansan Vesilahteen tervetulleeksi toivottanut kunnanjohtaja Erkki Paloniemi totesi Vesilahdessa asuvan runsaasti Sakkola-taustaisia henkilöitä:

– He ja muu karjalaisväki ovat tuoneet Vesilahteen raikkautta ja eloisan toimintatavan ja -kulttuurin.

Paloniemi totesi, että Vesilahden kunnanyhteistyö sakkolalaisten ja Sakkola-säätiön kanssa on ollut toimivaa pitäjäneuvos Yrjö Raaskasta alkaen.

 

Tarjolla oli varraspossua ”sakkolalaiseen” tapaan. Kuva: Susanna Suoniemi

Tilaisuuden yhdessä Vesilahden Karjalaseuran sihteeri Satu Karvisen kanssa juontanut ja kenttähartauden pitänyt Vesilahden kirkkoherra Harri Henttinen totesi vastuunkantamisen ja yhteisöllisyyden mahdollistaneen ja mahdollistavan  sakkolalaisten ja muidenkin Vesilahteen saapujien vähittäisen juurtumisen ja uuden kodin rakentamisen.

– Vesilahdessa on pidetty arvossa naapuriapua ja talkoohenkeä. Tärkeää on ollut, että naapurista ja vähän vieraammastakin pidetään huolta ja apua tarjotaan.

– Karjalainen elävyys ja rempseys ovat saaneet yhdistyä hämäläiseen pidättyväisyyteen ja harkitsevaisuuteen. Vesilahti on saanut kokea suurena rikkautena sen, että eri kylillä asuu eri puolilta Suomea ja maailmaa kotoisin olevia vesilahtelaisia.

Hienossa säässä vietetyn kenttähartauden jälkeen oli tarjolla kokonaisena paistettua ”sakkolalaista” varraspossua lisukkeineen.

Narvan Soittokunnan säestämässä pääjuhlassa juhlapuhujana esiintyi Karjalan Liiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Pertti Hakanen. Päätössanat lausui Sakkola-Säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Hannu J. Paukku.

Juhlien jälkeen juhlavierailla oli mahdollisuus päästä tutustumaan Laukon kartanoon ja kuulemaan kesäistä puistokonserttia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?