Talousopetus pakolliseksi kouluissa

Onneksi olkoon! Hakkarin koulun 9G-luokka voitti äskettäin upeasti koululaisten taloustaitokilpailun. Luokalle yhteiskuntaoppia opettava Pete Nikulainen kertoi painottavansa talousasioita, ja hänen esimerkkiään opettajien pitäisi mielestäni seurata ympäri maata. Taloustaitojen opetuksen tulee nimittäin olla jatkossa koulujen merkittävä painopiste.

Esitin joulukuussa taloustaitojen opetusta kouluissa pakolliseksi. Nykyisin opettajat voivat halutessaan ohittaa lähes koko aiheen pedagogisen harkintavaltansa myötä. Silloin oppilaat voivat jäädä ilman elintärkeitä oppeja, ja seuraukset voivat olla vakavia. Syitä talousvaikeuksiin on lukuisia, mutta oman talouden hallinnan pettäminen on usein avainasemassa. Tällä hetkellä 500 000 suomalaista on ulosotossa ja 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Ongelma on siis ilmeinen.

Viime syksynä 90 prosenttia koululaisista kertoi haluavansa, että koulu opettaa heille taloustaitoja. Vain 20 prosenttia piti koulun tarjoamia valmiuksia riittävinä. Opettajien talousosaamista selvittäneessä kyselyssä 94 prosenttia piti taloustaitojen opetusta tärkeänä, mutta vain kolmannes piti koulun tarjoamia valmiuksia riittävinä. Ero toiveiden ja toteutuneen välillä on siis valtava sekä oppilailla että opettajilla.

Peräti 76 prosenttia opettajista halusi taloustaitojen opetuksen pakolliseksi kaikille kouluasteille. 71 prosenttia katsoi hallitsevansa riittävät tiedot taloudesta sen opettamiseksi, mutta vain 14 prosenttia katsoi tämän osaamisensa perustuvan koulutukseen. Ongelma tuleekin nyt korjata päivittämällä opetussuunnitelmaa tai tekemällä taloustaidoista oma oppiaineensa sekä lisäämällä taloustaitojen osuutta opettajien koulutuksessa ja täydennyskoulutuksessa.

Minusta taloustaitojen opetus pitäisi aloittaa jo esikoulusta, jossa voidaan jo hyvin käsitellä rahan käsitettä ja kertoa mistä ja miten se perheeseen tulee sekä mistä lelun hinta muodostuu. Oman talouden hallinta on olennainen osa ihmisen koko elämää, ja sen heikko osaaminen voi johtaa velkakierteeseen ja syrjäytymiseen. Panostus taloustaitoihin voi siis säästää yhteiskunnalle valtavasti, mutta se voi myös ehkäistä inhimillistä tragediaa, joka johtuu usein talousongelmista.

 

Jocka Träskbäck

eduskuntavaaliehdokas (kok.)

kunnanvaltuutettu

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.