Pelko myy ja hyvin myykin

Ihmisiä on kautta historian peloteltu luonnonilmiöillä. Pelko on ikiaikainen vallan väline.

Loppu sinulle tulee, jos et tee niin kuin minä sanon.
Maailmanlopulla pelottelevat ennustajat ovat aina olleet osa ihmiskunnan arkea. Heimoyhteisöissä valtaa käyttivät poppamiehet, jotka salatun tiedon ja menetelmien avulla väittivät pystyvänsä tekemään ennustuksia ja jopa vaikuttamaan tulevaisuuteen. Tällainen tieto piti yhteisön pelossa ja toimi vallan välineenä.
Samalla kaavalla on toimittu kautta vuosisatojen ja toimitaan myös tänä päivänä. Pelko on keskeinen työväline oli sitten kyse politiikasta, uskonnosta tai arkipäivän elämästä.
Nyt suureksi kasvaneita asioita, joissa pelko on keskeinen vallan väline, ovat terrorismi ja ilmastonmuutos.
Molemmilla tehdään isoa bisnestä. Tieteen ja tutkimuksen puolelle syntyy työpaikkoja. Tuloksena syntyy tutkimuksia, jotka tapaavat tukea samaa näkökulmaa – vallitsevaa tieteen paradigmaa.
Jokin aika sitten freonit uhkasivat ilmakehää ja ihmiskuntaa. Nyt ongelma on mystisesti hävinnyt. 2012 ennustettiin, että napajäätiköt sulavat 2017–18 mennessä. Eilen Etelämantereen lämpötila oli -55 astetta. Nyt ennustetaan, että maapallo lämpiää – tai sitten vaihtoehtoisesti kylmenee vuoteen 2030-35 mennessä.
Ilmastoraporttien ennusteiden tuloksena ympärillemme on syntynyt pelkoa ja suuri joukko pieniä ilmastotieteilijöitä.
Kun faktaa ja fiktiota on tarjolla enemmän kuin riittävästi, ennustaminen on noussut pinnalle. Nostradamuksille on kasvavaa kysyntää. Vinkkinä, että opistojen ohjelmiin kannattaisikin ottaa hienovaraisesti tulevaisuuden tutkijan kurssi. Tulijoita riittäisi.
Ennustaminen ja etenkin tulevaisuuden ennustaminen, on vaikeaa, kuten presidentti Mauno Koivisto jo aikanaan totesi. Synonyymit povaus ja profetia kuvaavat paremmin ennustamisen todellista luonnetta.

Lue lisää

  1. Kolumnit
    09.07.2024. 16:00

    Tilaajille

  2. Lempäälän-Vesilahden Sanomat
  3. Seurakunnalta
    12.05.2024. 07:00