Päristellen kiusaamista vastaan

Koulun salissa vallitsi keskittynyt ja hyväntuulinen tunnelma. 60 motoristia ei voi olla väärässä. Kuva: Tanja Meronen

Kerrassaan vaikuttava näky, kun 58 moottoripyörää sääksvanhempien kutsumina kaartaa Sääksjärven koulun pihaan. Alakoululaisten ilmeistä voi aistia innostusta ja kunnioitusta. Mitähän jännää nyt tapahtuu? Miks noi on täällä? Pitääks niitä

Nelosluokkalaiset kaverukset Sissi, Maija ja Viktoria ottavat kaikki mukaan leikkiin. Kuva: Tanja Meronen

pelätä?

Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen keulamies Ari Santaharju puhuu lapsille mukaansa tempaavasti toisen ihmisen kunnioittamisesta ja erilaisuuden hyväksymisestä. Hän kuvailee rohkeasti myös koteja, joissa lapsi ei koe oloaan turvalliseksi. Hän haluaa koululaisten ymmärtävän, että joillekin lapsille koulu voi olla ainoa paikka, jossa on turvallista olla. Siksikin jokaisen pitää tehdä kaikkensa, että kaverilla on edes koulussa hyvä olla.

Lapset tuijottavat herkeämättä Santaharjua, hänen jokaista ilmettään ja elettään. Välillä on niin hauskaa, että paikallaan pysymiseen tarvitaan ylivoimaisilta näyttäviä ponnistuksia. Juuri kun lapset keikkuvat ylimmällä riemupilvellään, kajahtaa salissa rakkaudella huuto:

– Hiljaa!

Lapset vaikenevat silmänräpäyksessä kuullakseen, mitä itseensä piirrelleellä partanahkaliivikarjulla on seuraavaksi sanottavanaan.

– Parasta tässä työssä on se hetki, kun lapsesta näkee, että nyt se tajus!, Santaharju kuvailee motivoitumistaan työhönsä.

 

Motoristien sanomaa täydentää kaikkien kaveri, taikuri Luttinen, jonka vesi ei meinaa millään pysyä lasissa, vaan roiskuu ihan väkisin kiljuvien lasten päälle.

Prätkien parkkipaikalla käy kuhina, kun mini-ihmiset sovittelevat itseään isojen pyörien päälle. Naurua piisaa, kännykät räpsyvät ja ujous karisee puolin sekä toisin. Kaikki näyttävät erilaisilta, jotkut jopa karskin pelottavilta. Silti jokainen puhuu toisilleen ystävällisesti ja auttaa kaveria. Kiusatut tuntevat, ettei heitä ole unohdettu. Heitä puolustaa joukko kunnioitusta herättäviä aikuisia, joilla on keskenäänkin näkyvästi hyvä olla.

– MKKV:n vapaaehtoistoiminta yhdistää hyvin erilaiset ihmiset toisiinsa. Tuskin olisimme erilaisista elämistämme johtuen ikinä Arinkaan kanssa tavanneet, pohdiskelee yhdistyksen tiedottaja Marko Saarinen pilke silmäkulmassaan.

Kuluvan vuoden kevätkaudella koulutapahtumissa vieraili hänen mukaansa 656 pyörää ja nyt syksyllä tähän asti jo 493.

– Ja viisitoista kouluvierailua on vielä syksyn kalenterissa edessä, Saarinen kertoo.

 

Kouluvierailuista jaetaan motoristeille tietoa MKKV:n fb-ryhmässä. Jotkut kuskeista kertovat ottavansa töistä vapaata päästäkseen mukaan valitsemiinsa kohteisiin. Osa on muodostanut vapaaehtoistyöstään elämäntavan kierrettyään parikin sataa koulua viiden vuoden aikana. Motoristeja on siis aina mukana vakiporukan lisäksi paikallisista vierailevista pyöräilijöistä. Jokainen on tervetullut ja osallistumisen kynnys pidetään alhaalla.

Lempäälässä asuva Sirpa Salomaa kuvailee, kuinka hänen on nyt eläkkeellä vihdoin mahdollisuus sovitella aikataulujaan ja elää mieleistään elämää. Hän iloitsee, kuinka hänellä on nyt alkanut kolmas elämä.

– Parasta harrastuksessa on yhteisöllisyys ja me henki. Kouluja olen kiertänyt tämän hyvän asian merkeissä lähes sata.

– MKKV:n toiminta on hyvä ja toimiva konsti kampanjoida toisten ihmisten huomioimisen puolesta, perustelee mukana oloaan kangasalalainen Paula Turro

– Vaikkei kaikkien kanssa tulekaan juttuun, ei toista saa kuitenkaan tölviä, hän opastaa.

Turro rakastaa seurata lasten ilmeitä tapahtumissa. Ilmeet olivat kuvaamisen arvoiset myös neljäsluokkalaisilla Viktorialla, Maijalla ja Sissillä. He olivat vaikuttuneita päästyään ison pyörän päälle. Kiusaamisasiaan he ottivat kantaa omalla asiantuntemuksellaan kiteyttäen, ettei ketään saa kiusata, mukaan leikkeihin pitää ottaa ja jos jotakuta kiusataan, siitä pitää heti kertoa aikuiselle.

Niinpä, motoristienkin mukaan koulukiusaamisilmiössä ei ole kysymys tiedon puutteesta. Motoristit koulukiusaamista vastaan -väki pyrkiikin vaikuttamaan asenteisiin. Oman koulun pitää olla turvallinen ja yhteisöllinen paikka.

 

Tanja Meronen

 

Motoristit koulukiusaamista vastaan Ry MKKV

 

  • Syntynyt Tampereella 2013
  • Vieraillut 230 koulussa
  • Syyskaudella pyöriä mukana jo yli 500
  • Jokainen motoristi voi tulla mukaan
  • Tiedottaa kouluvierailuistaan fb-ryhmässään
  • Voittoa tavoittelematon yhdistys
  • Lisätietoa www.mkkv.fi
TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.