Karatessa on haastetta myös aivoille

Väisästen perheestä karatea harrastavat Juhani, Katja ja Janne. Vaikka karate on itsepuolustuslaji, hallitseva ajatus on rauhanomaisuus. – Karatessa ei opetella haastamaan riitaa. Edelleen paras puolustus ovat vikkelät jalat, Janne Väisänen toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

Kun 12-vuotiaalta lempääläiseltä Juhani Väisäseltä kysyy, mitä karate on, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Karate on urheilu- ja itsepuolustuslaji, joka on kehitetty Japanissa. Siinä harjoitellaan itsepuolustusta monipuolisesti muun muassa iskuja, kaatoja, potkuja harjoittelemalla, 12-vuotias Väisänen vastaa asiantuntijan vakuuttavuudella.

Jo neljä vuotta sitten hän aloitteli karateharrastusta isänsä Jannen kanssa Lempäälän Shotokan Karate ry:ssä. Viisihenkisestä Väisästen perheestä tällä hetkellä lajia harrastaa myös äiti Katja.

Lajin pariin Väisäset päätyivät seuran päävalmentaja Pentti Ilvosen innostamina.

Treenit ovat Piippo-keskuksella kahdesti viikossa tiistaisin ja torstaisin. Lisäksi perjantaisin innokkaimmille on hikitreenit.

Katja Väisästä lajissa viehättää sen monipuolisuus. Hänelle se on tuonut notkeutta ja liikkuvuutta.

– En oppinut nuorena tekemään kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä, mutta täällä niitä ryhdyttiin työstämään heti ensimmäiseksi. Teemme harjoitteita, joissa esimerkiksi lantiota ja lonkkia avataan potkuja varten.

– Tykkään karatessa myös siitä, kun treeneissä ei voi ajatella mitään ylimääräistä, kuten työasioita. Se on hyvä merkki harrastuksessa, Katja Väisänen toteaa.

Päätä karatessa kuitenkin tarvitaan, sillä esimerkiksi käskyt ovat japaniksi ja tunneilla pyritään laskemaan japaniksi. Vaatimustaso myös nousee osaamisen tason kuvaavan vyön värin vaihtuessa. Vyö on aluksi valkoinen ja väri tummenee sitä mukaa, kun karateka läpäisee kyseisen vyöasteen tasokokeen. Silloin hallussa täytyy olla tekniikka ja syvällisempi perehtyminen lajiin.

Janne on edennyt karatessa siniseen vyöhön, Katja ja Juhani vihreään.

– Vyökokeisiin edetään omaan tahtiin. On mahdollista edetä nopeastikin, jos intoa vain riittää. Esimerkiksi vihreän vyön voi saavuttaa vuodessa. Mutta karatea voi harjoittaa vain kunnonkin vuoksi, Katja Väisänen huomauttaa.

– Aloittelijalle laji on helppo, ja kaikenikäiset ja -muotoiset voivat tulla harrastamaan. Tänne voi tulla nollatiedoilla, tietämättä lajista mitään. Karatessa kehitytään koko loppuelämä.

 

Lempäälän Shotokan Karate ry viettää tänä vuonna 15-vuotisjuhlia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.